15 Kasım – 18 Aralık 2019 Toplumsal Cinsiyet Gündemi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü

HDK Kadın Meclisi: 240 Kadın Siyasetçi Cezaevinde

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216136-hdk-kadin-meclisi-240-kadin-siyasetci-cezaevinde

HDK Kadın Meclisi’nden yapılan açıklamada, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’ne katılım çağrısı yapıldı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’ne sayılı günler kaldığını hatırlatan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, sistematik erkek şiddetinin arttığına dikkat çekti.

bianet, 21 Kasım 2019

Savaş ve Barış Zamanlarında Tecavüze Karşı Turuncu Dünya

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216235-savas-ve-baris-zamanlarinda-tecavuze-karsi-turuncu-dunya

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde başlayan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren “Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm” kampanyasının temasını duyurdu.

bianet, 23 Kasım 2019

Fransa’da Erkek Şiddeti Protestosu

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/216249-fransa-da-erkek-siddeti-protestosu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle on binlerce kişi Paris sokaklarında erkek şiddetini protesto etti.

Paris’te Opera Meydanı’nda toplanan kadınlar, Nation Meydanı’na kadar yürüdü. Binlerce kadın erkek şiddetine karşıtı sloganlar attı ve pankartlar taşıdı. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Occurence adlı kuruluş birçok sanatçının da yer aldığı eyleme 49 bin kişi katıldığını açıkladı. Gösteriye 70 dernek ve sendika da destek verdi.

bianet, 24 Kasım 2019

Beyoğlu Kaymakamlığı 25 Kasım Yürüyüşünü Yasakladı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216254-beyoglu-kaymakamligi-25-kasim-yuruyusunu-yasakladi

Beyoğlu Kaymakamlığı, 25 Kasım Platformu’nun 25 Kasım 19.00’da Tünel Meydanı’nda yapacağı yürüyüşü yasakladı. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın açıklamasında şöyle denildi:

“25.11.2019 günü saat 19:00’da idaremiz Tünel Meydanda “Kadına yönelik şiddete, cinayete, tacize, tecavüze, cinsel istismara karşı isyanımızı büyütüyoruz 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde buluşuyoruz” sloganı ile (Twitter) sosyal medya hesapları üzerinden çağrılar yapıldığı tespit edilmiştir.

“Söz konusu toplantı ve gösteri yürüyüşü Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 24/11/2019 tarih ve 34255955.17381.2019/2804 sayılı kararı ile yasaklandığı kamuoyuna duyurulur.”

bianet, 24 Kasım 2019

Dünyanın Tüm Kadınları Alanlarda

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/216320-dunyanin-tum-kadinlari-alanlarda

Paraguay, Meksika, Rusya, İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya ve Sudan’da kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle sokaklardaydı.

bianet, 25 Kasım 2019

Kadınlar Yasak Kararına Karşı Taksim’e Çağırıyor

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216257-kadinlar-yasak-kararina-karsi-taksim-e-cagiriyor

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 25 Kasım Platformu’nun 25 Kasım 19.00’da Tünel Meydanı’nda yapacağı yürüyüşü yasaklaması kararına karşı kadınlar Taksim’e çağrı yaptı.

Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından dün (24 Kasım) getirilen yasak kararına karşı yapılan açıklamada şöyle denildi:

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü yasaklamak tüm kadınların her gün karşı karşıya kaldığı şiddeti görünmez kılmak demektir.

“Kadınların değil, erkek şiddetinin engellendiği bir dünya için 25 Kasım’a sahip çıkmaya Taksim sokaklarına çağırıyoruz; çağrımızı tekrarlıyoruz.”

bianet, 25 Kasım 2019

Beyoğlu Kaymakamlığı izin vermemişti: 25 Kasım yürüyüş yasağı kalktı

https://gazeteyolculuk.net/beyoglu-kaymakamligi-izin-vermemisti-25-kasim-yuruyus-yasagi-kalkti

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Taksim Tünel’de yapılmak istenen ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasak getirilen yürüyüşe izin verildiği öğrenildi.

yolculuk*, 25 Kasım 2019

Kadınlar yasaklara rağmen Taksim’de

https://gazeteyolculuk.net/kadinlar-yasaklara-ragmen-taksimde

Bu akşam saat 19.00’da Tünel Meydanı’nda yapılacak “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” başlıklı yürüyüş Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanmış, yapılan görüşmeler sonucu yasak kararı kalkmıştı.

İstanbul’da 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla buluşan binlerce kadın, Taksim Tünel’den İstanbul Barosu’nun önüne yürüyüş düzenliyor.

İstanbul’da 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla buluşan kadınların Taksim’deki yürüyüşü başladı.Kadınlar, “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” pankartının arkasında toplandı.

yolculuk*, 25 Kasım 2019

Söyleşi: Avukat Canan Arın: İktidarın Karşısındaki En Önemli Muhalefet Kadınlar

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216262-avukat-canan-arin-iktidarin-karsisindaki-en-onemli-muhalefet-kadinlar

Avukat Canan Arın, Türkiye’de kadınlara şiddet uygulayanların yargı üzerinden devlet eliyle desteklendiğini belirtiyor ve ekliyor: “Umut yine kadın mücadelesinde”.

Türkiye Kadın Hareketi’nin en az 50 yılına tanıklık etmiş bir isim… Avukat Canan Arın’la 25 Kasım’ı, kadın hareketinin bugüne kadar geldiği yolu, İstanbul Sözleşmesi’ni, devletin sorumluluklarını ve çözüm önerilerini konuştuk…

bianet, 25 Kasım 2019

Emniyet’ten Taksim’deki kadın eylemine saldırıya ilişkin açıklama

https://gazeteyolculuk.net/emniyetten-taksimdeki-kadin-eylemine-saldiriya-iliskin-aciklama

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM), Taksim’de kadınlar tarafından gerçekleştirilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemine yapılan polis saldırısı hakkında bir açıklama yapıldı.

EGM’den yapılan açıklamada, “Mevcut polis barikatının üstüne gelerek, içlerinde marjinal grupların ve LGBTİ’nin de yer aldığı 50 kişilik grubun dağılmaları yönünde ikazda bulunulmuştur. Alandan ayrılmak istemeyen grubun mukavemete devam etmesi üzerine, yere doğru göz yaşartıcı gaz atılarak (orantılı güç kullanılarak) grup alandan uzaklaştırılmıştır. Olayla ilgili herhangi bir yakalama/gözaltı yapılmamıştır” denildi.

yolculuk*, 27 Kasım 2019

Hak İhlalleri

Gazeteci Alağaş’a İtalya’dan Ödül: “Dünya Takdir Ediyor, Türkiye Tutukluyor”

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/215936-gazeteci-alagas-a-italya-dan-odul-dunya-takdir-ediyor-turkiye-tutukluyor

El Kaide saldırısında yaşamını yitiren İtalyan gazeteci Maria Grazia Cutuli adına verilen ödüle Jin News Haber Müdürü Safiye Alağaş layık görüldü. Alağaş, tutuklanan Jin News muhabirlerini hatırlattı, “Uluslararası alanda gazeteciliğimiz ödüllendirilirken, Türkiye’de tutuklanıyoruz” dedi.

bianet, 17 Kasım 2019

Avukat Gülizar Tuncer’den “İç Beden Muayenesi” İtirazı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/215983-avukat-gulizar-tuncer-den-ic-beden-muayenesi-itirazi

Avukat Gülizar Tuncer, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki mahpus Esin Kavruk’un yeni bir gözaltı kararıyla iç beden muayenesine götürülmek istendiğini belirterek, sürecin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.Avukat Gülizar Tuncer’in verdiği bilgelere göre, yaklaşık iki hafta önce cezaevindeki gardiyanlar,Kavruk’un iç beden muayenesi ve DNA örneği alınması gibi işlemler için Adli Tıp’a götürdü.  Ancak Kavruk, doktora bu işlemin hukuk dışı olduğunu, mahkeme kararı olmadığını belirtti. İşlem yapılmadı.

bianet, 18 Kasım 2019

Trans Kadın Ajda: Evime Girme Hakkım Elimden Alındı

http://bianet.org/kadin/lgbti/216097-trans-kadin-ajda-evime-girme-hakkim-elimden-alindi

Trans kadın Ajda’ya nefret söylemi içeren sözler ve transfobik yaklaşımlar gösteren komşuları, Ajda’nın kendilerine zarar vereceğini iddia etti, koruma kararı çıkarttı. Ajda, evine giremiyor. Avukat Eren Keskin, karara itiraz etti.”2003’ten beri bu evde oturuyorum. Kendi evimiz bana annemden kaldı. Apartmanın kapısını kilitliyorlar ben açamıyorum. ‘Travesti geldi’ diyorlar. Kafamın arkasına vurdular. Defalarca beni darp ettiler. Saçımı çekiyorlar. Dairemin bulunduğu katın ışıklarını kesmişler sırf ben rahat etmeyeyim diye. Hayatım boyunca bunlarla mücadele ettim. Şimdi de bu apartmanda bunlarla uğraşıyorum.”

bianet, 20 Kasım 2019

“Kadın Öğretmenler Yöneticiliğe Yükselmede Ayrımcılığa Maruz Kalıyor”

http://bianet.org/kadin/egitim/216350-kadin-ogretmenler-yoneticilige-yukselmede-ayrimciliga-maruz-kaliyor

Eğitim İzleme Raporu’nun dördüncü dosyası “Öğretmenler” yayınlandı. Türkiye, Japonya’dan sonra kadın okul müdürlerinin oranının en düşük olduğu ülke olarak dikkat çekiyor.

bianet, 27 Kasım 2019

Anayasa Mahkemesi, Cinsel İstismar İddiasına Takipsizlik Verilmesini Hak İhlali Saydı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216364-anayasa-mahkemesi-cinsel-istismar-iddiasina-takipsizlik-verilmesini-hak-ihlali-saydi

Anayasa Mahkemesi, eşinin 14 yaşındaki yeğenine cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesinde “kötü muamele yasağı”nın ihlal edildiğine hükmetti.

bianet, 27 Kasım 2019

CİSST: Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocukları Görmezlikten Geldi

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216133-cisst-meclis-insan-haklarini-inceleme-komisyonu-cocuklari-gormezlikten-geldİ

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na bağlı çalışan Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nun Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na yaptığı izleme ziyaretine dair görüşlerini açıkladı.“Alt Komisyonu’nun raporunda, Kurum kapasitesinin 950 olduğu ancak şu anda 1354 kişinin kurumda kaldığı tespit ediliyor. Komisyonun toplantı tutanaklarına baktığımızda 0-6 yaş arasında olup kurumda kalan 100 çocuğun bu sayıya dâhil olmadığını görüyoruz.”

bianet, 21 Kasım 2019

 

“Êzidi Kadını Kalıpları Kırıp, Toplumu Yeniden İnşa Ediyor”

http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/216230-ezidi-kadini-kaliplari-kirip-toplumu-yeniden-insa-ediyor

Anneliğin kutsal kabul edildiği bir çok din, kültür ve toplumda annelik hakkı  bir grup Êzidî kadına verilmiyor. Savaşta tecavüz sonucu doğan bebekleri yoluyla edindikleri annelik kimliklerinin kabul edilmeme sebebi çocukların biyolojik babalarının farklı bir dine mensup olması mı yoksa katliamı yapan savaşçı olması mı? Bu soruların yanıtlarını ve henüz seslerini duyamadığımız bu kadınlara söz ve karar hakkı tanınmadığı gibi annelik kimliğinin din-yasa ve benzeri sebeplerle ret edilmesinin eleştirisi dahi yapılmıyor Ezidi toplumunda.

bianet, 1 Aralık 2019

 

Kadına Yönelik Şiddet, Kadın Cinayetleri

Soylu Açıkladı: 2019’da 299 Kadın Öldürüldü

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/215903-soylu-acikladi-2019-da-299-kadin-olduruldu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2016’da 304, 2017’de 353, 2018’de 280 kadının öldürüldüğünü belirtti, “Bu yıl ise maalesef geçen yılın biraz üzerindeyiz” dedi.

