1 Temmuz – 2 Ağustos Toplumsal Cinsiyet Gündemi

(1 Temmuz – 3 Ağustos 2019 tarihleri arasında Türkiye’de ve dünyada toplumsal cinsiyet gündemine dair çeşitli haber ve yazılardan yaptığımız derleme aşağıda yer almaktadır.)

8 Temmuz

Şiddet gördüğü eşinden 5 yıldır boşanamıyor

Adana’da eşinden şiddet gördüğü iddiasıyla boşanmak için dava açan kadının talebi yerel ve bölge mahkemelerince reddedildi. Konuyu Yargıtay’a taşıyan kadın buradan da lehine karar çıkmaması üzerine Adana Adliyesi önünde “boşanmak istiyorum” yazılı pankartla günlük 2 saat bekleme eylemi başlattı.

“Eşim, evliliğimiz süresince beni ailemle görüştürmedi. Bu sürecin sonunda ikiz kızlarımı da alarak evden ayrıldım ve boşanma davası açtım. Eşim ve kayınlarımın tehditleri üzerine boşanma davamı çektim ve birlikte yaşamaya devam ettik. Bir yıllık birlikteliğimiz daha oldu ve bu süreçte yine şiddet uyguladı. Uygunsuz davranışları da vardı. Bundan dolayı da yargılanması devam ediyor. Bir yıllık birlikteliğin ardından ayrılıp yeniden boşanma davası açtım. Bu dava da 4 yılın ardından reddedildi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/07/08/siddet-gordugu-esinden-5-yildir-bosanamiyor/

9 Temmuz

Kadın Üniversitesi değil kadın-erkek eşitliği için çalışmak lazım

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran ayında Japonya’daki temasları sırasında Türkiye içinde de gündeme getirdiği  “kadın üniversitesinin kurulması” önerisi  2019-2023 dönemini kapsayan “On Birinci Kalkınma Planı”na da girdi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacak.

“Japonya, kadınların siyasete katılımında Türkiye’nin bile oldukça gerisinde (Japonya 125., Türkiye 106. sırada). Yani, Japonya’daki kadınlar da Türkiye’dekiler gibi kendilerini ilgilendiren yasaları çıkarmada ve yerel yönetimlerde söz sahibi değiller.

Erdoğan: “YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye’de benzer bir adımı atmalı. Japonya’daki kızların oluşturduğu üniversite örneği ilginç. Lise yıllarında ülkemizde kız ve erkek liseleri vardı. Sonra karıştırdılar.”

https://m.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/210221-soda-kadin-universitesi-degil-kadin-erkek-esitligi-icin-calismak-lazim

Şule Çet davası için İzmir’den destek

Şule Çet İçin Adalet Komisyonları İzmir Temsilcisi Hivda Selen, İzmir’den Ankara’ya giderek Şule Çet davasına destek olacaklarını söyledi. Selen bu akşam yola çıkacaklarını ve yarın mahkeme salonunda olacaklarını ifade etti.

https://www.birgun.net/haber-detay/sule-cet-davasi-icin-izmirden-destek.html

Kadının özgür olduğu yerde gericiliğe geçit yoktur

Menemen Belediyesi, katılımcı ve halkçı yönetim anlayışıyla projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalan kadınlara destek sağlama amacıyla faaliyet gösterecek olan ‘Kadın Danışma Merkezi ve Çocuk Oyun Evi’nin açılışı Belediye Başkanı Serdar Aksoy tarafından gerçekleştirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mesaj göndererek Serdar Aksoy’u tebrik etti. Kılıçdaroğlu gönderdiği mesajda “Psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalan her türlü ayrımcılığa maruz kalan kadınların eşit yaşam şartlarına sahip olmaları tüm belediyelerimizin öncelikli görevi olmalıdır. Bu merkezin kadına yönelik tüm şiddetin ve eşitsizliğin önüne geçilmesi boynumuzun borcudur” dedi.

https://www.birgun.net/haber-detay/kadinin-ozgur-oldugu-yerde-gericilige-gecit-yoktur.html

12 Temmuz

Suç isnat edilen Suriyeliler zorla ülkelerine gönderiliyor

Türkiye, İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 2011’de başlayan iç savaştan kaçıp gelen üç milyon 622 bin 284 kayıtlı Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Uzmanlara göreyse kayıt dışı Suriyelilerle birlikte bu sayı beş milyona dayanmış durumda. Geçen hafta hem İçişleri Bakanlığı, hem de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan iki açıklama, “Suça karışan Suriyeliler sınır dışı edilecek” başlığıyla Türk basınında kendine yer buldu. Açıklamaların ilkinde İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı’nın aylık bilgilendirme toplantısında suça karışan Suriyelilerin Türkiye’deki geçici koruma statülerinin iptal edildiğini ve ülkelerine geri gönderildiğini söylediği bildirildi.

https://www.dw.com/tr/suç-isnat-edilen-suriyeliler-zorla-ülkelerine-gönderiliyor/a-49559705

13 Temmuz

Suudi Arabistan’da Kadınların Seyahat Özgürlüğü için Adım

Suudi Arabistan’da planlanan yeni yasa yürürlüğe girerse kadınlar 2019’da erkek akrabalarının izni olmadan yurt dışına seyahat edebilecek.

https://bianet.org/kadin/kadin/210418-suudi-arabistan-da-kadinlarin-seyahat-ozgurlugu-icin-adim

Türkiye de Yunanistan Gibi Yasada Değişiklik Yapmalı

Haziran 2019’da değiştirilen Yunanistan anayasası, tecavüzü artık “rıza olmadan cinsel ilişki” olarak tanımlıyor. Bunun öncesinde sunulan bir yasa tasarısı, tecavüzü ağır bir suç olarak değerlendirmiyor ve cinsel saldırıya dair cezaları hafifletiyordu. Cezası 10 yıla çıkabilen tecavüz suçu, artık rıza ve beyan üzerinden değerlendirilecek ve fiziksel şiddet, vakaların tecavüz olarak nitelendirilmesi için şart olmayacak.

https://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/210404-turkiye-de-yunanistan-gibi-yasada-degisiklik-yapmali

14 Temmuz

ODTÜ’lüler KYK yurduna karşı Kavaklık’a yürüdüler

ODTÜ yerleşkesinde neredeyse iki buçuk aydır direniş sürüyor. Ruhsatsız KYK inşaatı yapımına karşı bugün kavaklık alanda toplanma çağrısı yapan öğrenci ve akademisyenler polis ablukasıyla karşılaştılar. Ağaçların kesildiği alanın karşısına fidan dikimi yapan ODTÜ’lüler rektörü istifaya çağırdılar.

Vekiller içeri alınmadı. Ruhsatsız kesimi durdurma amaçlı üniversiteye girmeye çalışan belediye görevlileri içeri alınmadı.

Mansur Yavaş yurt ihtiyacı varsa kendisinin belediye destekli yurt yapacağı açıklamasını yaptı.

