Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin 45. sayısı çıktı.
MERHABA
Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin bu sayısında, derinleşen ekonomik krizlerin yarattığı zorluklara karşı feminist politika önerilerini ve mücadele pratiklerini ele alıyoruz. Ekonomik krizlerin toplumsal cinsiyet boyutunu ve kadınların bu süreçte yaşadığı çok katmanlı sorunları tartışırken, aynı zamanda alternatif çözüm önerilerini ve dayanışma deneyimlerini görünür kılmayı hedefliyoruz.
Küresel ekonomik krizlerin ve özellikle kriz yönetim biçimlerinin toplumsal olarak dezavantajlı gruplar üzerindeki çok boyutlu etkilerini ele aldığımız bu sayıda ilk olarak Penny Griffin’in “Ekonomik Kriz, Kemer Sıkma Politikaları ve Yönetişimin Toplumsal Cinsiyeti: Feminist Bir Yaklaşım” başlıklı makalesi yer alıyor. Makale, kriz yönetimi söylemleri ve politikalarının toplumsal cinsiyeti ne şekilde kullandığını ve bu durumun küresel finans sistemindeki ayrıcalıklı yapıların gücünü nasıl pekiştirdiğini ele alırken, aynı zamanda, feminist eleştirilerin etkisini nasıl azalttığını tartışıyor.
Feminist ekonominin, ekonomi politikalarına sunduğu yanıtlar, bugün içinde bulunduğumuz çok katmanlı siyasal ve ekonomik krizleri anlamamız ve somut çözümler geliştirebilmemiz açısından oldukça önemli. Bu sayıda, ‘Mor Ekonomi’ kavramını ortaya atan İpek İlkkaracan ile gerçekleştirdiğimiz “Mor Ekonomi ve Bakım Emeği Üzerine” isimli söyleşide, mor ekonominin tarihsel bağlamını, temel unsurlarını ve bakım emeğinin bu süreçteki önemini ele aldık.
Devamında, Özlem Onaran’ın “Mor, Yeşil, Kırmızı Bir Alternatif İktisadi Program” başlıklı yazısı, feminist öğreti ile Marksist, post-Keynesçi ve ekolojik siyasi iktisadın sentezine dayalı mor, yeşil, kırmızı bir alternatif iktisadi program önerisini tartışıyor. Öne sürülen model, adil ve sürdürülebilir gelişme için hem yeşil fiziki hem de mor toplumsal altyapı alanında kamu yatırımları, adil ücret ve çalışma koşulları, çalışma süresinde kısalma ve cinsiyetçi ve ırkçı ücret ve istihdam farklarının ortadan kaldırılması gibi başlıkları öne çıkarıyor.
Şemsa Özar ve Emel Memiş’in “Feministler İçin Yeni Bir Mücadele Alanı: Yaşlı Kadın Yoksulluğu” başlıklı makalesi, feminist bir mücadele alanı olarak yaşlı kadın yoksulluğunu ele alıyor. Yazarlar, yoksullukla mücadelede iktisat politikalarının tanım ve ölçüm yöntemlerini sorgularken, özellikle yaşlı kadınların bu politikalar içindeki görünürlüğünü artırmaya yönelik öneriler sunuyor.
Yoksulluğun gündelik hayata yansımalarının en görünür olduğu alanlardan biri edebiyattır. Ayten Sönmez’in “Mücadele Eden Kadınlar: Seray Şahiner’in Eserlerinde Kadın Yoksulluğu” başlıklı makalesi, günümüz yazarlarından Seray Şahiner’in eserleri üzerinden toplumsal cinsiyet ve yoksulluk ilişkisinin farklı boyutlarını, kadın karakterlerin mücadele ve savunma stratejilerini ele alıyor.
Liz Mason-Deese’in ‘Grev Hattından Kadın Grevine: Arjantin’de Emek Mücadelelerine Yeni Anlamlar Kazandırmak” başlıklı makalesi ise, Arjantin’deki emek mücadelelerini genişleten kadın grevlerinin hikâyesini konu ediyor. Bu sayı bağlamında, yazarın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz ekinlik Feminist Yaklaşımlar YouTube kanalında izlenebilir. Friedrich-Ebert Stiftung’a hem bu söyleşinin gerçekleşmesi için hem de bu sayının çıkması için verdiği destek için teşekkür ederiz.
Son olarak, üreme hakları ve özgürlüklerine yönelik küresel saldırıları ve bu saldırılara karşı geliştirilen mücadele stratejilerini feminist akademisyen ve aktivist Loretta J. Ross ile gerçekleştirdiğimiz “Küresel Üreme Adaleti Üzerine” isimli söyleşide ele alıyoruz.
Geçtiğimiz dönem, pek çok coğrafyada şiddetin, savaşın, yoksulluğun ve adaletsizliğin yoğun yaşandığı bir yıl oldu. Zamanın ruhu şiddeti olağanlaştırırken, bizler inatla barışı savunan, ‘Ölüme değil, yaşatmaya yatırım yapın’ diyen feminist seslerden olmaya devam ediyoruz.
Keyifli okumalar!