bianet, 15 Kasım 2019

Emine Bulut Davası İstinaf Mahkemesi’ne Taşındı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/215898-emine-bulut-davasi-istinaf-mahkemesi-ne-tasindi

Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’a müebbet hapis cezası verilmişti.Emine Bulut davası hakkında açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ağırlaştırılmış müebbet cezası için İstinaf Mahkemesi’ne başvurulduğunu açıkladı.

bianet, 15 Kasım 2019

Şule Çet Davasında Gazeteciler Hedef Gösterildi

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/215963-sule-cet-davasinda-gazeteciler-hedef-gosterildi

Üniversite öğrencisi Şule Çet’in ölümüne neden olduğu iddiası ile yargılanan Çağatay Aksu’nun ailesi  kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla haber yapan gazetecileri, konuyu takip eden kadın hakları savunucuları ve milletvekillerine dair bir rapor hazırladı.

bianet, 18 Kasım 2019

19 yaşındaki üniversite öğrencisi eski erkek arkadaşı tarafından bıçaklanarak yaşamını yitirdi

https://gazeteyolculuk.net/19-yasindaki-universite-ogrencisi-eski-erkek-arkadasi-tarafindan-bicaklanarak-yasamini-yitirdi

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Güleda Cankel, eski sevgilisi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından kimliği açıklanmayan şüpheli yakalandı ve gözaltına alındı.

Olay Fatih Mahallesi’nde bir apartta yaşandı. Ailesi Muğla’da yaşayan Güleda Cankel, dün Muğla’dan Isparta’ya gelen eski sevgilisi ile henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı tartıştı. Tartışmanın ardından eski sevgilisi, Güleda Cankel’i bıçaklayarak öldürdü. Olayın ardından kaçan şüpheli polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

yolculuk*, 19 Kasım 2019

Şule Çet Davasında Yine Karar Çıkmadı

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/216070-sule-cet-davasinda-yine-karar-cikmadi

Üniversite öğrencisi Şule Çet’in ölümüne neden olan iki sanık Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın yargılandığı davanın beşinci duruşması Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Şule Çet davasının 5. duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı.Davada, iki sanık için “cinayet”, “cinsel saldırı” ve “hürriyeti tehdit” suçlarından ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor.

bianet, 20 Kasım 2019

Erkekler 324 Günde 302 Kadını Öldürdü, 532 Kadına Şiddet Uyguladı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216047-erkekler-324-gunde-302-kadini-oldurdu-532-kadina-siddet-uyguladi

Erkekler, 1 Ocak 2019- 20 Kasım 2019 dönemindeki 324 günde en az 302 kadını öldürdü, en az 532 kadına şiddet uyguladı. Kadınların 198’ini kocaları, eski kocaları, sevgili ve eski sevgilisi öldürdü, 31 kadını abi, baba, oğul gibi aile üyeleri, 20 kadını komşusu ya da arkadaşı, sekiz kadını da akrabaları öldürdü. 19 kadını damadı/eski damadı öldürdü. Bir trans kadını polis, bir kadını müşterisi, bir kadını çocuğu ile aynı okula giden veli, bir kadını patronu öldürdü. En az 23 kadını öldüren erkeğin yakınlık durumu basına yansımadı. Erkekler, kadınların yüzde 49’nu ateşli silahlarla öldürdü.

bianet, 22 Kasım 2019

Çetele için:http://bianet.org/kadin/bianet/133354-bianet-siddet-taciz-tecavuz-cetelesi-tutuyor

Şule Çet Davasında Sanıkların Yeni Mektupları Ortaya Çıktı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216232-sule-cet-davasinda-saniklarin-yeni-mektuplari-ortaya-cikti

Üniversite öğrencisi Şule Çet’in ölümüne neden oldukları için tutuklu yargılanan sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın birbirlerine yazdıkları mektupta, Çet’in ölümüne ilişkin “intihar süsü” verme planı yaptıkları ortaya çıktı.

Tutuklu sanık Çağatay Aksu, cezaevinden Berk Akand’a yazdığı mektupta Şule Çet’in adıyla “Elveda, kendinize iyi bakın” diye mesaj görüntüsü yaratmasını istedi.

bianet, 23 Kasım 2019

Şili, Carrasco İçin Adalet İstiyor

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/216251-sili-carrasco-icin-adalet-istiyor

Şili’de kadınlar, gözaltında işkence edilerek öldürüldüğü iddia edilen sokak sanatçısı Daniela Carrasco’nun faillerinin ortaya çıkarılmasını istiyor.

Şili’deki halk protestolarının simge yüzlerden birine dönüşen sanatçı, son olarak 19 Ekim akşamı başkent Santiago’da, “Carabineros” denilen Şili polisi tarafından gözaltına alınırken görünlü. 20 Ekim sabahı erken saatlerde ise cansız bedeni, kentin güney semtlerinden birindeki bir sokakta, demir korkuluklara asılı halde bulundu.

bianet, 24 Kasım 2019

Gülhanım, Ayşe, Fatma, Emine Öldürülmeselerdi Burada Olacaklardı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216308-gulhanim-ayse-fatma-emine-oldurulmeselerdi-burada-olacaklardi

Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi (TOKAMER), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Altınbaş Üniversitesi’nin Gayrettepe’deki konferans salonunda “Kadına Yönelik Şiddeti normalleştir-me” başlıklı panel düzenledi.

bianet, 26 Kasım 2019

Berfin İzole Yaşıyor, Onu Yakan Sanığa Tahliye İsteniyor

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/216359-berfin-izole-yasiyor-onu-yakan-saniga-tahliye-isteniyor

Avukat Mehtap Sert, “Yüzü yakılan Berfin, bir yıldır bir odada neredeyse bir hapis yaşarken, Savcı’nın ‘kasten yaralama’ diye ceza istediği sanık Casim Ozan Çeltik, 7 Ocak’taki duruşmada bir yıl dahi yatmadan cezaevinden çıkmış olabilir” diyor.

bianet, 27 Kasım 2019

Antep’de sokak ortasında bir erkek kadını tekmeledi, çevredekiler sessiz kaldı

https://gazeteyolculuk.net/antepde-sokak-ortasinda-bir-erkek-kadini-tekmeledi-cevredikiler-sessiz-kaldi

MA’nın haberine göre; Antep’te bir erkek, eşi olduğu iddia edilen edilen kadını sokak ortasında darp ettiği anlar kameraya yansıdı. Kaldırımda oturan bir kadın, çocuğunun önünde eşi tarafından şiddete uğradı. Çocuğu ağlayarak annesinin darp edilmesini izlerken, yoldan geçen kişilerin de şiddete sessiz kalması tepki çekti.

yolculuk*, 28 Kasım 2019

Eskişehir Başsavcılığı da Kabul Etti: Ayşe 23 Kez Başvurdu

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216468-eskisehir-bassavciligi-da-kabul-etti-ayse-23-kez-basvurdu

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayşe Tuba Arslan’ın eski Yalçın Ö. tarafından kesici aletle yaralanması ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesinin ardından kamuoyunu bilgilendirdi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, 1,5 ay önce eski eşi tarafından satırla yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Ayşe Tuba Arslan’ın, Başsavcılık ve Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne genel olarak hakaret, tehdit ve basit yaralama suçlamasıyla 23 başvurusunun bulunduğunun tespit edildiğini belirtti.

bianet, 29 Kasım 2019

Bursa Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’nde kadın çalışanlara taciz!

https://gazeteyolculuk.net/bursa-siddeti-onleme-ve-izleme-merkezinde-kadin-calisanlara-taciz

Bursa’da Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’nde (ŞÖNİM) çalışan 11 kadın, kurum müdürü olarak görev yapan Tayfun Erol’un kendilerini taciz ettiği iddiasıyla savcılığa şikayette bulundu.

BursaMuhalif.com’un haberine göre; Kadınlar Tayfun Erol’un kendilerine uzun süredir sözlü ve fiziksel tacizde bulunduğunu beyan etti. Yani çalışanlarının tamamı kadın olan ve şiddete uğrayan kadınlara yardım etmekle yükümlü olan ŞÖNİM’in kendisi bir “kadına şiddet” mekanına dönüşmüştü.

11 kadının savcılığa verdiği ifadelerle olayın açığa çıkması sonucunda ŞÖNİM müdürü açığa alındı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olayla ilgili müfettiş atadı. Olayın açığa çıkması neticesinde Tayfur Erol açığa alındı. Soruşturma devam ediyor.

yolculuk*, 29 Kasım 2019

Ceren Damar Davası: Savcı Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis İstedi

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/216450-ceren-damar-davasi-savci-agirlastirilmis-muebbet-hapis-istedi

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’i öldüren öğrencisi Hasan İsmail Hikmet hakkında savcı ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. Davanın bir sonraki duruşması, 29 Ocak 2020’de görülecek. Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık Hasan İsmail Hikmet ile maktulün annesi Feyzan, babası Mustafa, kız kardeşi Selin Damar, eşi Levent Şenel ve müdahil Çankaya Üniversitesi’nin avukatı katıldı.

Duruşmayı Çankaya Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile kadın örgütü üyelerinin çoğunluğunu oluşturduğu kalabalık bir grup da takip etti.

bianet, 29 Kasım 2019

Çakırözer: Savcılık, Ayşe Tuba Arslan’ı Saldırgan İle Uzlaştırmaya Çalışmış

http://bianet.org/bianet/kadin/216527-cakirozer-savcilik-ayse-tuba-arslan-i-saldirgan-ile-uzlastirmaya-calismis

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Eskişehir’de boşandığı Yalçın Özalpay’ın saldırısı sonucu ağır yaralan ve 44 gün komada kaldıktan sonra dün (30 Kasım) yaşamını yitiren Ayşe Tuba Arslan’a ilişkin açıklama yaptı: “Hakkında 23 suç duyurusu bulunan saldırgan bir gün bile hapse girmemiş. Saldırgan hakkında uygulanabilir tek ceza 3 bin TL. Adeta ödüllendirilmiş. Savcılık, dosyayı ‘uzlaştırma bürosuna’ taşımış. Bir kadın 23 kez suç duyurusunda bulunduğu saldırgan ile uzlaştırmaya zorlanır mı? Arslan da, tehdit ve hakaretlerin devam ettiğini kayıtlara geçirerek uzlaşmayı reddetmiş.”

Bianet, 1 Aralık 2019

Şule Çet Davasında Aksu’ya Müebbet, Akand’a 18 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

http://bianet.org/bianet/erkek-siddeti/216659-sule-cet-davasinda-aksu-ya-muebbet-akand-a-18-yil-9-ay-hapis-cezasi

Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet’in ölümüne ilişkin davada mahkeme, sanıklar Çağatay Aksu hakkında cinayetten müebbet ve 12 yıl 6 ay hapse karar verdi. Berk Akand’a 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Avukat Umur Yıldırım, takdir indirimi uygulanmasının uygun olmadığını belirterek istinafa gideceklerini açıkladı.

Bianet, 4 Aralık 2019

Meral Akşener’den Şule Çet ve Ceren Özdemir paylaşımı

https://kazete.com.tr/haber/meral-aksenerden-sule-cet-ve-ceren-ozdemir-paylasimi-62038

Şule Çet’in katili hakkında ceza indirimine gidilmesi tepkilere neden olurken, Meral Akşener, “Kadınlarımızın huzurlu ve güvende olmadığı bir ülkede hiçbirimiz huzurlu ve güvende olamayız” ifadelerini kullandı.

Kazete, 4 Aralık 2019

Ceren Özdemir Cinayeti: İnfaz Yasası’ndaki Değişiklikler Cezasızlığın Önünü Açtı

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/216738-infaz-yasasi-ndaki-degisiklikler-cezasizligin-onunu-acti

Ordu’da 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i evinin önünde bıçaklayarak öldüren kişinin açık cezaevinden kaçmış bir mahkum olması açık cezaevine geçiş koşulları ve İnfaz Yasası’ndaki boşlukları gündeme getirdi.

Bianet, 5 Aralık 2019

Soylu’dan Ceren Özdemir Cinayeti Yorumu

https://kazete.com.tr/haber/soyludan-ceren-ozdemir-cinayeti-yorumu-62049

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eleştirilerin 20 yaşında cezaevi firarisi Özgür Arduç tarafından öldürülen Ceren Özdemir’i geri getirmeyeceğini söyledi. Soylu, geçen yılın başından bu yana binlerce firariyi huzur operasyonlarıyla yakaladıklarını kaydetti.

Kazete, 5 Aralık 2019

Ceren’in katilinin ifadesi kan dondurdu

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/cerenin-katilinin-ifadesi-kan-dondurdu-5509190/

Ordu’da balerin Ceren Özdemir’i bıçaklayarak öldüren katil zanlısı Özgür Arduç hakkında hazırlanan 13 sayfalık iddianamenin detayları ortaya çıktı. Buna göre Arduç, savcılık ifadesinde “Ceren Özdemir’in ölmesi nedeniyle pişman değilim, üzülemiyorum, elimde olmadan öldürüyorum ve mutlu oluyorum” dedi.

Sözcü, 14 Aralık 2019

TGC: Kadın Cinayeti Haberlerinde Şiddetin Pornografisi Üretiliyor

 

http://bianet.org/bianet/medya/216805-tgc-kadin-cinayeti-haberlerinde-siddetin-pornografisi-uretiliyor

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kadın Gazeteciler Komisyonu, kadın cinayetlerini konu eden haberlerle ilgili açıklama yaptı. Kadın cinayeti haberlerinde sayfa tasarımından yazım diline kadar önemli sorunlar olduğunun hatırlatıldığı TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu açıklamasında Cinayet aletinin öne çıkarılması, kurbanlarla özdeşleştirilmesi, katillerin değil, öldürülen kadınların fotoğraflarının kullanımı şiddetin pornografisini üretiyor” denildi.

 

bianet, 6 Aralık 2019

Öğrencilerin Etek Boyunu Ölçtüğü İddia Edilen Müdür Açığa Alındı

http://bianet.org/bianet/egitim/216775-ogrencilerin-etek-boyunu-olctugu-iddia-edilen-mudur-aciga-alindi

MEB tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, “Siirt Kurtalan Anadolu Lisesinde, okul müdürü tarafından bir öğrenciye ‘psikolojik şiddet uygulandığı ve hakaret edildiği’ iddiasıyla ilgili olarak okul müdürü açığa alınmış, gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır” denildi.

bianet, 6 Aralık 2019

Bakanlıktan, Şule Çet Kararına Ağırlaştırılmış Müebbet İstemiyle İtiraz

http://bianet.org/bianet/kadin/216768-bakanliktan-sule-cet-kararina-agirlastirilmis-muebbet-istemiyle-itiraz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Şule Çet davasına istinaf yoluna başvurarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle itiraz edeceklerini bildirdi.

bianet, 6 Aralık 2019

Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/216712-kadinlar-mucadele-ediyor-erkek-siddeti-yargilaniyor

bianet, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet konusunda sürdürülen mücadeledeki gelişmeler, saldırganlara verilen cezalar ve “olumlu” ve “olumsuz” yargı kararların çetelesini tutuyor.

bianet, 6 Aralık 2019

 

“Cinsel Saldırı” Sanığı Bilgili, Yine Tutuklanmadı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216980-cinsel-saldiri-sanigi-bilgili-yine-tutuklanmadi

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Bilgili hakkında “nitelikli cinsel saldırı”, “cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma’”, ‘tehdit’ ve ‘hakaret’ suçlarından 5 yıldan 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Bilgili kendisine ait hayvan hastanesinde veteriner hekim Ç.B.’ye “cinsel saldırı”dan Nisan 2019’da tutuklanmış kısa bir süre sonra da savcılığın talebi ile serbest bırakılmıştı.

bianet, 11 Aralık 2019

Eskişehir’de üniversiteli kadınlardan yaşam nöbeti: “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”

https://sendika63.org/2019/12/eskisehirde-universiteli-kadinlardan-yasam-nobeti-bir-kisi-daha-eksilmeyecegiz-571735/

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde üniversiteli kadınlar yaşam nöbeti tuttu. Üniversiteli kadınlar yaşam nöbetinde Ceren Özdemir, Şule Çet, Ceren Damar Şenel, Özgecan Aslan, Güleda Cankel’in de aralarında bulunduğu fotoğrafları ve “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Tesadüf değil, erkek şiddeti”, “Yaşamak istiyoruz, şiddetsiz ve özgür” yazılı dövizleri yol boyunca dizdi.

Sendika.org, 12 Aralık 2019

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE AĞI RAPORU “Diyarbakır’da Erkekler 838 Kadına Şiddet Uyguladı, Üç Kadını Öldürdü”

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/217258-diyarbakir-da-erkekler-838-kadina-siddet-uyguladi-uc-kadini-oldurdu

Şiddet ağı bileşenlerine beş ay içerisinde Diyarbakır ve ilçelerinden 838 kadının, şiddete maruz kaldığı için başvuru yaptığı belirtildi. Bu kadınların yüzde 85,91’inin psikolojik şiddete, yüzde 50,3’ünün fiziksel şiddete, yüzde 46,7’sinin ekonomik şiddete, yüzde 38,3’ünün dijital şiddet ve ısrarlı takip yoluyla şiddete, yüzde 23,6’sının ise sosyal şiddete uğradığı belirtildi.

bianet, 17 Aralık 2019

 

Adalet Bakanlığı’nın Şiddet Genelgesine İtiraz: Gizlilik Getiriyor

http://bianet.org/kadin/hukuk/217299-adalet-bakanligi-nin-siddet-genelgesine-itiraz-gizlilik-getiriyor

Adalet Bakanlığı’nın “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması” konulu genelgesine kadınlardan itiraz geldi.

İlgili haber: Adalet Bakanlığı’ndan “Erkek Şiddeti” Genelgesi

bianet, 18 Aralık 2019

 

 

Haklar Gündemi

5 ARALIK DÜNYA KADINLAR GÜNÜ  Ka.Der’den Siyasilere Videolu 5 Aralık Hatırlatması

 

http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/216739-ka-der-den-siyasilere-videolu-5-aralik-hatirlatmasi

Kadının siyasete katılımı konusunda iki video da hazırlayan Ka.Der, siyasi parti temsilcilerine de bir mektup gönderdi.

İlgili haber: Erkek Şiddeti Kasım 2019

bianet, 5 Aralık 2019

2019’a Veda Ederken LGBTİ Hakları

https://www.kaosgl.org/haber/2019-a-veda-ederken-lgbti-haklari

2019 yılının bitmesine sayılı gün kaldı. Bir seneyi devirip yenisine merhaba demeye hazırlanırken Türkiye’de LGBTİ+ haklarının ne alemde olduğuna bakmak istedik. İşte Kaos GL Derneği’nin yayınladığı raporlara göre 2019’da LGBTİ+ hakları karnesi…

Kaos GL, 18 Aralık 2019

İzmir Belediye Meclisinde LGBTİ Konusu Kapanmıyor

https://www.kaosgl.org/haber/izmir-belediye-meclisi-nde-lgbti-konusu-kapanmiyor

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyelerinin homofobik ve transfobik nefret söylemleri ile bir kez daha “LGBTİ tartışması” yaşandı.İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi’nde söz alan AKP’li Üye Burçin Kevser Tourchian bir kez daha Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun adı ve logosunun renklerini gündeme getirdi.

Kaos GL, 18 Aralık 2019

 

 

 

Las Tesis Eylemleri

Şilili feministlerin danslı protestosu İstanbul’da da yapıldı

https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/11/30/silili-feministlerin-dansli-protestosu-istanbulda-da-yapilacak/

Şili’deki kadınların kadın cinayetlerini, cinsel saldırı ve istismar olaylarını protesto ettiği danslı protestoyu Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM) İstanbul’a da taşıdı.

Gazete Duvar, 30 Kasım 2019

Kadınların Şiddet Protestosuna Polis Saldırısı

http://bianet.org/bianet/kadin/216836-kadinlarin-siddet-protestosuna-polis-saldirisi

Kadıköy İskelesi’nde Kadın Meclisi’nin çağrısıyla toplanan kadınlar, “Suç bende değil her nerdeysem, ne giydiysem suç bende değil” sözleriyle danslı bir protesto gerçekleştirdi. Polis, #LasTesis için toplanan kadınlara müdahale etti.

bianet, 8 Aralık 2019

Las Tesis eyleminde gözaltına alınan kadınlar serbest bırakıldı

https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/12/09/las-tesis-eyleminde-gozaltina-alinan-kadinlar-serbest-birakildi/

Kadın örgütlerinin dün Kadıköy’de gerçekleştirdiği eylemde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Gözaltına alınan 7 kişiden biri dün gece, diğer 6’sı da bugün adli kontrol şartıyla salıverildi.

Gazete Duvar, 9 Aralık 2019

Kadın Milletvekillerinden Meclis’te Las Tesis Protestosu

 

http://bianet.org/kadin/siyaset/217138-kadin-milletvekillerinden-meclis-te-las-tesis-protestosu

 

CHP’li kadın milletvekilleri geçtiğimiz hafta polisin Kadıköy’de müdahale ettiği Las Tesis dansını Meclis’te yaptılar.

 

bianet, 15 Aralık 2019

AKP’den CHP’ye “Las Tesis” Tepkisi

http://bianet.org/kadin/siyaset/217143-akp-den-chp-ye-las-tesis-tepkisi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Betül Sayan-Kaya, CHP’li kadın milletvekillerinin Meclis’te gerçekleştirdikleri Las Tesis eylemine sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

bianet, 15 Aralık 2019

Kadınlardan İstanbul ve İzmir’de Las Tesis Danslı Protesto

 

http://bianet.org/kadin/kadin/217153-kadinlardan-istanbul-ve-izmir-de-las-tesis-dansli-protesto

 

Geçtiğimiz hafta Kadıköy ve Ankara’da polisin şarkı sözlerini gerekçe göstererek müdahale ettiği Las Tesis danslı eylemi bu kez İstanbul Beşiktaş ve İzmir Alsancak’ta yapıldı.

 

bianet, 15 Aralık 2019

 

 

Cezaevleri Gündemi

Trans Mahpus Buse Aydın: Ancak Dışarıdakiler Hayatımı Kurtarabilir

http://bianet.org/kadin/lgbti/216269-trans-mahpus-buse-aydin-ancak-disaridakiler-hayatimi-kurtarabilir

Cinsiyet geçiş ameliyatı için cezaevinde mücadelesini sürdüren trans mahpus Buse, “Dışarıdakilerden başka umudum kalmadı” diyor. Buse Aydın cinsiyet geçiş ameliyatı olmak istiyor.  Adli Tıp Raporu’nda, “Cinsiyet geçiş ameliyatı elzemdir” yazıyor.

Üstüne, Avukatı Eren Keskin, ameliyatı için gerekli başvuruları yapıyor. Ancak bu kez, Sağlık Bakanlığı, “Ameliyat olabilir ancak masraflarını kendisi karşılasın” yanıtı veriyor.

bianet, 25 Kasım 2019

 

“780 Çocuk Anneleriyle Birlikte Cezaevinde”

 

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/216530-780-cocuk-anneleriyle-birlikte-cezaevinde

 

Hak İnisiyatifi Derneği, anneleriyle birlikte cezaevinde bulunan 0-6 yaş arası çocuklara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, 2018 yılında cezaevinde bulunan çocuk sayısının 743 olduğu, bu sayının 2019 kasım ayı itibarıyla 780’e çıktığı ifade edildi. Açıklamada 2018 yılın verilerine ilişkin 743 çocuktan 543’ünün 0-3 yaş, 200’ünün ise 4-6 yaş grubunda yer aldığı belirtildi.

Hak İnisiyatifi’nin açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi: “0-3 yaş arası 543 bebekten 37’si 6 aydan daha küçük yaştadır. Buna ek olarak 35’de hamile kadın bulunmaktadır. Çocukların annelerinin 519’u hükümlü, 224’ü tutuklu durumundadır.

Bianet, 1 Aralık 2019

Bakırköy Cezaevi’ndeki Hak İhlalleri Protesto Edildi

http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/216572-bakirkoy-cezaevi-ndeki-hak-ihlalleri-protesto-edildi

 

Bakırköy Kadın Cezaevi’nde 28 Kasım’da mahpusların kaldığı B-6 koğuşunun, Esin Kavruk’tan DNA örneği alma gerekçesiyle basıldığını belirten kadın örgütleri cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.  Eylemde konuşan Merak Danış Beştaş “28 Kasım tarihinde Kavruk’tan rızası olmamasına rağmen DNA örneği alınması için B-6 koğuşuna çok sayıda robocop kıyafetli infaz koruma memurlarıyla baskın yapılmıştır. 16 kadın tutsak darp edilerek koğuştan çıkarılmış ve hücrelere götürülmüştür.” dedi.

 

Bianet, 2 Aralık 2019

 

Çalışma Yaşamı

Kadınların Yüzde 22’si, Erkeklerin Yüzde 62’si Çalışıyor

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/215908-kadinlarin-yuzde-22-si-erkeklerin-yuzde-62-si-calisiyor

11 sene içinde farklı zamanlarda toplamda 20 bine yakın kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen üç farklı Hayat Tarzları araştırmasının karşılaştırmalı verilerine dayanan rapor, Türkiye’de kadınlarla erkekler arasındaki dengesizlikleri çeşitli alanlar üzerinden ortaya koyuyor.Raporda ortaya çıkan bulgular özetle şöyle:

* Görüşülen kişilerinden ayklaşık üçte biri, kadınların kürtaj hakkını destekliyor. Kürtaja kadınlarla erkeklerin bakışı arasındaki fark oldukça önemsiz görünüyor ve destekleyen kadınlar, destekleyen erkeklerden sadece 3 puan daha fazla.

* Toplumsal cinsiyete bakışa dair ele aldığımız bu konular arasında toplum en çok estetik ameliyatı ve ardından kürtajı desteklemekte, kadınların eşinden izin almadan çalışmalarını ve “erkekler ağlamaz” fikrini ise desteklememektedir

* Kadınların yarısı çalışmak için eşlerinden izin almaları gerektiğini düşünmektedir. Erkekler ise bu görüşe daha da fazla katılmaktadır. Kadınların çalışıp çalışmaması fark yaratmaktadır ve çalışan kadınlar bu görüşe ortalamada katılmazken, çalışmayan kadınlar izin almaları gerektiğine inanmaktadır. Erkeklerin çalışıp çalışmamaları ise bir fark yaratmamaktadır.

bianet, 16 Kasım 2019

HDP’li Serpil Kemalbay, Kadın İşsizliğini Meclis’e Taşıdı

http://bianet.org/kadin/kadin/216062-hdp-li-serpil-kemalbay-kadin-issizligini-meclis-e-tasidi

HDP milletvekili Serpil Kemalbay, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin genel istatistiklerin Türkiye’de cinsiyetler arası eşitsizliğin arttığını gösterdiğine dikkat çekti.

HDP milletvekili Serpil Kemalbay, “TUİK’in 2019 yılında açıkladığı verilere göre, kadınlar nüfusun yüzde 49.8’ini oluşturmalarına rağmen kadınların işgücü ve istihdama katılım oranı erkeklerin yarısından az” hatırlatması yaptı ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.

bianet, 20 Kasım 2019

Söyleşi: Ümit Nazlı Boyner: Konuşulması Gereken, İstanbul Sözleşmesi’nin Nasıl Uygulanacağıdır

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216104-umit-nazli-boyner-konusulmasi-gereken-istanbul-sozlesmesi-nin-nasil-uygulanacagidir

İş kadını Ümit Nazlı Boyner “İş dünyasının cinsiyet eşitliği konusunda bir zihniyet devrimi yaratmak için çok önemli bir rolü olduğuna inanıyorum” diyor. Erkek egemen iş dünyasında kimselerin çok da dillendiremediği konularda söz söylüyor. Mesela “toplumsal barış” çağrısı yapıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorununa demokratikleşme üzerinden çözüm öneriyor.

bianet, 21 Kasım 2019

Mor Liste DİSK’in Yönetimine Aday: Sendikanın da Yarısıyız

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216463-mor-liste-disk-in-yonetimine-aday-sendikanin-da-yarisiyiz

İstanbul Anadolu yakasındaki örgütlü kadın işçiler, DİSK Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şubenin yeni yönetimini belirlemek üzere sadece kadınlardan oluşan bir liste hazırladı. Seçimler 8 Aralık Pazar günü.

bianet, 29 Kasım 2019

“LGBTİ+ Çalışanlar Gizlenmeye Zorlanıyor”

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216913-lgbti-calisanlar-gizlenmeye-zorlaniyor

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi, Türkiye’de kamu ve özel sektörde LGBTİ’lerin durumunu inceledikleri yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı.

 

Kadınların İşgücüne Katılım Oranı Aynı Kaldı

 

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/217202-kadinlarin-isgucune-katilim-orani-ayni-kaldi

 

TÜİK, verilerine göre, İşgücüne katılma oranı erkeklerde 0.9 puanlık azalışla yüzde 72.6, kadınlarda ise değişim göstermeyerek yüzde 34.9 olarak kaldı.