Giresun’un Eynesil ilçesinde şüpheli bir biçimde ölen 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan da ODTÜ’lülere desteğe geldi. ODTÜ’yle dayanışma çağrısı yapan Vatan, “Rabia Naz’ım için ODTÜ kampüsü içine bir fidan dikmeye geldim, herkesi de fidan dikmeye çağırıyorum” diye konuştu

Katledilen ağaçların yerine fidan dikildi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2019/07/14/odtululer-kyk-yurduna-karsi-kavaklika-yuruyor/

Çiftçinin tecavüz ettiği engelli kız 6 aylık hamile

Kiraz’ın kırsal Yukarı Çayağzı Mahallesi’nde oturan yüzde 50 zihinsel engelli S.Ş., çarşamba günü rahatsızlanınca, ağabeyi tarafından Kiraz Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Hastanedeki kontrolde S.Ş.’nin 6 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. Durumun jandarmaya bildirilmesi üzerine S.Ş.’nin pedagog eşliğinde ifadesi alındı. İfadede S.Ş.’nin, çiftçilik yapan Erol Kaymak’ın cinsel saldırısına uğradığını söylemesi üzerine jandarma harekete geçti. Jandarma ekiplerince belirlenen adrese perşembe günü düzenlenen operasyonla Erol Kaymak gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından aynı gün adliyeye sevk edilen Erol Kaymak, çıkarıldığı mahkemece ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan tutuklandı. https://kazete.com.tr/haber/ciftcinin-tecavuz-ettigi-engelli-kiz-6-aylik-hamile–60568

Gecekondulardaki ‘Yalnız Anneler’den krize karşı örnek dayanışma

Venezuela’da krizin bedelini en ağır biçimde ödeyen gecekondularda yaşayan hane reisi ‘Yalnız Anneler’, çocuklarını krizin etkilerinden koruyabilmek için kendi aralarında dayanışma ağı oluşturdular. https://kazete.com.tr/haber/gecekondulardaki-yalniz-annelerden-krize-karsi-ornek-dayanisma-60562

İslami kesimin İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili algı operasyonuna AKP’li kadın vekillerden tepki

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını öngören ve Türkiye’nin imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nde AKP içerisindeki İslamcı kanadın “aile bütünlüğü” ifadesinin yer almamış olmasını sorun olarak tanımlamaları  partinin son MKYK’nda gündeme getirildi.  31 Mart’ta yerel seçimler aşamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüştüğü bazı muhafazakâr STK temsilcilerinin “İstanbul Sözleşmesi aile bütünlüğünü tehlikeye atıyor” iddiasına destek veren  destek veren bazı muhafazakâr yazarların İstanbul Sözlemesi’ni savunan KADEM başta olmak üzere kadın örgütlerini hedef alması, sözleşmeyi desteleyen AK Partili kadın milletvekillerini harekete geçirdi. https://kazete.com.tr/haber/islami-kesimin-istanbul-sozlesmesiyle-ilgili-algi-operasyonuna-akpli-kadin-vekillerden-tepki-60570

15 Temmuz

Trump’tan kadın Kongre üyelerine ırkçı saldırı (dış politika)

ABD Başkanı Trump attığı üç tweette, kadın Kongre üyelerini ‘kendisini ve ABD’yi acımasızca eleştirmekle’ suçladı. Kongre üyeleri için “…kendi ülkelerinin hükümetleri tam bir felaketken, yeryüzünün en büyük ve güçlü milleti olan ABD halkına hükümetimizin nasıl yönetilmesi gerektiğini söylüyorlar” dedi. Bir sonraki tweetlerinde de Trump şunları söyledi: “Neden geldikleri, suça bulamış, tamamen çökmüş yerlerine geri dönüp düzeltilmesi için yardımcı olmuyorlar. Sonra da dönüp nasıl yaptıklarını göstermiyorlar.” Trump, ‘bu yerlerin Kongre üyelerine ihtiyacı olduğunu’ ve Nancy Pelosi’nin de ‘hızla ücretsiz seyahat ayarlamaları yapmaktan memnuniyet duyacağını’ ifade etti. https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/07/15/trumptan-kadin-kongre-uyelerine-irkci-saldiri/

16 Temmuz 2019

 “Her şey çok güzel olacak’ twiti atan Pamela’nın konseri iptal

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 23 Haziran’da yinelenen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimine giden süreçte “Her şey çok güzel olacak” paylaşımında bulunan sanatçı Pamela’nın konserinin iptal edildiğini duyurdu. https://kazete.com.tr/haber/her-sey-cok-guzel-olacak-twiti-atan-pamelanin-konseri-iptal-60582

DEÜ’de taciz iddiasını dile getirenlere soruşturma açıldı: Amaç gözdağı vermek

Dokuz Eylül Üniversitesindeki (DEÜ) taciz iddiasını sosyal medya hesabında dile getirdiği için hakkında soruşturma açılan 3. sınıf öğrencisi Serenay Sevimli, “Amaç gözdağı vermek ama mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Yaklaşık 10 öğrenciyi taciz ettiği iddia edilen Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı İbrahim Kaya, DEÜ’den önce Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde görevli iken de taciz iddialarıyla gündeme gelmişti. Kaya’nın öğrencilere yaptığı iddia edilen tacizi teşhir etmek için sosyal medya üzerinden paylaşım yapan 20 kişiye soruşturma açıldığı öğrenildi. https://www.evrensel.net/haber/383110/deude-taciz-iddiasini-dile-getirenlere-sorusturma-acildi-amac-gozdagi-vermek

Tecavüzle suçlanan profesöre 27 yıl altı ay hapis talebi (cinsel şiddet)

Ankara’da, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.’ye tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklanan Prof. Dr. Hasan Bilgili için beş yıldan 27 yıl altı aya kadar hapis cezası istendi. Soruşturma tamamlandı. http://www.yeniyasamgazetesi1.com/tecavuzle-suclanan-profesore-27-yil-alti-ay-hapis-talebi/

Kadın Yaz Kampı’na jandarma engeli!

İzmir’de Kadın Savunma Ağı tarafından bu yıl 3’üncüsünü düzenlenmek istenen Kadın Yaz Kampı, Dikili Jandarma Komutanlığı tarafından gerekçe gösterilmeden yasaklandı. Kadın Savunma Ağı, yasaklamaya sosyal medya hesaplarından yazılı açıklama yaptı. http://www.yeniyasamgazetesi1.com/kadin-yaz-kampina-jandarma-engeli/

Sosyal medya fenomeni Bianca Devins katledildi

ABD’de yaşayan 17 yaşındaki sosyal medya fenomeni Bianca Devins, takipçisi tarafından öldürüldü. İsmi açıklanmayan katil Devins’in cansız bedenini parçalayarak fotoğrafını, “Bunun için özür dilerim. Yer kürede başka birini bulacaksın” notuyla sosyal medya hesabından yayınladı. https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/07/16/sosyal-medya-fenomeni-bianca-devins-katledildi/

Pervin Buldan: Kadınları korumak için S-400’e gerek yok

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Parlamento Kadın Grubu’nda konuştu. Buldan, “Kadınlara yönelik işlenen her suçta, bu suçlar nedeniyle kurulan her mahkemede ve bu mahkemelerin kararlarında, medyanın bu suçları yansıtırken kullandığı dilde bu eril dayanışmayı ve erkek failler için örülen koruma zırhını çok net olarak görmekteyiz. Çünkü kadınlar onların iktidarını, statükosunu ve kurulu erkek düzenlerini sarsıyor. Bu yüzden kadınlardan korkuyorlar” ifadelerini kullandı. https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/07/16/pervin-buldan-kadinlari-korumak-icin-s-400e-gerek-yok/

AB Komisyonu Başkanlığı’na Ursula von der Leyen seçildi

Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun ilk kadın başkanı oldu. Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oturumda 383 oy alan Leyen beş yıl boyunca bu koltukta oturacak. Almanya Savunma Bakanlığı görevini de yürüten Von der Leyen, çarşamba günü istifa edeceğini açıkladı. https://t24.com.tr/haber/ab-komisyonu-baskanligi-na-ursula-von-der-leyen-secildi,830931

Şule Çet’in öldüğü plazada biyolojik leke aranacak

Çet ailesinin avukatları mahkemeye Erciyes Üniversitesi Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Özdemir tarafından hazırlanan raporu sundu. Raporda, bir takım değişik dalga boyunda ışık veren cihazlarla yapılan incelemede, halıfleks üzerinde kan, tükürük ya da sperm gibi bir takım biyolojik izlerin bulunduğu ileri sürüldü. Mahkemeye sunulan raporda, bu izlerin olay günü plaza katında çekilen fotoğraflarla yapılan karşılaştırma sonucu tespit edildiği de iddia edildi. Mahkeme de duruşma sonrası verdiği ara kararla, iddia edilen izlerin olup olmadığının tespiti için plaza katında inceleme yapılması kararı aldı. https://t24.com.tr/haber/sule-cet-in-oldugu-plazada-biyolojik-leke-aranacak,830905

 “Bedel de ödesek İstanbul Sözleşmesini Savunacağız”

Saadet Partisi milletvekili Karaduman’ın, “İstanbul Sözleşmesi’ni feshedin” çağrısına, Çiğdem Toker, Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Füsun Demirel, Gökçe Gökçen, Işıl Özgentürk, Jülide Kural, Melek Baykal, Melis Alphan, Müjde Ar, Nuray Karaoğlu ve Tuba Torun tepki gösterdi. https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/210466-bedel-de-odesek-istanbul-sozlesmesi-ni-savunacagiz

“Sözleşme İptal Edilirse, Uluslararası Yaptırımı Olur”

Türkiye’nin uluslararası İstanbul Sözleşmesi’ni imzaladığı dönemin tanıklarından kadın hakları savunucuları Canan Güllü, Çiğdem Aydın, Selma Acuner, süreci bianet’e anlattı. https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/210504-sozlesme-iptal-edilirse-uluslararasi-yaptirimi-olur

BM’ye Gölge Rapor: “Yasal Eşitlik Kadınların Hayatını Teğet Geçiyor”

Türkiye sunumunda, SKH’nin politikalara entegre edildiği belirtilse de, toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna sunumda yer verilmedi. Türkiye’nin SKH ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın ve kız çocuklarının güçlenmesi konusundaki uygulamalarını izleyen kadın ve sivil toplum örgütleri görüşlerini hazırladıkları alternatif rapor hazırladı. https://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/210522-bm-ye-golge-rapor-yasal-esitlik-kadinlarin-hayatini-teget-geciyor

‘İzne çıkıyorsunuz’ dediler fabrikayı kapattılar

Bursa’nın Kestel ilçesinde bulunan tekstil fabrikası 1 Haziran’da kapatıldı. İzne çıktığını sanan işçiler, maaşlarını ve tazminatlarını alamayacaklarını anlayınca fabrika önünde eylem yaptı. TEKSİF Sendikası’nın düzenlediği eyleme çok sayıda işçi katılırken, bir işçinin de eyleme bebeğiyle katılması dikkat çekti. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1491102/_izne_cikiyorsunuz__dediler_fabrikayi_kapattilar.html

17 Temmuz

Eşbaşkan maaşıyla kooperatif

Mardin’in Mazıdağı Belediyesi’ne 2016 yılında atanan kayyum, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından geri alındı. Kadınlara dönük herhangi bir çalışma yapmayan kayyum, 3 yıl boyunca da kadınlar için ödenek ayırmadı. Belediyeyi kayyumdan geri alan HDP’li eşbaşkanların ilk işi kadın projelerini hayata geçirmek oldu. Özellikle kadını ekonomik alanda kalkındırmayı hedefleyen Belediye Eşbaşkanı Nalan Özaydın, kooperatif çalışmalarına ağırlık verdi. Özaydın’ın ilk projesi istihdam alanı yaratmak amacıyla kurulan Sarya Kadın Kooperatifi oldu. 30 dönümlük araziye yeşil fasulye ekmeye başlayan kooperatifin, birden fazla köye ve yüzlerce kadına ulaşacağını belirten Özaydın, Jinnews’e birkaç ay önce ektikleri ürünleri toplamaya başladıkları bilgisini verdi. http://www.yeniyasamgazetesi1.com/esbaskan-maasiyla-kooperatif/

Canan Kaftancıoğlu’na destek açıklamaları: 800 bin kere Canan Kaftancıoğlu’nun yanındayız

‘Cumhurbaşkanına hakaret, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamalarıyla hakkında dava açılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na, 18 Temmuz Perşembe günü yapılacak duruşma öncesi destek açıklamaları geldi. https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2019/07/17/canan-kaftanciogluna-destek-aciklamalari-800-bin-kere-canan-kaftancioglunun-yanindayiz/

Necmiye Alpay Yargıç Karşısında

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı Barış Bildirisi’ni imzalayan akademisyenlere destek olmak için kendilerini savcılığa ihbar eden 18 kişi arasında yer alan dilbilimci- yazar Necmiye Alpay hakkında, “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Alpay’ın yargılandığı Özgür Gündem ana davasının evraklarının dava dosyasına istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi. İddianameyi özetleyen mahkeme başkanı, Necmiye Alpay’ın Barış Bildirisi’ni imzalayan akademisyenler arasında yer aldığını söyledi. Alpay’ın avukatı Adil Demirci ise müvekkilinin Barış Bildirisi imzacıları arasında yer almadığını aktardı.

 

 

Boğaziçililerin Davası Ertelendi

“Zeytin Dalı Harekâtı” için lokma dağıtan öğrencilere karşı “İşgalin, katliamın lokumu olmaz” pankartı açtıkları için, “terör örgütü propagandası” yaptıkları iddiasıyla, 30 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin yargılandığı dava görüldü. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, bazı tutuksuz sanık öğrenciler hazır bulunurken çok sayıda öğrenci duruşmayı izledi. Dijital inceleme raporunun hazırlanarak dosyaya sunulduğunu belirten mahkeme heyeti, dosyadaki eksik hususların tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Altınel İçin Çağrı

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladığı için “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerden Doç. Dr. Ahmet Tuna Altınel, Fransa’da yaptığı bir konferans gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. Barış Akademisyenleri, dün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla, Doç. Dr. Altınel’in 30 Temmuz tarihinde görülecek olan davasına katılım çağrısı yaptı. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1491035/Adliye_calisiyor_.html

18 Temmuz

Erkeklerin yayılarak oturmasını engelleyen sandalye tasarımına ödül

İngiltere’de feminist bir tasarımcı, erkeklerin kamusal alanda ‘bacaklarını açarak oturmasını engelleyen sandalye’ tasarımıyla ödül aldı. BBC Türkçe’nin haberine göre, Laurel, bitirme ödevi olarak tasarladığı “Erkeklerin yayılma sorununa bir çözüm” başlıklı sandalye projesi için, “Projem çok ciddiye alınmamalı. Ama kadınların gündelik yaşamlarında karşılaştıkları bir soruna eğlenceli ama bir o kadar da gerçekçi bir yaklaşım getirmek istedim” dedi. https://kazete.com.tr/haber/erkeklerin-yayilarak-oturmasini-engelleyen-sandalye-tasarimina-odul-60604

Kadına şiddete tahrik ve iyi hal indirimi Meclis’e taşındı

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Coşkun, soru önergesinde Jandarma Genel Komutanlığı 2019 Asayiş Raporu’na göre jandarmanın görev yaptığı alanda 10 bin 606 kadın hakkında şiddete maruz bırakıldığı gerekçesiyle, 11 bin 600 çocuk hakkında da “çocuk suçları” kapsamında işlem yapıldığını kaydetti. Coşkun, Jandarma Genel Komutanlığı’nın son üç ayda şiddete maruz bırakıldığı gerekçesiyle hakkında işlem yapılan kadın sayısı bir önceki döneme göre yaklaşık yüzde 30 arttığını ve nisan ayında 3 bin 172 kadın, haziran ayında 4 bin 124 kadın şiddete maruz kaldığını açıkladığını aktardı. Soru önergesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2019 yılının ilk yarısında 214 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten Coşkun, önergede “100 kadın aile yakınları tarafından, 63 kadının ise kim tarafından öldürüldüğü tespit edilememiştir.  Kadınların olarak evde ve sokakta, ateşli silah, kesici alet kullanılarak öldürülmüşlerdir. Bianet‘in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, haziran ayında en az 34 kadını öldürmüştür” bilgilerine yer verdi. Kadına yönelik şiddetin ve cinsel suçların artmasının gerekçesinin “yargı mekanizmasının suçlara gerekli cezayı vermemesi” olduğunu belirten Coşkun, “Yargı mekanizmasının kadına yönelik cinsel suçlarda ve şiddet eylemlerinde ‘tahrik indirimi’, ‘iyi hal indirimi’ gibi mekanizmaları uygulayarak cezaları azaltarak uygulaması işlenen suçların cezasız kalmasına neden olmaktadır” dedi. https://kazete.com.tr/haber/kadina-siddete-tahrik-ve-iyi-hal-indirimi-meclise-tasindi-60606

