Liz Ford
Çev.: Cansel Kademli
Liz Ford’un Koronavirüs salgınının pek çok kadın ve genç kızın üreme sağlığı hizmetlerine ve korunma yöntemlerine erişimini kısıtlayacağını hatırlattığı bu haber yazısını Türkçeye çevirerek sizlerle paylaşıyoruz.[1]
Marie Stopes International[2] (MSI), karantina nedeniyle hizmetlere erişimin durmasının milyonlarca istenmeyen hamilelik ve güvenilir olmayan kürtaj vakasıyla sonuçlanacağı konusunda uyarıyor.
Önlem olarak yüz maskesi takan hamile bir kadın, Hong Kong’ta bir duvarının önünden yürüyerek geçiyor. Fotoğraf: Anthony Wallace/ Getty Images vasıtasıyla AFP
Bu sene yaklaşık 9.5 milyon kadın ve genç kız hayati önem taşıyan aile planlama hizmetlerinden Kovid-19 virüsü yüzünden mahrum kalacak ve muhtemelen binlerce ölüm gerçekleşecek.
MSI cuma günü yaptığı açıklamada, seyahat kısıtlamalarının ve karantinaların halihazırda doğum kontrol haplarını almak ve 37 ülkede, güvenli kürtaj yaptırmak gibi üreme sağlığıyla ilgili diğer hizmetlere erişimde sıkıntı yaşayan kadınlar üzerinde yıkıcı etkilerinin olabileceği konusunda uyardı.
MSI bu hizmetlere erişimde üç ayda yaklaşık %80 oranında azalma olduğunu ve yılın geri kalanında 9.5 milyon bireyin temel hizmetlere erişemeyeceğini belirtiyor. İşler üç ayın ardından normale dönecek olsaydı bu sayı 4 milyona düşecekti.
Organizasyon, bu hizmetlerin eksikliğinin ekstradan 3 milyona yakın istenmeyen gebelik, 2.7 milyon güvenli olmayan kürtaj ve gebelik kaynaklı 11 bin ölümle sonuçlanacağını tahmin ediyor.
Geçen yıl 32 milyon kadın MSI tarafından temin edilen doğum kontrol haplarını kullanmıştı. Şimdi de MSI, dünya çapındaki hükümetlere üreme sağlığını hayati önem taşıyan hizmetler listesine eklemeleri için çağrıda bulunuyor.
Marie Stopes UK bu çağrının iş dünyasına da her zamanki gibi açık olduğunu söyledi.
MSI’nın başkanı Simon Cooke: “Hükümetler an itibariyle kürtaj ve doğum kontrol hapı gibi gerekli sağlık hizmetlerine güvenli erişimi sağlamak için adım atmazsa bunun bedelini kadınlar ve genç kızlar ödeyecekler.” dedi.
Nepal’de, 24 Mart’ta ülke genelinde başlayan karantina, ülkedeki tüm Marie Stopes kliniklerini aniden kapatmaya zorladı. Kısa bir süre önce hükümet, sağlık çalışanlarının kliniklere ulaşmasına izin verdi ve kliniklerin bir kısmı yeniden açılmaya başladı. Marie Stopes Nepal, karantina döneminde kürtaj olmak için arayan kadınların sayısının arttığını bildirdi.
Sierra Leone’daki MSI’da doktor ve kalite güvence müdürü Felix Ikenna 2014’teki Ebola salgınının, üreme sağlığı hizmetlerinin önemine dair bir kanıt olduğuna dikkat çekti.
Araştırmacılar[3] 2014 ve 2015 yılları arasındaki salgın sırasında, doğrudan Ebola virüsü kaynaklı 4000 ölümle karşılaştırıldığında kliniklerin kapatılmasının ve üreme sağlığı hizmetlerinin azalmasının 3600 ile 4900 arasında ilave anne ve yenidoğan ölümü ve ölü doğan vakalarına neden olduğunu kanıtladılar.
“İnsanlar salgından bağımsız, her zaman bu hizmetlere ihtiyaç duyacaklar.” diyor Ikenna. “Ebola salgını sırasında hâlâ açık olduğumuz haberi yaygınlaştıkça görüştüğümüz kadınların sayısı da arttı.”
“Kriz ergen yaştaki hamilelik rakamlarında artışa neden olmuştu. İnsanlar hastaneye ya da devlet tesislerine gitmeye korkuyorlardı. Doğum kontrol hapı ve kürtaj sonrası bakım hizmeti sağlamayı bırakmış olsaydık sonuçlar çok daha kötü olurdu.”
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından geçen ay yayımlanan bilgilendirme metni[4], doğum kontrol haplarına ve anne sağlığı için diğer ilaçlara ulaşımın ve dağıtımın pandemi dolayısıyla normalden daha zor olduğu konusunda uyarıyor. Metinde “bunun hayati tehlike içeren sonuçlara yol açabileceği, cinsel sağlığa ve üreme sağlığına yaygın erişimi sağlama konusunda elde edilen güncel kazanımları tersine çevirebileceği” söyleniyor.