 

bianet, 16 Aralık 2019

BEYAZ YAKALILARIN ŞİDDET ALGISI Kadın Çalışanların Yüzde 63’ü Öldürülmekten Korkuyor

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/217330-kadin-calisanlarin-yuzde-63-u-oldurulmekten-korkuyor

“İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi” kapsamındaki “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi Etki Araştırması Sonuçları” açıklandı.

bianet, 18 Aralık 2019

 

Sanat /Sinema/Televizyon

Söyleşi:Lale Mansur: Toplum Erkek Şiddetini Görmezden Geliyor

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/215934-lale-mansur-toplum-erkek-siddetini-gormezden-geliyor

Erkek şiddetinin çok yaygın olduğunu söyleyen oyuncu Lale Mansur, şiddet öneren hiç bir dizide, filmde yer almayacağını söylüyor.

“Babam kocam olsun ki ben bir şey yapmadım.” Bu cümlenin tam tersi, “Anam avradım olsun ki ben yapmadım”.

Alıntı, Ersin Pertan’ın yönettiği “Tersine Dünya”dan…Filmde, erkeklerin ataerkil sistemden kaynaklı davranışlarını kadınlar, kadınların davranışlarını da erkekler sergiliyor.Film, tıpkı adı gibi kadın ve erkeğe addedilen toplumsal cinsiyet rollerine tersinden bakıyor. Filmin en önemli karakterlerden “kabadayı” rolünü Lale Mansur canlandırıyor.

bianet, 18 Kasım 2019

Söyleşi: Füsun Demirel: Şiddete Karşı Mücadeleyi Hiç Bırakmadım

https://m.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/216048-fusun-demirel-siddete-karsi-mucadeleyi-hic-birakmadim

,Ataerkil sistemin cinsiyetçi ve ayrımcı politikalarını sahneden anlatan sanatçı Füsun Demirel, “Dizilerin, kadına bakış açısını; cinsel bir objeye dönüştürüldüğünü söylemek için fazla zaman harcamaya gerek yok dizi karşısında” diyor. “Bir televizyon dizisi; kurşunlar havada uçuşuyor, her bölümde en az 10 kişi şiddet sonucu yaşamını yitiriyor. Başka birinde, yönetmeni her ne kadar ‘Kadına yönelik şiddete dikkat çektik’ dese de erkek şiddeti meşrulaştırılıyor, izleyiciye öyle sunuluyor.”

bianet, 20 Kasım 2019

Bisikletli Kadınların Hikayeleri, Belgesele Aktarıldı

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216459-bisikletli-kadinlarin-hikayeleri-belgesele-aktarildi

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, “Benim Bisikletim Benim Şehrim Film” belgeseline ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin yedi bölgesinden gündelik hayatında bisiklet kullanan kadınların hikayesini anlatan “Benim Bisikletim Benim Şehrim Film” belgeseli 1 Aralık 2019, Pazar, saat 18:00’de Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde seyirci ile buluşuyor.

“Bisikletli Kadın İnisiyatifi” topluluğunun düzenlediği etkinliğe, rengarenk bisikletleri ile gelecek katılımcılar, bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

bianet, 29 Kasım 2019

Söyleşi: Sinemada Cinsiyet Eşitsizliği İle Shenema Mücadele Edecek

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/216500-sinemada-cinsiyet-esitsizligi-ile-shenema-mucadele-edecek

Odağında her zaman kadın olan yeni sinema platformu Shenema, iletişimci ve sinema severleri platforma çağırıyor. Platformun ilk etkinliği 5 Mart’ta film gösterimleri ve söyleşilerle başlıyor.

bianet, 30 Kasım 2019

Aras Yayıncılık, Yeni Döneme Yeni Mekanla “Merhaba” Dedi

http://bianet.org/bianet/kultur/216591-aras-yayincilik-yeni-doneme-yeni-mekanla-merhaba-dedi

Aras Yayıncılık, yayın hayatına başladığı günden beri faaliyet gösterdiği Beyoğlu’ndaki Hıdivyal Palas’ta kurduğu yeni mekânında, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Yesayan Salonu ve ilk kitaplarını Eylül ayında yayımlayan çocuk edebiyatı yayınevi Hippo Kitap’la yeni bir döneme adım atıyor.

bianet, 2 Aralık 2019

İstanbul’da Kadınlar Duygu Asena Anısına Buluşuyor

http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/216804-istanbul-da-kadinlar-duygu-asena-anisina-bulusuyor

Türkiye edebiyatının önemi feminist yazarlarından Duygu Asena, yarın İstanbul’da Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde anılıyor. “Kadınların yaşam öyküleri, feminist pedagoji ve politika” başlıklı paneli Meral Özbek modere ediyor. Panelde, akademisyen Prof. Dr. Fatmagül Berktay, “Yaşamak ve Yazmak Cesareti”, yazar Eser Köker, “Kadın yaşam öyküleri: Kız kardeşinin Yaşamını okuyarak yaşamı birlikte keşfetmek”, Handan Koç “Feminist ve Kadınca dergilerine dönemine bugünden bakmak” başlıklarında konuşacak. Ayrıca panelde, İpek Şahbenderoğlu, Melike Koçak, Zehra Çelenk, Neslihan Cangöz, Zeynep Gülru Göker de sunum yapacak.

bianet, 6 Aralık 2019

 

Okunması önerilen yazılar

“Kızıl’ı mor’a boyamak” mı? Hayır, teşekkürler! – Sibel Özbudun (Kaldıraç)

Mor-Kızıl, 25 Kasım, 8 Mart vs – Hülya Osmanağaoğlu

Kızıl mı Mor mu? – Sevil Kurdoğlu

25 Kasım: bu feministler size ne etti? – Özengül Ergün

İkinci Cinsiyet’in başına gelenler – Çatlak Zemin

 

Dalga dalga yayılan feminist performans: “Yolundaki tecavüzcü”/#LasTesis – Çatlak Zemin

Las Tesis İstanbul Eylemine Dair Notlar – Esra Aşan

Yasa ve Anayasa’ya Rağmen İç İşleri Bakanı Hakkı – Berrin Sönmez

 

Emine Erdoğan, Eril Şiddet ve Akit’le Mücadele – Berrin Sönmez

Transfeminizm Herkes İçindir – Aslı Alpar

HİV Tartışmalarına TCK ile Bakmak – Hatice Demir