Narlıdere’de açılan kadın kooperatifinde ‘marka ürünler’ üretilecek

Narlıdere Belediyesi, ihtiyaç sahibi yüzlerce kadının el emeği göz nuru ile üreteceği ve bunları satarak aile ekonomisine katkıda bulunacağı Üretici Kadın Kooperatifi’ni kurdu. Belediye Başkanı Ali Engin, “Yaşamın her alanında yanımızda olan kadınlarımızı üretime teşvik edeceğiz ve aile ekonomilerine katkı sağlayacağız” dedi. https://kazete.com.tr/haber/narliderede-acilan-kadin-kooperatifinde-marka-urunler-uretilecek-60599

19 Temmuz

45 yıl hapsi istenen çocuk tacizcisi milyarderin tahliyesine ret

Reşit olmayan kız çocuklarına yönelik cinsel istismar ve fuhuş ağı oluşturma suçlamalarıyla yargılanan ABD’li milyarder Jeffrey Epstein’in avukatları, müvekkillerinin, mahkeme sürecinde 77 milyon dolarlık malikanesinde ev hapsinde tutulmasını talep etti. Ancak 45 yıla kadar hapsi istenen ünlü milyarderle ilgili tahliye talebini reddetti. https://kazete.com.tr/haber/45-yil-hapsi-istenen-cocuk-tacizcisi-milyarderin-tahliyesine-ret-60612

21 Temmuz

Bursa’da kadınların direnişi köyü kurtardı

Bursa’da köylerini korumak için gece gündüz nöbet tutan Karaağız köylüleri, biyokütle enerji santralına karşı açtıkları son davayı da kazandı. Gece gündüz köyleri için nöbet tutanlar arasında kadınlar hep ön saflardaydı… Bursa 1. İdare Mahkemesi köylüleri haklı bularak 28 Haziran’da ruhsatı iptal etti. Santralın kurulmasına izin veren imar planlarının iptaline ilişkin verilen mahkeme kararına atıfta bulunan heyet, santral kurulmak istenen alana ilişkin yeterli inceleme, araştırma, etüt ve eşik analizi çalışmaları yapılmadığına dikkat çekti. Ayrıca mahkeme kararında bölgede santralın tarım atığı olarak kullanılacağına taahhüt ettiği zeytin ve şeftali yetiştiriciliğinin yapılmadığı anlatıldı.  Yeraltı sularının zarar göreceğinin altı çizilen kararda ruhsatın hukuka aykırı hale geldiği ifade edildi. https://www.gercekgundem.com/guncel/106995/bursada-kadinlarin-direnisi-koyu-kurtardi?fbclid=IwAR2nx43bU1dNkXtB2e-sF3v7oZ0y5Pj5VnZ3BaPVg9zN_4R0hucYeTkS_gc

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin ‘Toplumsal Cinsiyet Adaleti’ olarak eğilip bükülmesine tepki

Kadın Partisi, Siyasal İslamcıların  İstanbul Sözleşmesi üzerinden toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik saldırıları  karşısında  yazılı bir açıklama yaparak  kadınlar, erkekler ve tüm bireylerin eşit haklara sahip olması gerektiğini vurguladı.Kadın Partisi toplumsal cinsiyet eşitliği hareketi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de  de uzun bir mücadele sürecini kapsadığına işaret etti. https://kazete.com.tr/haber/toplumsal-cinsiyet-esitliginin-toplumsal-cinsiyet-adaleti-olarak-egilip-bukulmesine-tepki-60622

22 Temmuz

Valilik Suriyelilerden 1 ay içinde İstanbul’u terk etmelerini istedi

Valilik, 20 Ağustos’a kadar İstanbul’da kaydı olmayan Suriyeli göçmenleri kayıtlarının bulundukları illere gitmelerini istedi. Yasadışı olarak Türkiye’de bulunan göçmenlerin de sınırdışı edilmesine devam edildiği bildirildi.Yapılan açıklamada, “İlimizde ikamet izinli 522 bin 381 yabancı uyruklu, geçici koruma kapsamında 547 bin 479 Suriyeli misafir olmak üzere toplam 1 milyon 69 bin 860 kayıtlı yabancı bulunmaktadır.” denildi: “Düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında ülkemize yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı edilmelerine devam edilmektedir.” denilen açıklamada, “Geçici koruma kapsamında olmayan (kayıtsız ve/veya kimliği bulunmayan) Suriye uyruklu yabancılar, İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile belirlenen illere sevk edilmektedir. İstanbul, geçici koruma kaydına kapalıdır.” denildi. https://kazete.com.tr/haber/valilik-suriyelilerden-1-ay-icinde-istanbulu-terk-etmelerini-istedi-60634

Eskişehir’de ‘İstismar ve Tecavüz’ temalı Hayal Vagonu

Furya Derneği’nin başlattığı Hayal Vagonu Projesi’ne Eskişehir Büyükşehir Belediyesi destek verdi. Eskişehir ve Kayseri’de eş zamanlı hazırlanan ve tramvay tutamaklarına asılan kartlarla “İstismar ve Tecavüz” konusuna dikkat çekiliyor. https://kazete.com.tr/haber/eskisehirde-istismar-ve-tecavuz-temali-hayal-vagonu–60635

Canan Kaftancıoğlu: Üç Kadını Vahşice Öldürüyorsanız Ben Bunu Kınamak Zorundayım

Sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek hakkında dava açılan ve 17 yıla kadar hapsi istenen CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, suçlama konusu yapılan mesajlarından birisi olan Paris cinayetleri ile ilgili paylaşımına dair konuştu. Paris’te öldürülen üç Kürt kadın siyasetçiyle ilgili mesajını savunan Kaftancıoğlu, “Ben yaşam hakkı savunucusuyum. Ne olursa olsun siz üç kadını Avrupa’nın merkezince vahşice öldürüyorsanız ben bunu kınamak zorundayım” dedi. http://gazetekarinca.com/2019/07/canan-kaftancioglu-uc-kadini-vahsice-olduruyorsaniz-ben-bunu-kinamak-zorundayim/?fbclid=IwAR21pZU-6zyebif22MGYE6LY3q-RPXDyisVxqAayLmtOma5FaR0NoZ1p0XM

22 Temmuz

Doç. Dr. Tuna Altınel: Bir arpa boyu yol gidebilmişsem ne mutlu

Tutuklu barış akademisyeni Doç. Dr. Tuna Altınel, 30 Temmuz’da çıkacağı ilk duruşması öncesinde sorularımızı yanıtladı. Avukatı aracılığıyla görüştüğümüz Altınel ile cezaevi koşullarından, barış bildirisi ve geleceğe dair düşüncelerine kadar çeşitli konuları konuştuk. Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisini imzaladıkları için “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerden biri olan Lyon-1 Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Tuna Altınel, Fransa’da gerçekleşmiş bir konferans gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. 10 Mayıs 2019 tarihinde pasaportu üzerindeki tahdide dair bilgi almak için gittiği Balıkesir’de gözaltına alınan ve bir gün sonra da tutuklanan Altınel, o günden beri Kepsut L Tipi Cezaevi’nde bulunuyor. Türkiye’nin geleceğinin bugünden daha kolay olmayacağını düşünüyor, ‘Yılmadan devam etmeliyiz’ diyor ve ekliyor: “Bir şekilde durmam gerektiğinde geriye dönüp bakma fırsatım olursa ve ‘Bir arpa boyu yol gidebilmişim’ diyebilirsem, ne mutlu bana. https://www.evrensel.net/haber/383423/doc-dr-tuna-altinel-bir-arpa-boyu-yol-gidebilmissem-ne-mutlu

23 Temmuz

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde neler oluyor: “Ben kendimi koruyamıyorum, mülteciler kim bilir neler yaşıyor

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde yaşanan hak ihlallerinin basında yer bulması üzerine Sendika.Org’a ulaşan bir kadın güvenlik görevlisi “Artık dayanamıyorum” diyerek yaşadıklarını anlattı ve “Biz ne yapacağımızı artık bilmiyoruz, çaresiziz” diyerek geri gönderme merkezinde yaşananların bilinmesini istediğini söyledi. http://sendika63.org/2019/07/harmandali-geri-gonderme-merkezinde-neler-oluyor-ben-kendimi-koruyamiyorum-multeciler-kim-bilir-neler-yasiyor-555700/?fbclid=IwAR3RLxIJpZqoVNfq0v5bvqf85iU1NWvjDMAP4-yJDf-jknc9SN6ILDdlCcU

İBB’de en çok tartışılan şirkete kadın genel müdür

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu göreve geldiğinden beri yönetim krizine neden olan Büyükşehir’e bağlı 30 iştirak şirketinde yönetim kurulu başkanları ve vekillerin istifasının ardından geçtiğimiz hafta genel müdürlerin de görevden alınmasıyla sorun önemli ölçüde çözülmüştü. Eski yönetimin görevi bırakmasının ardından İBB bütçesinin üçte ikisini, personelin yüzde 80’ini oluşturan iştirak şirketlerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yeni görevlendirmeler yapılmaya başladı. Görevden alınan Medya A.Ş. Genel Müdürü Abdurrahman Tığ’ın yerine Dr. Elif Atayman getirildi. https://kazete.com.tr/haber/ibbde-encok-tartisilan-sirkete-kadin-genel-mudur-60646

Şüphe uyandıran kürtaj: Hiç kız bebek doğmuyor!

Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde bulunan Uttarkashi bölgesinde yayımlanan resmi doğum oranları dişi fetüslere kürtaj uygulandığına dair endişe yarattı. Hükümetin de elinde bulunan verilere göre bölgede son üç aydaki 216 doğumda sadece erkek bebekler dünyaya geldi. Sputnik’in Yeni Delhi merkezli ANI haber ajansından aktardığına göre, hiç kız çocuğunun doğmadığı 132 köy ‘kırmızı bölge’ olarak belirlendi. Bu, buradan gelecek verilerin çok daha sıkı bir şekilde inceleneceği anlamına geliyor. Hindistan, dişi fetüslere yönelik kürtajı 1994’te yasakladı ancak uygulama sürüyor. Çünkü erkek çocuklar potansiyel ‘aile reisi’ olarak değerlendirilirken, kız çocuklar ‘maddi bir yük’ gibi değerlendiriliyor. Ayrıca hâlâ bazı bölgelerde devam eden ‘geleneğe’ göre aileler kız çocukları evlendiğinde başlık parası ödüyor. https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/07/23/suphe-uyandiran-kurtaj-hic-kiz-dogmuyor/?fbclid=IwAR3I7kb79nBOMfqXCujC0IF3BKQeDGnaw8UScngrLMDIvRwdFWCGrrOjLw0

Trans kadın Didem Akay hayatına son verdi

Arkadaşları, trans kadın Didem Akay’ın hayatına son verdiğini sosyal medyada paylaştı. Didem, 2015 yılında İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde polis saldırısına maruz kalanlar arasındaydı. 2016 yılında yakılarak öldürülen Hande Kader’in de arkadaşıydı. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Didem Akay ile Hande Kader’in fotoğrafını şu mesaj ile paylaştı:

“Bu fotoğraf ilk engellenen İstanbul Onur Yürüyüşü’nden, 2015 yılından. Fotoğrafın hemen öncesinde polis alanda bulunanlara orantısız güç kullanarak şiddet uygulamıştı. Fotoğrafta sağdaki kadının adı Hande Kader. Hande Kader, 2016 yılında yakılarak öldürüldü. Soldaki kadın Didem Akay ise geçtiğimiz gün yaşamına son verdi. “Hande’yi öldürenlerin, Didem’i intihara sürükleyenlerin ve yürüyüşlerimizi yasaklayanların aynı kişiler ve aynı politikalar olduğunu biliyoruz. İkili cinsiyetçi, transfobik, heteroseksist politikalarınız LGBTİ+’ların yaşamlarına mal oluyor. Mücadelemizi yaşam hakkımıza sahip çıkmak için, hayatta kalmak için, hakkımız olanları almak için, örgütlenebilmek için, Hande için, Didem için sürdürmeye devam edeceğiz. “Trans intiharları cinayettir! Trans cinayetleri politiktir! Kadın cinayetleri politiktir!” https://kaosgl.org/sayfa.php?id=28553&fbclid=IwAR1JOd_mhzV4pSMWqxr8oBNN7JYIWee7dHdrWpN7d9pZuozCByYrvC5qfXo

25 Temmuz

CHP Milletvekili Tanrıkulu, LGBTİ+’lara Yönelik Baskıları Meclis’e Taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis’e sunduğu önerge ile LGBT+’lara yönelik baskılara dikkat çekti. Cinayetlerin Meclis tarafından araştırılmasını isteyen Tanrıkulu, önergesinde şu bilgilere yer verdi: “Tecavüz edildikten sonra yakılarak öldürülen 23 yaşındaki trans kadın Hande Kader’in ölümünün Türkiye’de infial yaratmaması,  ülkede LGBTİ vatandaşlara karşı olan görüşü, maalesef bir kez daha gözler önüne sermiştir. Toplumda ötekileştirilmeleri ve psikolojik, fiziksel şiddete maruz bırakılmaları, hayatlarını ciddi tehdit altında hissettirmektedir. “Son yıllarda artan bir şekilde nefret cinayetleri işlenmesi ve bu durumun önüne geçilmesi için etkili, sürekli somut çözümler getirilmemesi sonucunda, Türkiye’de 2009-2014 yılları arasında 34 trans kadın yaşamını kaybetmiştir. https://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/210865-chp-milletvekili-tanrikulu-lgbti-lara-yonelik-baskilari-meclis-e-tasidi

Hasankeyf İçin Sonun Başlangıcı: Su Tutma Denemeleri Yapılıyor

Hasankeyf’te geçen pazar (21.07.2019) günü çıkan yangının etkisi geçmezken bölgeden gelen son haberlere göre Ilısu Barajı kapsamında bölgeye su tutma işlemine başlandı. 23 Temmuz 2019’dan itibaren sosyal medyadan paylaşılan fotoğraflara karşın henüz Devlet Su İşleri’nden (DSİ) bir açıklama yok. https://bianet.org/bianet/tarih/210927-hasankeyf-icin-sonun-baslangici-su-tutma-denemeleri-yapiliyor

Batı Avrupa Yanıyor, Bazı Bölgelerde Sıcaklık 42 Dereceyi Aştı

Geçen ay da benzer bir sıcak hava dalgası nedeniyle kayıtlardaki en sıcak Haziran ayı yaşanmıştı. Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle yaz aylarında sıcak hava dalgaları ihtimalinin beş kat arttığını ve daha yoğun yaşandığını vurguluyor. https://kazete.com.tr/haber/bati-avrupa-yaniyor-bazi-bolgelerde-sicaklik-42-dereceyi-asti-60668

27 Temmuz

Suriyelilere destek eylemi öncesi sosyal medyada ‘göçmen karşıtlığı’: “#Suriyelileriistemiyoruz”

İstanbul Valiliğinin Suriyeli mülteciler hakkında aldığı kararı protesto etmek için cumartesi düzenlenecek eylem öncesinde sosyal medyada göçmen karşıtı söylemler arttı. Twitter üzerinde yapılan paylaşımlarda kullanılan “#suriyelileriistemiyoruz” etiketi, Türkiye’de en çok kullanılan etiketlerin başında yer aldı. Suriyeli göçmenleri eleştiren paylaşımlarda, bugün yapılması planlanan eyleme ait olduğu iddia edilen posterlere de yer verildi. https://tr.euronews.com/2019/07/27/suriyelilere-destek-eylemi-oncesi-sosyal-medyada-nefret-soylemi-suriyelileriistemiyoruz

Suriyeli mülteciler için yapılan açıklamaya saldırı girişimi

İstanbul Valiliğinin kentte kayıtlı olmayan Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi kararı, ÖZGÜRDER, Mülteci Hakları Derneği, MAZLUMDER ve Hukukçular Derneği tarafından protesto edildi. Fatih ilçesinde bulunan Saraçhane Parkı’nda bir araya gelen kurumlar basın açıklaması düzenledi. Bu sırada bir grup, eylem yapanlara saldırmak istedi. Bunun üzerine biber gazı kullanan polis 2 kişiyi gözaltına aldı.

Saraçhane Parkı’nda kitlesel bir şekilde bir araya gelen kurumlar “Muhacire gardiyan değil Ensar olalım”, “İçişleri Bakanlığının muhacirlere yönelik baskıcı yasakçı uygulamalarına hayır” pankartları açtı. Eylemde sık sık “Müslüman zulme boyun eğmez” “Muhacirler Allah’ın emanetidir” sloganları atıldı. https://www.evrensel.net/haber/383791/suriyeli-multeciler-icin-yapilan-aciklamaya-saldiri-girisimi

Trans Mahpus Buse Destek Bekliyor

Avukat Eren Keskin, trans mahpus Buse’nin cinsiyet geçiş ameliyatına izin vermediği için Sağlık Bakanlığı’na 200 bin liralık tazminat davası açtı.

Buse, ilk olarak Tekirdağ 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu mahkemeden cinsiyet değiştirme izni aldı. Ancak, cezaevi idaresi mahkeme dosyasına sunulan heyet raporu yeterli bulunmadı ve cinsiyet değişikliği işleminin “ruh sağlığı açısından zorunlu” ibaresine yer veren yeni bir rapor istendi. Bunun üzerine Buse, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildi. Ocak 2018’de yeni bir rapor düzenlendi ve Aydın açısından “cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğu” tıbbi kanaatine varıldı. Söz konusu raporun ardından Buse, tekrar Adli Tıp’a sevk edildi. Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu, Haziran 2018’de tarihli raporunda Buse’nin transseksüel yapıda olduğunu ve cinsiyet değişiminin ruh sağlığı açısından uygun olduğunu” belirtti. Ayrıca Adli Tıp, Savcılığın sorusu üzerine cinsiyet değişikliği ameliyatlarının hayati önem taşıyan, acil olunması gereken ameliyatlar grubunda olmadığı yönünde bir değerlendirmeyi rapora ekledi. Buse’nin cinsiyet geçiş ameliyatı olması için bakanlığa yapılan başvuruya Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen cevapta, ameliyatın ücretinin Buse tarafından karşılanması halinde ameliyatın gerçekleştirilebileceği ifade edildi. https://bianet.org/kadin/lgbti/210945-trans-mahpus-buse-destek-bekliyor

29 Temmuz

“Geri göndermeme yasağı istisnasız şekilde uygulansın”

Mülteci Hakları Koordinasyonu, “Geri Göndermeme İlkesi Hakkında Tutum Belgesi” hazırladı. Koordinasyon, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Kamu Denetçiliği Kurumu, İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ilettiği belgede mevzuatı uluslararası sözleşmeler ve temel insan haklarına uygun olarak düzenleme çağrısı yaptı. Mülteci Hakları Koordinasyonu, 676 sayılı KHK ile “geri göndermeme” ilkesinde değişiklikler yapıldığını, bu değişikliklerin OHAL sona ermesine rağmen devam ettiğini hatırlatarak; “KHK ile getirilen değişiklik hükümlerinin acil olarak yasadan çıkartılması ile geri gönderme yasağının istisnasız şekilde uygulanmasını” talep etti. Koordinasyon, yapılan değişiklikler hakkında Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali tespiti yaptığını belirterek, mevzuatın uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’ya uygun hale getirilmesi çağrısı yaptı. https://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=28569&fbclid=IwAR0VJ3BuHawwpJ17DUCEPSoLkWE-zsA73gk85lYnP1Ply8fG9tit8fuYYxY

Barış Akademisyeni Doç. Dr. Tuna Altınel Serbest

Altınel, Şubat 2019’da Fransa’da “Cizre bodrumlarına ilişkin” düzenlenen bir konferansta simültane yaptığı çeviriden ötürü tutuklanarak Balıkesir Kepsut L Tipi Cezaevi’nde konuldu.

Doç. Dr. Altınel, tutukluluğunun 81. Gününde bugün  Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Duruşmada Doç. Dr. Altınel’in ardından avukatları söz aldı. Avukatlar özetle şunları söyledi: “Çok sayıda uluslararası matematik derneği de Tuna’nın neden tutuklu olduğunu sormaktadır. Dünya genelinde toplanan 6500 civarı imza var. Müvekkilin serbest kalması için toplanan imzalar, mahkemeye sunulmak üzere bize iletildi. Çok değerli kurum ve kişilerin imzaları var bu metnin altında. https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/211020-baris-akademisyeni-doc-dr-tuna-altinel-serbest

AYM’nin Barış Akademisyenleri Kararına Karşı 1071 Akademisyenden Bildiri

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” gerekçesiyle cezalandırılan 10 akademisyenin başvurusunda “hak ihlali” kararı vermesinin ardından Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 1071 akademisyen karara tepki gösteren bir bildiriye imza attı. https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/211015-aym-nin-baris-akademisyenleri-kararina-karsi-1071-akademisyenden-bildiri

AYM: İmzacı Akademisyenlerle Aynı Görüşte Olmayabiliriz

 Anayasa Mahkemesi (AYM) “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenler için verdiği hak ihlali kararıyla ilgili gerekçeli kararı bir basın duyurusuyla kamuoyuyla paylaştı. AYM’ye başvuran akademisyenlerin bildiriye imza verdikleri için terör örgütü propagandası yapma suçundan cezalandırılmaları nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğini ileri sürdüklerini hatırlatan AYM’nin duyurusunda şu ifadelere yer verdi: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/211082-aym-imzaci-akademisyenlerle-ayni-goruste-olmayabiliriz

Hamile kadının aracına saldıran baklavacı magandalara tahliye

İstanbul Pendik’te iki şehir zorbası yol vermemekle suçladıkları çiftin aracını tekmeledi, aynasını kırmıştı. Çift, saldırganlardan şikayetçi olmuştu. Hamile kadının aracına saldıranlardan birinin Soylu’yla fotoğrafı ortaya çıktı. https://kazete.com.tr/haber/hamile-kadinin-aracina-saldiran-baklavaci-magandalara-tahliye-60700

Hindistan’da Müslüman erkeklere ‘boş ol’ yasağı

Hindistan Parlamentosu Müslüman erkeklerin dini kurallara göre eşlerinden üç kez ‘boş ol’ diyerek ayrılma uygulamasını sonlandıran yasayı kabul etti. Geçtiğimiz hafta Hint Parlamentosunun alt kanadı tarafından da oylanarak kabul edilen taslak, devlet başkanının imzasına sunuldu. Onaylanmasına kesin gözüyle bakılan yasa, Müslüman erkeklerin talak hakkını kullanmaları halinde üç yıl hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Anayasasında bu uygulamaya yer veren sayılı ülkelerden Hindistan’da Adalet Bakanı Ravi Shankar Prasad oylamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tarihi bir gün yaşandığını belirten bakan, Hint Parlamentosunun Müslüman kadınlara haklarını iade ettiğini açıkladı. https://kazete.com.tr/haber/hindistanda-musluman-erkeklere-bos-ol-yasagi-60713

Geçen Yıl 164 Çevre Aktivisti Öldürüldü

İngiltere merkezli Sivil Toplum Kuruluşu Global Witness 2018 yılında iklim krizi, maden, kereste ve gıda şirketleriyle mücadele ederken 164 çevrecinin öldürüldüğünü açıkladı. Filipinler’de 2018 yılı boyunca 30 çevrecinin öldürüldüğü belirtilen raporda, Filipinler’i Kolombiya ve Hindistan takip ediyor. https://bianet.org/bianet/iklim-krizi/211050-gecen-yil-164-cevre-aktivisti-olduruldu

Hasankeyf Eylemine Müdahale: 10 Gözaltı

HDP Gençlik Meclisi üyelerinin Hasankeyf’teki eylemine müdahale eden polis ve asker, en az 10 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Batman Hasankeyf Koordinasyonu ve Amed Hasankeyf Koordinasyonu’nun düzenlediği HDP Gençlik Meclisi’nin de desteklediği “Hasankeyf ve Dicle Vadisi İçin Nöbet” eylemine izin verilmedi. https://bianet.org/bianet/ekoloji/211073-hasankeyf-eylemine-mudahale-10-gozalti

31 Temmuz

İzmir raylı sisteminde kadın egemenliği Türkiye’ye örnek

İzmir, toplu taşımada kullanılan hafif raylı sistem çalışanı kadınlar sayesinde ‘Türkiye’de en fazla sayıda belgeli kadın tren sürücüsüne sahip il’ oldu. Toplam 20 tren sürücüsünün 14’ünün kadın olduğu İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu, İzmir için büyük şereftir” dedi. https://kazete.com.tr/haber/izmir-rayli-sisteminde-kadin-egemenligi-turkiyeye-ornek–60730

‘Her şey çok güzel olacak’ diyen Yeşim Salkım, vergi denetimlerinden bunaldı

Şarkıcı ve sunucu Yeşim Salkım, 23 Haziran İstanbul seçiminde ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ dediği için vergi dairelerinin hakkında denetleme başlattığını duyurdu. Salkım; aynı denetlemelerin ‘Erdoğansever sanatçılara’ yapılıp yapılmadığını sordu. https://kazete.com.tr/haber/-her-sey-cok-guzel-olacak-diyen-yesim-salkim-vergi-denetimlerinden-bunaldi-60720

Gezi davasında tahliye isteyen hakimlere pasif görev

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yayımladığı yetki kararnamesiyle hak aktivisti ve iş insanı Osman Kavala’nın tutuklu yargılandığı Gezi davasına bakan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini dağıttı. Sanıklar Kavala ile hak savunucusu Yiğit Aksakoğlu’nun tahliye edilmesi yönünde oy kullanan üyeler pasif bir göreve getirildi. Cumhuriyet’in haberine göre, Gezi Parkı eylemlerini finanse ettiği suçlamasıyla 638 gündür tutuklu olan işadamı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 kişinin ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan yargılandığı davanın 24 Haziran’daki celsesinde Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullanan hakim Mahmut Başbuğ, 10 Temmuz’daki HSK kararnamesinde mahkeme başkanı yapılmıştı. https://yesilgazete.org/blog/2019/07/31/gezi-davasinda-tahliye-isteyen-hakimlere-pasif-gorev/

“Uzman Yok” Denilerek Görüntüler Deşifre Edilmiyor

Şule Çet davasının seyrini değiştirmesi beklenen dudak okuma deşifresi uzman yokluğu gerekçesi ile yapılamadığı ortaya çıktı.

Üniversite öğrencisi Şule Çet’in geçen yıl Ankara’da bir plazanın 20. katından düşerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesinin ardından Çağatay Aksu ve Berk Akand hakkında açılan davanın ikinci duruşması 15 Mayıs’ta Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada,  “Olay yeri kamera görüntülerinin dudak okuma konusunda uzman kişilere gönderilerek sanıkların olay sonrası konuşmalarının tespit edilmesine” karar verildi. https://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/211089-uzman-yok-denilerek-goruntuler-desifre-edilmiyor

Tokat’ta Valilik öncülüğünde ‘Evlilik Okulu’ açıldı

2018 yılında 4 bin 6 çiftin evlendiğini ifade eden Eğitim Bir Sen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan şu ifadeleri kullandı: “Tokat’ta 2018 yılında evlenmiş 4 bin 6 çiftimiz var. Geçen sene de 760 çiftimiz de ayrılmış. Böyle oranlar üzerinden yola çıktığımız zaman da ülkemizdeki boşanmaya dönük veriler oldukça yüksek ve Tokat şehrimiz de Türkiye ortalamasının üzerinde bulunmakta. Bunlardan en çok çocuklar olumsuz etkileniyor. Okullarda anne ve babasının ayrılmasının çocuklarda ortaya çıkardığı olumsuzlukları görüyoruz. Bu boşanmaları en aza indirebilmek için bu kursu düzenliyoruz.” https://kazete.com.tr/haber/tokatta-valilik-onculugunde-evlilik-okulu-acildi-60722

15 yaşındaki kızın kaçırılıp öldürülmesi bakanı istifa ettirdi

Romanya’da 15 yaşındaki Alexandra Macesanu kaçırıp öldürülmesindeki polisin ihmali İçişleri Bakanı’nın istifa etmesine neden oldu. Macesanu’nun 3 kez polisi arayıp kaçırıldığını haber vermesine rağmen yetkilerinin 19 saat sonra harekete geçmesi ülkede tepkiyle karşılanmıştı. https://kazete.com.tr/haber/15-yasindaki-kizin-kacirilip-oldurulmesi-bakani-istifa-ettirdi-60738

İsveç’te bir kadın kıyafeti yüzünden otobüsten indirildi

İsveç’te 19 yaşındaki Amanda Hansson, bindiği otobüsün şoförünün giysisi üzerine ettiği cinsiyetçi sözler sonrası otobüsten indirildi. Olayın sosyal medyada yayılmasının ardından artan tepkiler nedeniyle taşıma şirketi Hansson’dan özür diledi. https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/07/31/isvecte-bir-kadin-kiyafeti-yuzunden-otobusten-indirildi/

Ege’de Altına Hücum Zulmü: Şimdi de Balıkesir’de Maden Başvurusu

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Balıkesir’in Havran ilçesinde altın madeni açık ocak işletmesi, yığın liçi ve adr tesisi projesi için yeni bir başvuru yapıldığını açıkladı. Bahar Madencilik A.Ş tarafından ruhsatı alınan maden bölgesi, Havran’a 15, çevre köyleri Büyükşapçı, Eğmir ve Küçükşapçı’ya 1 ila 3 kilometre uzaklıkta. https://yesilgazete.org/blog/2019/07/31/egede-altina-hucum-zulmu-simde-de-balikesirde-maden-basvurusu/

1 Ağustos

20 günde 12 bin göçmen İstanbul’dan gönderildi

İstanbul Valiliği, 12-31 Temmuz 2019 arasında 2 bin 630’u Suriyeli 12 bin göçmenin İstanbul dışına gönderildiğini açıkladı. Geri Gönderme Merkezlerine gönderilen göçmenler sınır dışı edilecek. https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2019/08/01/20-gunde-12-bin-gocmen-istanbuldan-gonderildi/

HIV Pozitif Kadın: Kongo’ya Gönderilirsem Öldürüleceğim

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde kalan Kongo vatandaşı mülteci kadın, Mayıs’ta doğum yaptı. Kadına, doğum sırasında HIV pozitif teşhisi konuldu. Bebeği, HIV’den etkilenmesin diye özel bir alanda bakıma alındı. Kadın ve bebeği, bebeğin ilk bir aylık tedavisi tamamlandıktan sonra, Harmadanlı Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan HIV pozitif kadının avukatı Yorgancıoğlu, kadının koruma talebinin kabul edilebilmesi için koşullarının, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uygun olduğuna dikkat çekiyor. https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/211109-hiv-pozitif-kadin-kongo-ya-gonderilirsem-oldurulecegim?fbclid=IwAR2ifCUuzru0nZnaPZWMMskZvqBbNtR6tgeeyMfZKj7ircYq38IxVzCB8rQ

İnternetten Yayınlar RTÜK Denetimine Alındı

İnternet üzerinden yayın yapan kuruluşlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimine alındı. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile Netflix gibi internet platformlarının RTÜK’ten yayın lisansı alması gerekecek. https://bianet.org/bianet/insan-haklari/211163-internetten-yayinlar-rtuk-denetimine-alindi

Türkiye Barolar Birliği: Kadının Nafaka Hakkında Dokunmayın

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun (TÜBAKKOM) nafaka konulu çalıştayının sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, “*”Yoksulluk nafakası konusunda yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yoktur, kadının nafaka hakkına dokunmayın” çağrısı yapıldı. https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/211142-turkiye-barolar-birligi-kadinin-nafaka-hakkinda-dokunmayin

Hasankeyf Koordinasyonu: Baraj Kapakları Kalıcı Olarak Kapatıldı, Gölet Büyüyor

Su tutmaya başlayan Ilısu Barajı‘nın kapaklarının kapatılması nedeniyle Hasankeyf ve bölgedeki doğal yaşam sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Hasankeyf Koordinasyonu, baraj kapaklarının kapatıldığına ilişkin uydu fotoğrafları paylaştı. Koordinasyon, mevcut duruma ilişkin “baraj kapaklarının deneme amacıyla değil, kalıcı amaçla kapatıldığı uydu fotoğraflarından anlaşılıyor. Buradaki amacın toplumu ve kamuoyunu bir oldu bittiyle karşı karşıya bırakmak olduğu anlaşılmaktadır” açıklamasını yaptı. https://yesilgazete.org/blog/2019/08/01/hasankeyf-koordinasyonu-baraj-kapaklari-kalici-olarak-kapatildi-golet-buyuyor/ 

Salda’nın Kaderi Haftaya Belli Olacak

Burdur’da bulunan, doğal güzellikleriyle ünlü Salda Gölü’ne yapılmak istenen ve iptali için yargıya taşınan Millet Bahçesi projesinin ihalesi bugün yapıldı. İhaleye birden fazla firmanın katıldığı ve tekliflerin alındığı öğrenildi. Alınan tekliflerin değerlendirilerek, sonucun bir hafta sonra açıklanacağı belirtildi. https://yesilgazete.org/blog/2019/08/01/saldanin-kaderi-haftaya-belli-olacak/

Röportaj, köşe yazısı, değerlendirme

Toplumsal cinsiyet ve İstanbul Sözleşmesi tartışmaları

Melis Alphan, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusunda Geriye Gidiyoruz”, 15 Temmuz 2019.https://www.artigercek.com/yazarlar/melis-alphan/toplumsal-cinsiyet-esitligi-konusunda-geriye-gidiyoruz

Evrim Kepenek, “İstanbul Sözleşmesi Kadınların Yaşam Hakkı”, 16 Temmuz 2019.https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/210530-istanbul-sozlesmesi-kadinlarin-yasam-hakki

Evrim Kepenek, “7 Soru 7 Yanıt: İstanbul Sözleşmesi Nedir, Ne Getiriyor?”, 1 Ağustos 2019. https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/211141-7-soru-7-yanit-istanbul-sozlesmesi-nedir-ne-getiriyor

https://www.youtube.com/watch?v=__ngr01LqdU(Berrin Sönmez-istanbul sözleşmesinden geri çekilmeyi ve kadem’in toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı bakış açısını değerlendiriyor.)

Ekoloji ve iklim krizi

Melis Alphan, “Türkiye’deki Değişim İsteğinin Ardında Çevre ve İklim Krizi de Var”, 8 Temmuz 2019. https://www.artigercek.com/yazarlar/melis-alphan/turkiye-deki-degisim-isteginin-ardinda-cevre-ve-iklim-krizi-de-var

Göç ve mülteci sorunu

 Berrin Sönmez, “Göç Sorunu, Mülteci Statüsü, Uyum Çabası”, 30 Temmuz 2019. https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2019/07/30/goc-sorunu-multeci-statusu-uyum-cabasi/

Kültür, Sanat, Spor

Lara Özlen, “Göçmen Olmanın Binbir Hali: Amina’nın Hikayesi”, 22 Temmuz 2019. http://www.5harfliler.com/gocmen-olmanin-binbir-hali-aminanin-hikayesi/?fbclid=IwAR3zs33TkwJm1Oh-_-94x7imgBpwvb5drPqj8YzDZNwdzsxkEZUSN-jcDpM

Ceren Karlıdağ, “Zehra Çelenk: Dünyanın Çürük Dişini Kadınlar Çekecek”, 16 Temmuz 2019. http://www.5harfliler.com/zehra-celenk-dunyanin-curuk-disini-kadinlar-cekecek/

“Kadını Tarih Sahnesinden Çekerseniz Tarih de Kalmaz”, 16 Temmuz 2019. https://www.birgun.net/haber-detay/kadini-tarih-sahnesinden-cekerseniz-tarih-de-kalmaz.html

DenziDeng, “Kadın Futbolu Neden (Hala) Feminist?”, 24 Temmuz 2019. http://www.5harfliler.com/kadin-futbolu-neden-hala-feminist/?fbclid=IwAR3yYDGHpITslG7g5icIy9BZL5UNCEBajelcvVo9yVPd0WCrRQkisujleKs

“Kerem Altıparmak: Türkiye Sansür Tarihinin En Büyük Adımı”, 2 Ağustos 2019.

https://yesilgazete.org/blog/2019/08/02/kerem-altiparmak-turkiye-sansur-tarihinin-en-buyuk-adimi/

LGBTİ+

LGBTİ+ çocuğu olan aileler anlatıyor: Çocuğumu dövüp, sokağa atsam hatta öldürsem aileyim ama onu benimsediğimde aile olmuyorum

Yine bu yıl önceki yıllardan farklı olarak pek çok belediye, Twitter hesaplarından LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne destek verirken, bir başka grup belediye ise Onur Yürüyüşü’ne karşı #AilemizHerŞeyimiz etiketiyle mesajlar paylaştı. Tartışmalar 2011 yılında imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılması talebinin dile getirilmesine dek uzandı. Peki LGBTİ+ çocuğu olan aileler bu tartışmalar karşısında neler hissediyor, ne düşünüyorlar?

Konuya ilişkin sorularımızı yöneltmek üzere LGBTİ+ çocuğu olan ailelerin bir araya geldiği LİSTAG Derneği’nde LİSTAG’tan Züleyha, Neşe, Günseli ve Ankara Gökkuşağı Aile Grubu’ndan Atilla ile buluştuk. Çocuklarının cinsel yönelimleri konusunda kendilerine ne zaman açıldığından, her sene kortej halinde katıldıkları Onur Yürüyüşleri’nin kendileri için ne anlam ifade ettiğine, siyasi ve dini temsilcilerin açıklamaları karşısında ne hissettiklerinden, aile kavramına yönelttiğimiz soruları kişisel deneyimlerini paylaşarak yanıtladılar.

https://t24.com.tr/video/lgbti-cocugu-olan-aileler-anlatiyor-cocugumu-dovup-sokaga-atsam-hatta-oldursem-aileyim-ama-onu-benimsedigimde-aile-olmuyorum,20469?fbclid=IwAR0ng43EXsR-Plhd_eYwMx4szR0mM79ij-n1E0-nIwf6BuxgP-AMemZjok4

https://www.youtube.com/watch?v=3yn0u9T_LXE&list=PLL18EnXCwNzVNMPxGFcp9oBmQTrVzmZ5n(Gökkuşağı bülteni: ODTÜ’de son yaşananları anlatan kısa bir değerlendirme programı)

Tutsak Bedenlerden Özgürlüğe Yazı Dizisi

https://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/210398-eren-trans-erkegim-ve-yonelimim-gay

https://bianet.org/kadin/lgbti/210443-deniz-kimlik-savasim-iki-yildir-suruyor

https://bianet.org/kadin/lgbti/210426-aren-kadin-kalbi-tasiyorum

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri

Şebnem Babat, “Şule Çet Davasında Neler Yaşandı?”, 10 Temmuz 2019. https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/07/10/sule-cet-davasinda-neler-yasandi/

“Bana Kalırsa Şiddet Eril ya da Maskülen Değildir”, 27 Temmuz 2019. https://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/210950-bana-kalirsa-siddet-eril-ya-da-maskulen-degildir