17 Nisan – 5 Mayıs 2023 Feminist Gündem Haber Akışı

 

17 Nisan 2023

AVM’de bir kadının etek altı fotoğraflarını çeken erkeğin yargılanmasına başlandı.

Ankara’da alışveriş merkezinin yürüyen merdiveninde avukat Ş.M.E.’nin (26) etek altı görüntüsünü çekerken yakalanan Mustafa K.’nın (30), ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ ve ‘çocukların kullanıldığı müstehcen yayınları ülkeye sokmak ve yaymak’ suçlarından 19,5 yıl hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Ş.M.E., “Ben o günden beri yürüyen merdivende ters durmaya başladım. Sürekli bir panik halindeyim. İnsanların telefonuna bakıyorum ‘beni mi çekiyorlar’ diye” dedi.

Cinsel saldırı davasında itirafa rağmen cezasızlık!

Yüzde 50 engelli olan S.Y’yi silah zoruyla İzmit’ten İstanbul’a kaçırarak uyuşturucu madde içiren ve işkenceyle cinsel saldırıda bulunan Ergün Sevinç ve Deniz Halisdemir, suçlarını itiraf etmesine rağmen 2 yıldır tutuklanmıyor.

İran’da başörtüsü uygulaması ve kimyasal saldılar protesto edildi.

Tahran Üniversitesi öğrencileri, zorunlu başörtüsü uygulamasına ve okullarda kız öğrencilerin zehirlenmesine karşı protesto gösterisi düzenledi.

18 Nisan 2023

Bağcılar’da kadın cinayeti

İstanbul’un Bağcılar ilçesindeki Yenimahalle’de yaşayan 70 yaşındaki Hüseyin Turan, 62 yaşındaki eşi Sevim Turan’ı silahla vurarak öldürdü. Kendini ihbar eden Turan daha sonra, aynı silahla intihar etti.

Şüpheli şekilde ölen Çiçek’in görüntüleri ortaya çıktı.

İzmir’in Bayraklı ilçesinde oturan Aslıhan Sinem Çiçek, geçen yıl 26 Temmuz’da, Bornova’da iş görüşmesine gitmek için evden çıkmış ve geri dönmemişti. Çiçek’in sokakta kaçtığı görüntüler ortaya çıktı.

Ölü bulunan Naz’ın ailesi: Kızımızın intihar ettiğine inanmıyoruz.

Sakarya’da hemşire olarak çalışırken, evinde şüpheli şekilde ölü bulunan Cizîrli hemşire Dicle Naz’ın ailesi, kızlarının intihar ettiğine inanmadıklarını belirterek, olayın aydınlatılmasını istedi.

19 Nisan 2023

Facebook siyasi reklamları erkeklere gösteriyor.

Gözlemevi’nden Handan Uslu, “Bu bulgu, kadınların siyasi söylemden dışlanması, mevcut eşitsizliklerin pekiştirilmesi ve seçmen manipülasyonu potansiyeli de dahil olmak üzere toplum, eşitlik ve demokrasi açısından negatif bir etkiye sahip” diyor.

Hazal Kaya hakkında Uzman Çavuş Orhan’a hakaretten 2 yıl 4 ay hapis istemi.

Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunmak ve intihara sürüklemekle suçlanan eski uzman çavuş Musa Orhan’a sosyal medyadan hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada para cezasına çarptırılan Ezgi Mola’ya destek için paylaşım yapan oyuncu Hazal Kaya hakkında, ‘Sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile alenen hakaret’ suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

20 Nisan 2023

EŞİK: Yeni Meclis’te 33 ilden kadın vekil olmayacak.

EŞİK açıklamasında, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın tüm illerde kadın adaylara, eşit temsile yakın oranda yer verdiğine vurgu yaptı.

Bilkent Üniversitesi’nde cinsiyetsiz tuvaletler kapatıldı.

Tabelalar söküldü, “tadilat sebebiyle kapalı” kağıdı asıldı.

Çocuk Hakları Strateji Belgesine boşanmalara arabuluculuk sıkıştırıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, açıkladığı Çocuk Hakları Strateji Belgesine uzun zamandır ısıtılıp ısıtılıp gündeme getirilen, kadın örgütlerinin ısrarla karşı çıktığı boşanmalarda aile arabuluculuğu uygulamasını da sıkıştırdı. Kadın örgütleri ve barolar, boşanmalara arabuluculuk getirilmesinin kadınların boşanmasını zorlaştıracağını, kadınları şiddet dolu evliliklere mecbur bırakacağını söyleyerek karşı çıkmıştı.

21 Nisan 2023

Polis lojmanında ölü bulunan Yeşim Akbaş’ın annesi: İntihar etmesi mümkün değil.

Manisa’nın Demirci ilçesindeki polis lojmanında başından tabanca ile vurulmuş halde bulunan 26 yaşındaki Yeşim Akbaş’ın ölümüne ilişkin soruşturmada ikinci kez gözaltına alınan komiser yardımcısı Doğancan Yıldız’ın tutuklanmasının ardından konuşan anne Aysun Akbaş, “Dışarıda olduğunu bilmek bizim için berbat bir duyguydu. Bu karar acımı az da olsa hafifletti. Hayat dolu kızım da biz de bir daha bayram yüzü göremeyeceğiz. Onun da bir daha bayram yüzü görmesini istemiyorum. Kızım silahtan çok korkardı. Silahla intihar etmesi mümkün değil” dedi.

22 Nisan 2023

İstismara göz yumması ‘minnet borcu’ yüzündenmiş!

Konya’da lise öğrencisi 17 yaşındaki G.A.’nın “Seni Milli İstihbarat Teşkilatı’na memur olarak alacağız” denilerek, cinsel istismara uğramasına ilişkin ek savunmalar verildi.

Dina’nın otopsi raporu: Suda boğularak hayatını kaybetti.

Karabük’te, Filyos Çayı’nda cansız bedeni bulunan Gabon uyruklu 17 yaşındaki Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga için Adli Tıp Kurumu’nun düzenlediği kesin otopsi raporu ortaya çıktı. Raporda, Dinabongho’nun suda boğularak öldüğü kabul edilirken, olayın cinayet ya da intihar olduğu tespit edilemedi.

23 Nisan 2023

Küçükçekmece’de seçim ve geçim sohbetleri: Kadınlar tedirginlik ve umut ikilemi arasında.

“21 yılda çok kısıtlandık bu doğru, ama daha çok ekonomik olarak zorluk yaşıyoruz. Kuru ekmeğe muhtaç hale geldik” diyen kadınların yanı sıra kaygılarını başka türlü ifade eden de var: “Ben AKP kazanırsa ne olacak bilmiyorum. HÜDA-PAR en çok endişelendiğim şey. Çocuklarımız öyle bir ülkede nasıl yaşar? Çok kaygılıyım”.

Sırrı Süreyya Önder: Büyük bir onurla LGBTİ+ sözleşmesini imzaladım.

Yeşil Sol Parti’nin Yoğurtçu Parkı’ndaki Bahar Şenliği’nde konuşan İstanbul milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, tüm milletvekili adaylarına “LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi”ni imzalama çağrısında bulundu.

Malatya Ekmek ve Gül Grubu: Temiz suya erişim sağlansın.

“…Aksu, şunları söyledi: ‘Depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen hâlâ hiçbir sorun çözülmedi. Barınma, gıda, ısınma ve su gibi en temel ihtiyaçlarımıza bile erişemez olduk. Depremin ilk gününde suların kullanılmaması için duyuru yapan MASKİ ve Malatya Büyükşehir Belediyesi, depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen hâlâ suları kullanılabilir hale getirmedi. Depremin ilk günlerinde kirli suları kaynatarak çocuklarına içiren kadınlar, kendileri ve çocukları birçok hastalıkla karşı karşıya kaldılar.’ “

Depremzede Çocukların 23 Nisan’ı raporu: Eğitim yok, koruma sistemi yok, çocuklar yoksulluk ve risk içinde.

Rapor, 4 milyonu aşkın kayıtlı çocuk nüfusun bulunduğu deprem bölgesinde, iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen çocukların barındıkları yerlerin halâ çocukların güvenliğini sağlamaya dönük düzenlenmediğini, çocukların eğitime erişiminin ciddi anlamda kısıtlandığını ortaya koyuyor. Kaotik, düzensiz, güvensiz, gerekli tedbirlerin alınmadığı, mahremiyeti sağlayabilecek olanakların oluşturulmadığı, hijyen ihtiyaçlarının karşılanmadığı deprem sonrası yerleşim koşulları çocuklar için artan oranda istismar, şiddet, erken ve zorla evlendirme, okul terki, hijyene bağlı hastalıklar ve salgın hastalık vb. riski anlamına geldiği belirtiliyor.

24 Nisan 2023

Erdoğan: Bu CHP LGBT’ci, İYİ Parti LGBT’ci, HDP LGBT’ci…

Evliliğe teşvik kredisi vereceklerini söyleyen Erdoğan, “Gençler bak evliliğe karşı durmak yok. Siz bu LGBT’’icilere bakmayın. Bu CHP LGBT’ci, İYİ Parti LGBT’ci, HDP LGBT’ci. Evelallah Cumhur İttifakı kutsal ailesiyle bu yolda yürüyor” dedi.

Diyanet’in homofobik nefret hutbesine tepki gösteren İzmir Barosu beraat etti.

Baronun o dönemki başkanı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında iddianame hazırlandı. Baro başkanı Avukat Özkan Yücel ve on yönetim kurulu üyesinin “dini değerleri alenen aşağılama” iddiasıyla cezalandırılmaları istendi.

25 Nisan 2023

Şiddet gördüğü erkekten ölüm tehdidi alan kadın : Biri sesimi duysun ölmek istemiyorum.

Mardin’in Artuklu ilçesinde dini nikahla birlikte yaşadığı erkek Y.E.’nin 1,5 yıldır şiddetine maruz kalan, son olarak burnu ve ayağı kırılan N.V. (33), darp raporu alarak polise şikayetçi oldu. Gözaltına alınıp, uzaklaştırma kararı verilerek serbest bırakılan Y.E.’nin kendisini ölümle tehdit ettiğini belirten N.V., “Lütfen biri sesimi duysun. Beni ölümle tehdit ediyor, sesimi kimseye duyuramıyorum. Ölmek istemiyorum, yaşamak istiyorum” dedi.

Yeşil Sol Parti, Antep’te ikinci kadın seçim bürosunu açtı: Biz kadınlar buradayız!

Kadınların felaket ve savaşların yükünü çektiklerini aktaran Karaca, “Biz kadınlar bütün felaketlerin külfetleri omuzlarımızda taşıdık bu zamana kadar, halen taşımaya devam edeceksiniz diyorlar. Burada külfet isteyen var mı? Bizim külfetimiz çocuklarımızı okula gönderirken bir dilim ekmeği beslenme çantasına koyamamaktır. Bizim külfetimiz çocuklarımız okullarında anadilini konuşamayıp eve geldiklerinde gözyaşı dökmeleriydi. Bizim külfetimiz bu savaş ortamında kaynaklar silahlara harcanırken hastaneye giderken sıra bulamamaktır. Bizim külfetimiz aynı zamanda gençliğimiz geleceğinden umut duymadığı için yanımızda, toprağımızda ve evimizde kalmayıp yurt dışına köle işçi olarak gönderilmesidir. Yetti bizim külfetimiz” diye konuştu.

Ebru Güneş uzaklaştırma kararına rağmen ayrıldığı erkek tarafından öldürüldü.

Tokat Turhal’da Ebru Güneş adlı kadın daha önce kendisini tehdit ettiği için cezaevine giren ayrıldığı erkek Ahmet Göktaş tarafından uzaklaştırma kararına rağmen öldürüldü. Göktaş intihar etti.

İzmir’deki cinsel saldırı sanığına ilk duruşmada tahliye.

İzmir’in Konak ilçesinde N.D.’ye (23) cinsel saldırıda bulunmaktan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Soner A. (42) ilk duruşmada tahliye edildi. Soner A., duruşmadaki ifadesinde, “Kendisiyle konuşmak için koluna dokunmak istedim. N.D. ani biçimde dönünce elim bel hizasına denk geldi” şeklinde savunma yaptı.

26 Nisan 2023

LGBTİ adaylardan iktidara yanıt: Haklarımızı Mecliste de sokakta da savunacağız.

TİP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Esmeray Özadikti ve Yeşil Sol Partiden milletvekili aday adaylığını açıkladıktan sonra medyada hedef gösterilen sanatçı Semyani Perizade, LGBTİ’lerin hakları için Mecliste ve sokakta mücadelenin ilerletilerek devam edeceğini vurguladılar.

AKP’nin 21 yılında kadınlar-1 | Sağlık hizmetinden geriye ne kaldı?

Yıllar içinde karşı karşıya kaldığımız, sıklıkla cemaat, tarikat ve vakıfların da adının geçtiği bu olaylar kadınlar ve çocuklar için ülkenin 21 yılda ne kadar güvensiz bir yere dönüştüğünü gösterirken öncelikli amacı en temel insan hakkı olarak sağlık hizmeti sunmak olan sağlık kurumlarının da iktidarın suç ortağı haline geldiğini gösteriyor. Ayrıca 21 yıllık süre içinde bu işlerin üstünün örtülmesinin hızlandırıcısı olarak çeşitli cemaatleri Sağlık Bakanlığı içine konumlandıran da yine mevcut hükümetin ta kendisi…

Yeşil Sol adayı Işık Tekirdağ’da kadınlarla bir araya geldi.

Burada konuşan Işık, AKP iktidarının özel savaş politikalarına rağmen Kürt kadınların ciddi bir değişim ve dönüşüme öncülük ettiğini belirterek, “Bugün kadınlar olarak yaşamın her alanındayız. Siyasetteyiz, karar verme mekanizmasındayız, yerel yönetimlerde yine kadınların temsili oluyoruz. Bu büyük bir mücadeleyle oldu. Bunun için büyük bedeller ödendi. Cezaevine girdik, katledildik ancak geldiğimiz noktada erkeklerin kölesi değiliz. Ne yaşamımıza ne de giydiklerimize onlar karar veremez” dedi.

27 Nisan 2023

Deprem bölgesinde yeni sorun: İstenmeyen gebelikler

Cinsel Sağlık Eğitmeni Nurşen Kanbur ve TAPV Proje Koordinatörü Ayşe Tek, “Haklar ve ihtiyaçların karşılanması bir bütündür. Kadınların ihtiyaçlarının hakları perspektifinde sağlamak ve bütüncül yaklaşımın önemine vurgu yapmak ve gözetmek hepimizin sorumluluğudur diyebiliriz” vurgusu yapıyor.

Kadın İşçi, Zehra Kosova Sempozyumu’na çağırıyor

Sempozyum, feminist araştırmanın bir eylem araştırma biçimi olduğunu; kadın yaşamlarını dönüştürmeye, onları güçlendirmeye hizmet etmeyen bir araştırmanın vazifesini tam anlamda yerine getirmeyeceği gerçeğini de belki bize bir kez daha hatırlatacak.

Joan Wallach Scott: Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Tepki

Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar Dergisi, Sonbahar 2023’te yayımlanacak 44. sayısında dünyada ve Türkiye’de siyasi ve kültürel etkisi gittikçe artan toplumsal cinsiyet karşıtı politikaları ve bu politikalara verilen feminist yanıtları ele alıyor. Derginin yazar-okur buluşmalarının bu yılki başlığı “Toplumsal Cinsiyet Karşıtlığı ve Feminist Mücadele Deneyimleri.” Serinin ilk konuğu ise “Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Tepki” başlıklı konuşmasıyla feminist tarihçi Joan Wallach Scott.

Sevan Nişanyan panale davet edildi, kadınlar tepkili

Ankara Kadın Platformu, “Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi’nden biz kadınlara karşı gösterdiği bu davranış için özür ve bir daha tekrarlamayacaklarına dair de açıklama bekliyoruz” dedi.

Toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlere genel bir bakış

Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin lubunyaların hayatlarına etkileri ve Türkiye’deki tezahürü üzerine çevrimiçi bir etkinlik düzenliyor.

Dünya çapında kadın çalıştayına hazırlık

Tunus’ta devam eden çalıştayda, kadın çalışmalarının ele alındığı çalıştayların dünya çapında gerçekleşmesi tartışıldı. Tunus’ta başlayan kadın çalıştayı devam ediyor. Dört gün sürmesi beklenen çalıştayda, dünya çapında kadın çalıştayının düzenlenmesi konusunda tartışmalar yürütüldü. Toplantının Ekim’de gerçekleşmesi bekleniyor.

İran’da Öğretmenler Örgütü Genel Sekreteri’nin evine polis baskını

İran Öğretmenler Örgütü sözcüsü, Naqihi hakkında “iç ve dış güvenliğe karşı suç işlemek ” ve “İran Cumhuriyeti aleyhine propaganda yapmak” gerekçesiyle dava açıldığını duyurdu. Tahira Naqihi 18 Nisan’da Evin Mahkemesi’ne telefonla çağrıldı ve yanında avukatı olmadığı için savunma yapmayı reddetti.

28 Nisan 2023

AYM: Kadınlar, dava açmadan da sadece bekarlık soyadlarını kullanabilir

AYM, kadınların dava açmadan da sadece bekarlık soyadlarını kullanabileceğine hükmetti. Avukat Sevil Aracı, kararı, “Önemli, gecikmiş ve sevindirici bir karar” olarak değerlendirdi. İstanbul 8. Aile Mahkemesi, bir kadının evlilik sonrası yalnızca kendi soyadını kullanabilmek için açtığı davada, Türk Medeni Kanunu’nun “kadının evlenmeden önceki soyadını, ancak eşinin soyisminin önünde kullanabilmesini” düzenleyen hükmün eşitliğe aykırı olduğunu belirterek iptalini talep etti. Mahkeme, iptal talebinin gerekçesinde, erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Taksim’de, 1 Mayıs’ta katledilen kadınlar için anma

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyon(DİSK) Kadın Komisyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyon (KESK) Kadın Meclisi, Türkiye Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İKK Kadın Komisyonu, Türk Tabipler Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlık Kolu, Türkiye Bilişim Derneği (TDB) Kadın Komisyonu öncülüğünde “1 Mayıs 1977’den 2023’e katledilen kadınların hesabını vereceksiniz” şiarıyla Taksim Kazancı Yokuşu’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çocuğa cinsel istismarda bulunan faile beraat

Arkadaşının babasının cinsel istismarına maruz kalan 14 yaşındaki çocuğun ailesi aldıkları tehdit üzerine şikayetlerinden vazgeçerken mahkeme, müdahil olan bakanlığın talebine rağmen beraat kararı verdi

Kadın Savunma Ağı’ndan Hataylı kadınlara 1 Mayıs çağrısı: “Hayat bizim emeğimizle sürüyor”

Kadın Savunma Ağı, Antakya’daki kadın dayanışma çadırından yayımladığı 70. güncede depremzede kadınları 1 Mayıs’ta sokağa çıkmaya çağırdı.

29 Nisan 2023

Kadınlar metruk binayı seçim bürosuna dönüştürdü: Değiştirecek gücümüz var

İstanbul’da yapılan seçim çalışmaları kapsamında kadınlar Kartal’da metruk bir binayı Kadın Seçim Bürosu’nu dönüştürdü. Çalışmalar kapsamında büro arayışına giren kadınlar, buldukları metruk bir binayı çabalarıyla seçim mekanına dönüştürdü. Büroda geceli gündüzlü çalışan yaklaşık 20 kadın, binayı temizledikten sonra sarı, mor ve beyaz renklerine boyayarak, mahallenin en renkli binası haline getirdi. Binanın önünde bulunan yaklaşık 20 metrelik duvara ise, “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” yazıldı.

30 Nisan 2023

Boşanma aşamasında olduğu kadını öldürmüştü: ‘Haksız tahrik’ ile cezası indirildi

İzmir’in Gaziemir ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu Ceylan Ortayayla’yı kesici aletle öldüren Yunus Ortayayla isimli erkek, verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay’da bozulmasının ardından yeniden yargılandı. Savunmaların ardından karar açıklandı. Sanık Yunus Ortayayla’yı, Ceylan Ortayayla’yı ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran heyet, sanığın cinayeti “haksız tahrik etkisi altında işlediğini” ileri sürerek cezasını 24 yıl hapse düşürdü.

İşçi, emekçi kadınlardan 1 Mayıs mektupları | İşyerinde ayrımcılığa karşı alandayız

1 Mayıs’ta kadın emeğini görünür kılmak, sesimizi duyurmak, kadın dayanışmasını ve örgütlü gücünü yükseltmek için alanlarda olacağız.

Jin Dergi’den 1 Mayıs kapağı: Sömürü düzenine kâr, kadın düşmanlarına oy yok!

Her pazar yayımlanan web dergi Jin’in dokuzuncu sayısı ‘Sömürü düzenine kâr, kadın düşmanlarına oy yok!’ manşetiyle okuyucu ile buluştu

Afganistanlı kadınlardan BM’ye ‘Taliban’ tepkisi: Toplantıya kabul edilmemeli

Afganistan başkenti Kabil’de dün bir grup kadın bir araya gelerek, Birleşmiş Milletler’in (BM) Mayıs ayının ilk haftasında Katar’ın başkenti Doha’da düzenleyeceği toplantıya Afganistan’ı temsilen Taliban’ı çağırmasını protesto etti. Eylem de kadınlar sık sık, “Taliban’ı tanımak dünyanın yüz karasıdır” ve ”Ölsek de savaşacağız, hakkımızı alacağız” sloganları atarak, yaptıkları eylemde Taliban’ın Afganistan halklarının temsilcisi olacak kadar değerli olmadığını vurguladı.

Tunuslu kadınlardan sembolik ‘cenaze töreni’ ile kadın cinayetleri protestosu

Tunuslu kadınlar, sembolik olarak düzenledikleri cenaze töreni ile kadın cinayetlerine dikkat çekti. Eyleme katılan kadınlar, hükümete kadına yönelik şiddetle mücadelede sorumluluk alması çağrısında bulundu. Öldürülen kadınların yüzde 90’ının koruma talepleri ve mahkemelerde açılan davaları olduğunu belirten Sarah bin Saeed, ancak bu kadınlar öldürülene kadar hükümetin hiçbir şekilde ilgili mercilerini harekete geçirmediğine işaret etti.

1 Mayıs 2023

Adana’da erkek şiddeti: 2 kadın katledildi

Adana’nın Sarıçam ilçesinde yaşayan Uğur Doğan isimli erkek, boşandığı Rahime Doğan’ın annesi Rahime Yıldız ve kardeşi Sümeyye Ergin’i ateşli silahla katletti, Rahime Doğan ve yengesi Cennet Yıldız’ı katletme girişiminde bulunarak yaraladı. Uğur Doğan ise intihar etti.

2 Mayıs 2023

Koca’nın hastanesinde cinsel istismar: Parayla üzeri örtüldü, fail tahliye oldu

İstanbul’da yaşayan 6 yaşındaki bir çocuk, 2019 yılında boğaz ağrısı şikayetiyle ailesi tarafından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu Esenler’deki Medipol Hastanesi’ne götürüldü. Çocuk gittiği röntgen odasında röntgeni çeken görevli Ahmed Cihad Öz tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı. Öz, Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı ve 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu süreçte Medipol Sağlık Grubu’nda yönetici olarak görev yapan, şimdilerde ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan Sevgi Yiğit ve Fahrettin Koca’nın kardeşi Özer Koca, çocuğun ailesiyle görüşmeler yaptı. Yetkililer hastanenin adının duyulmasını engellemeye çalıştı ve aile ile ‘manevi tazminat’ adı altında bir sözleşme yapıldı. Sözleşmede aileye 150 bin TL ödeneceği belirtildi. Öte yandan faile verilen ceza, İstinaf ve Yargıtay’da onandı. Ancak onama kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı itiraz etti ve ve ceza bozuldu.

Elazığ’daki kadın cinayetine ağırlaştırılmış müebbet

Elazığ’da boşanma aşamasında olduğu Aslıhan Alkılınç’ı öldüren Ali Alkılınç’a ağırlaştırılmış müebbet Şule B.’yi de yaraladığı gerekçesiyle ‘öldürmeye teşebbüs’ ve ‘konut dokunulmazlığını ihlal’ suçundan 12 yıl hapis cezası verdi.

Soylu ‘kayışı kopardı’: Bu kez krem reklamına taktı

AKP İstanbul 2’nci sıra milletvekili adayı Soylu, Gaziosmanpaşa’da şöyle konuştu:*Şimdi belediye otobüs duraklarında bir reklam var gördünüz mü bilmiyorum. Bir krem… Diyor ki ‘O kadar doğal. Kız kıza yakın olmak kadar doğal’ diyor.*Tövbe estağfurullah. Bakın Türkiye’yi getirecekleri ve getirmek istedikleri yer burası. Ticaret bakanımızla konuştuk. O reklamları tamamen kaldıracağız. Bu kadar basit. Böyle bir reklam biz kabul edemeyiz.

3 Mayıs 2023

İstanbul’da, çalışmayan kadınların yüzde 54’ü kentin diğer yakasını görmemiş

İstanbul Planlama Ajansı’nın, İstanbul’un çeşitli semtlerinde yaşayan ve farklı sosyoekonomik grupları temsil eden ev kadınları ile görüşerek elde ettiği çıktılara göre, herhangi bir işte çalışmayan kadınların yüzde 87’si evli ve yüzde 70’i ihtiyaçları için eşlerinden “harçlık” alıyor. Kadınlar genelde ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkıyor ve evin çevresinden uzaklaşmıyor. Katılımcı kadınların yarısından fazlası, yaşadıkları yere göre henüz İstanbul’un diğer yakasını görmemiş.

Kadın Zamanı Derneği: Kadın haberciliği susturulamaz

Kadın Zamanı Derneği, son 11 ayda mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanan özgür basın emekçisi 12 kadınla dayanışmak amacıyla, Türkçe ve Kürtçe olarak yazılı bir bir açıklama yayınladı.

KESK İzmir Kadın Meclisi: Cinsiyetçi iktidara dur demek için sandığa gideceğiz

AKP-MHP iktidar bloğunun kadın hayatını hiçe saydığı ifade edilen açıklamada, “AKP-MHP iktidarının neo-liberal politikalarıyla gün be gün artan eşitsizliklerle, Türkiye kadın yoksulluğunun en fazla, kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biri. Bizleri halihazırda çepeçevre kuşatan toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, deprem ve ekonomik krizle birleşince her alanda güvencesizlik daha da derinleşiyor. Kadınların yıllarca mücadele ederek elde ettikleri kazanımları ortadan kaldırmaya yönelik pazarlıklarla oy toplamaya çalışıyor.

Boşandığı kadını tasarlayarak yaralayan erkeğe verilen ceza indirimi onaylandı

Geçen aralık ayında görülen duruşmada mahkeme heyeti, Gündüz’ü önce ‘Nitelikli kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ardından, saldırının ‘teşebbüste kalması’ gerekçesiyle ceza 16 yıla çevrildi. Heyet, daha sonra faile verilen cezanın ‘geleceği üzerindeki olası etkilerini’ gerekçe göstererek ‘takdir indirim’ uyguladı ve Gündüz’e 13 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Nisan’da LGBTİ+’lara hak ihlalleri: Seçim yolunda LGBTİ+ düşmanlığı

14 Mayıs Genel Seçimleri günden güne yaklaşırken Cumhur İttifakı da LGBTİ+ karşıtlığını iyiden iyiye bir seçim stratejisine dönüştürdü. Öyle ki Cumhur İttifakı mensupları seçim çalışmaları kapsamında gittikleri her yerde LGBTİ+’lara dönük nefreti körüklerken bu nefretten oy devşirme yollarının da açıktan derdine düştü. 2023 yılı itibariyle seçim sürecinin de etkisiyle LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ kavramı kriminalleştirildi. LGBTİ+ karşıtı söylemler LGBTİ+’lara dönük hak ihlallerinin de üzerini örttü.

4 Mayıs 2023

Sol Partiler kadın emeğine nasıl bakıyor?

Kadın İşçi emekçileri, kadın emeği konusunda atılacak somut adımların hem eşitsizliklerin giderilmesinde hem de Türkiye’deki solun sözünün çoğaltılmasında önemli rol oynayacağı görüşünde.

Kadın Koalisyonu: Depremzedeler oy kullanamama riskiyle karşı karşıya

Deprem bölgesindeki kadınların, çadırların ve konteynırların ikametgah olarak gösterilememesinden ötürü oy kullanamama riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’ndan kopyala-yapıştır rapor

Hiranur Vakfı’ndaki sistematik çocuk istismarı olayını araştırmak için toplantılar yapan Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nun taslak raporu, yasa ve mevzuatı kopyalamaktan ibaret kaldı. 330 sayfalık raporda, sadece 5 sayfada komisyonun kurulmasının sebebi olan H.K.G. olayına yer verildi. “Caydırıcılık” kelimesi ise istismar suçlarının karşılığında verilen ceza örneklerinin kamuoyuyla paylaşılmasıyla caydırıcılık algısının arttırılması yönünde bir önerinin, yakında yayınlanacağı belirtilen Çocuk Dostu Yayıncılık İlke Rehberi’nde yer alacağının belirtilmesinde yer aldı.

Seçim çalışması yürüten SEP’li kadınlara sert polis müdahalesi

Sosyalist Emekçiler Partisi’nin (SEP), Ankara 1. Bölge Bağımsız Milletvekili adayı Güneş Gümüş’ün seçim çalışmaları, polisler tarafından engellendi. Polisin gözaltı işlemi uyguladığı 7 SEP’liden birinin kafasından yaralandığı görüldü.

Nisan ayında en az 21 kadın katledildi

Kadınlara yönelik saldırılara yenileri eklenirken, cezasızlık ise erkeklere cesaret vermeye devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) açıkladığı Nisan ayı erkek şiddeti verilerine göre, Nisan ayında 21 kadın katledildi, 23 kadın da şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

Pınar Gültekin davasında gerekçeli karar açıklandı: Avcı’nın iddiaları asılsız bulundu

Pınar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’ya yerel mahkemenin verdiği haksız tahrik indirimini kaldıran ve cezayı bozan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, failin iyi hal indirimi almak için asılsız iddialara başvurduğu vurgusu yer aldı.

Sığınma evindeydi: ‘Eski eşiyle buluşmaya’ gitti, cesedi bulundu

İstanbul Tuzla’da kaldığı sığınma evinden, “Eski eşimle buluşacağım” diyerek çıkan Dilek Kayacan ölü bulundu. Kayacan’ı boşandığı Medeni Aydın’ın öldürdüğü belirlendi. Adli Tıp kurumunda yapılan incelemede kadının tabancayla vurularak öldürüldüğü tespit edildi. Polis tarafından aranmaya başlanan Medeni Aydın, Tuzla’da yakalanarak gözaltına alındı.

5 Mayıs 2023

Sevda Karaca’dan kadınlara mektup: Bu seçim kadınların seçimi olacak

Yeşil Sol Parti Gaziantep milletvekili adayı ve Emek Partisi GYK üyesi Sevda Karaca kadınlara mektupla seslendi: “Şiddetsiz, eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız. Kadınlar kazanacak.”

“Tarikatların çocuklar ve kadınlar üzerinden elini çekmesi için mücadele edeceğiz”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Ankara’da milletvekili adayı olan kadın milletvekilleriyle “Kadınlar soruyor, adaylar yanıtlıyor” etkinliği gerçekleştirdi.

Adalet Bakanı Bozdağ’dan LGBTİ+’lara ayrımcılık ve nefret söylemi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Mayıs’ta, partisinin Urfa Eyyübiye Seçim İrtibat Bürosu’nun açılışında yaptığı konuşmada LGBTİ+ yurttaşları “sapkınlık” söylemiyle hedef aldı. AKP Şanlıurfa milletvekili adayı da olan Adalet Bakanı, “LGBT’yi meşrulaştırma gayretinde olanlar var” derken, “aileyi koruma” kılıfı altında LGBTİ+ yurttaşlara karşı sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de aileyi korumak, aileyi geliştirmek, ailenin geleceğini güçlü kılmak bugün en önemli meselelerimizin başındadır. Aileyi her türlü sapkınlığa ve sapık akımlara karşı korumak Şanlıurfa‘yı korumaktır, Türkiye’yi korumaktır.”

Bolu’da cinsel saldırı teşebbüsüne 10 yıl hapis cezası

Bolu’da kedi sahiplendirme bahanesiyle evine çağırdığı E.C.’ye cinsel saldırı girişiminde bulunan Amir Sharif Rad, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İranlı kadınlar konuşuyor: Tarih, sanat, direniş

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin İran’daki kadınların eylemlerine dikkat etmek için hazırladığı seçki, 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.

7 Mayıs 2023

Kadıköy’de Yeşil Sol Parti’nin kadın buluşmasına polis saldırdı

Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen Yeşil Sol Parti’nin kadın buluşmasında polis, taşınan yeşil, sarı ve kırmızı fularları bahane ederek saldırı ile tehdit ettikten kısa süre sonra saldırdı, 1 kadın gözaltına alındı.

CHP adayı Yıldırım: LGBTİ+’ların haklarının sağlanması tüm siyasetçilerin görevi

Burak Yıldırım, “LGBTİ+’ların toplumumuzun eşit ve özgür parçaları olarak yaşamalarını sağlamak tüm siyasetçilerin görevi olmalıdır” diyor.

8 Mayıs 2023

Gabonlu Dina’nın ailesi Türkiye’ye geldi: ‘İkinci otopsi istiyoruz’

Filyos Çayı’nda ölü bulunan Gabonlu Dina’nın ailesi Türkiye’ye geldi. Kızlarının cesedini teşhis etmek için Adli Tıp Kurumu’na gelen aile, olayı kadın cinayeti olarak değerlendirdiklerini belirterek, adalet arayışlarına devam edeceklerini söyledi.

“Tutuklanan kadınların hakları ihlal ediliyor”

Diyarbakır’da 25 Nisan’da tutuklanan 10 kadının cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çeken kadın örgütleri “Tutuklanan kadın arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır” dedi.

Hangi partilerin vaatleri arasında HPV aşısı var?

CİSU’nun araştırmasına göre Yeşil Sol Parti ve Millet İttifakı’nın seçim bildirgesinde HPV aşısının ulusal aşı programına alınması taahhüttü var.

Yeşil Sol adayı Nilay Kuş: Sosyalist oldukça güçlendim

Arap Aleviler için de mücadele eden Yeşil Sol milletvekili adayı Nilay Kuş, “Amacım, hem gençlerin hem de sosyalistlerin sokaktaki sesinin Meclis’le ve halkla buluşması” diyor.

9 Mayıs 2023

Dünyada kadınların yüzde 44’ü bedenleri ile ilgili kararlar alma hakkına sahip değil

Rapora göre, kadınların ve kız çocuklarının yüzde 44’ü, cinsellik, gebelik önleyici yöntem kullanımı ve sağlık hizmeti alma konularında hala, bedenleri ile kendi kararlarını alma hakkına sahip değil. UNFPA raporunda, “Kadınların bedenleri, nüfus hedeflerinin esiri olmamalı” vurgusu yapılıyor.

 10 Mayıs 2023

Gelecek Partisi İstanbul İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı, bir erkek tarafından öldürüldü

Gelecek Partisi İstanbul İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Emine Ercandoğdu, Tuncay Gülenç tarafından öldürüldü. DHA’da yer alan haberde emekli polis olduğu öğrenilen Tuncay Gülenç, birlikte yaşadığı Emine Ercandoğdu’yu, kendisine ait bağ evinin önünde ateşli silahla öldürdü. Gülenç, cinayet sonrası aynı silahla intihar etti.

Erzurum’daki kadın cinayetine ağırlaştırılmış müebbet istendi

Erzurum’da, boşandığı kadını ve kızını öldüren Erdal Kızıl hakkında mahkeme, ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Adèle Haenel’den açık mektup: Sinemayı politik nedenlerle bırakıyorum

César ödüllerinde ‘En iyi Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödüllerine değer görülen Fransız oyuncu Adèle Haenel, Telerama dergisi için kaleme aldığı bir mektupla oyunculuğu bıraktığını açıkladı.

Mahsa Amini eylemlerine katılan 3 kişi hakkındaki idam kararı onandı

İran’da 3 kişiye Mahsa Amini eylemlerine katılıp kolluk kuvvetlerini öldürdükleri suçlamasıyla verilen idam cezaları onandı.

11 Mayıs 2023

Yargıtay, Canan’ın katilinin müebbet hapis cezasını bozdu: Gerekçe yine aynı

Yargıtay, Canan Çeviren’i katleden Ferhat İnne’ye verilen müebbet hapis cezasını sağlık ve kolluk güçlerini araması, kişiliği, sabıkasız geçmişi, sosyal ilişkileri ve yargılama sürecindeki olumlu davranışlarını gerekçe göstererek bozdu.

Esmeray’dan trans kadınlara: Kimliklerinizle sandığa gidebilirsiniz

“Aile” kavramı üzerinden LGBTİ+’ları hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da yanıt veren Esmeray, “Ailemle birlikte bir fotoğraf çektirdim, yakında paylaşacağız, Soylu o fotoğrafa iyi baksın” dedi.

Trans kadın Ajda Ender: Bana Ajda hanım demelisiniz

Ender duruşmada, komşularının kendisine saldırdığını ve avukatlarının da kendisinin özel hayatını ihlal ettiklerini söyledi. Bir sonraki duruşma 28 Eylül’de.

AP, İstanbul Sözleşmesi’nin birlik genelinde uygulanmasını kabul etti

Sözleşme böylece artık, uygulamayı reddeden Macaristan ve Slovakya gibi muhafazakâr Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler için de geçerli olacak.

12 Mayıs 2023

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden politika önerileri

“Devleti yönetenlere çağrımızdır” başlıklı öneriler metninde afet bölgesindeki kadınların ihtiyaçlarına da özel olarak yer verildi.

Erdoğan’ın 11 günü: 14 şehir ve 2 yayında LGBTİ+’ları hedef aldı

“LGBT denen olay aile kurumuna sokulmuş bir zehirdir. Halkının yüzde 99’u Müslüman olan bir ülke olarak kabul etmemiz mümkün değil. LGBT’ye AK Parti olarak asla olumlu bakamayız.” AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, LGBTİ+ yurttaşları hedef alan ayrımcı söylemini Nisan ayının ardından Mayıs ayı boyunca partisinin düzenlediği seçim mitingleriyle sürdürdü.

 

Okunması önerilen yazılar:

Kadınlar ön saflarda: Sudan’daki kriz üzerine feminist bir bakış

“Gençlerin Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları: Seçim Bildirgelerinde Durum Analizi ve Tavsiyeler” Raporu Yayımlandı