“Şuraya bir cümle koydum. Bırak, acımızı birileri duysun. Hem zaten şiir niye var? Dünya’nın acısını başkaları da duysun!”
Birhan Keskin
Şirin Tekeli şu dünyada acıları en güzel haykıran kadınlardan birisiydi işte! Yıllarını feminist mücadeleye vermiş, hayatının son anına dek kadın kurtuluş hareketinin içinde yer almış bir feministti.
Onunla tanışıklığımız yazdığı yazılara; çevirdiği, derlediği kitaplara; feminist mücadeledeki yerine dayanıyor elbette. Ama yüz yüze geldiğimiz yer bize büyük bir misafirperverlikle kapılarını açtığı Bodrum’daki sıcacık eviydi. Onunla görüşeceğimiz için çok heyecanlıydık. E kolay değil yıllarca yazılarını, kitaplarını okumuş olduğun kadınla tanışmak; bir de üstüne üniversite kulübü olarak çekeceğin belgeselde yer almasını istemek! Evine geldiğimizde çekincelerimizin yersiz olduğunu gördük. Bir taraftan heyecanımız bakiydi. Sıcacık karşıladı bizleri; sohbet etmeye doyamadık. Evinden ayrılırken onu tanımış olmanın bizi ne kadar şanslı kıldığını düşünüyorduk.
“Dünya Yerinden Oynar” Şirin Tekeli olmasa eksik kalacaktı; tıpkı şimdi bir eksildiğimiz gibi… Türkiye’de onun katkılarıyla da büyüyen feminist mücadele güçlenerek devam edecek. Çünkü kendisinin de dediği gibi “Kurtulmuş kadın yoktur, dünyada ezilen kadın olduğu sürece kadınlar ezilmeye devam ederler.”
Şimdi biz de acımızı buraya koyuyoruz. Dünyadaki tüm acıları haykıran kadına sevgilerimizi sunuyoruz. Özleyeceğiz…
Tüm kadınlarla feminizmin açtığı yollarda buluşacağımız günlere…
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK)