4 Eylül – 9 Ekim 2019 Toplumsal Cinsiyet Gündemi

9 Ekim 2019

Emine Bulut Cinayeti Davası Görüldü: “En Ağır Cezayı Almasını İstiyorum”

Emine Bulut’u öldüren eski kocası Fedai Varan’ın yargılandığı davanın ilk duruşmasında Savcı, sanık Fedai Varan’a indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi yönünde mütalaasını açıkladı. Davanın bir sonraki duruşması 21 Ekim’de.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/214166-emine-bulut-cinayeti-davasi-goruldu-en-agir-cezayi-almasini-istiyorum

Vekil Ünal, polise değil evine çağırdığı savcıya ifade verdi AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara’daki evinde, Ünal’ın silahıyla şüpheli şekilde hayatını kaybeden Nadira Kadirova ile ilgili yeni iddialar gündeme geldi. 23 yaşındaki Özbekistanlı Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüyle ilgili cinayet iddialarını destekleyen birçok ayrıntı var. Özbek basınında yer alan haberlere göre, Ünal’ın ifadesi, olaydan sonra başsavcı yardımcısı tarafından alındı. İddiaya göre, Kadirova’nın hayatını kaybettiği gün Ünal, başsavcı yardımcısını evine çağırdı. Özbek basınında yer alan haberlerde, Ünal’ın sadece evine gelen başsavcı yardımcısına ifade verdiği ve polise ifade vermediğine vurgu yapıldı. Ünal’ın verdiği ifadede, “Ben tabancanın kaybolduğunu öğrenince her yeri aradık. Kadirova’nın odasına gittik ancak Kadirova ‘bende değil’ yanıtı verdi”dediği öğrenildi.

http://www.yeniyasamgazetesi1.com/vekil-unal-polise-degil-evine-cagirdigi-savciya-ifade-verdi/

 

8 Ekim 2019

İSPARK’ta ilk kez kadınlar görevde

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB İştiraklerinden olan İSPARK’ta kadın çalışanların göreve başladığını duyurdu. İmamoğlu, daha önce, İSPARK’ta kadın çalışan olmamasını, “İSPARK’ta sıfır kadın çalışan olur mu? Sıfır yani. Enteresan. Bir kurumda 2 bin 500 personelde sıfır. Büyük bir marifet yani” sözleriyle eleştirmişti. İmamoğlu’nun sosyal medya hesaplarından, “‘Kadın yaşatmaktan, canlandırmaktan yanadır her zaman ve kadınların yaptığı her şeyde elinin bereketi vardır.’ İSPARK’ta değişim başladı, yeni yol arkadaşlarımıza başarılar dilerim.” ifadeleriyle paylaşılan videoda İSPARK’ta istihdam edilen kadınlar konuşuyor.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/214114-ispark-ta-ilk-kez-kadinlar-gorevde

MEB, ‘Tacize somut delil yok’ dedi Milli Eğitim Bakanlığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın, Munzur Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Cem Tekinoğlu’nun bazı öğrenci kadınları tehdit ederek, üst düzey kamu görevlilerine para karşılığı cinsel ilişkiye zorladığı yönündeki soru önergesine 3 ay sonra yanıt verdi.

Ne olmuştu? 24 Haziran’da sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre, Munzur Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Cem Tekinoğlu’nun üniversitede öğrenim gören öğrenci kadınları kaymakam ve valilerle cinsel ilişkiye zorladığı iddia edilmişti. İddialara ilişkin Cem Tekinoğlu açıklama yapmamış ve sosyal medya hesaplarını kapatmıştı.

http://www.yeniyasamgazetesi1.com/meb-tacize-somut-delil-yok-dedi/

 

Deniz Çakır Davasında Reddi Hakim Talebi

İstanbul’da bir alışveriş merkezinin kafesinde başörtülü kadınlara hakaret ettiği öne sürülen oyuncu Deniz Çakır, İstanbul Adliyesi 58. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Oyuncu Deniz Çakır’ın “halkın bir kesimini, sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçunu işlediği gerekçesiyle hakim karşısına çıktığı davada, müşteki avukatları reddi hakim talebinde bulundu.

Diğer haberler

-Türkiye toplumu ve kültürü üzerine toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemeyi ve genç araştırmacıları teşvik etmeyi amaçlayan Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü’ne katılan makaleler kitaplaştırıldı.

– Kastamonu’da Pınar Çelik’i bıçaklayarak öldüren Gencay Gökcan müebbet hapse mahkum edildi. Gökcan’ın cezasında herhangi bir indirime gidilmedi.

 

7 Ekim 2019

 

Erdoğan: Kadın Bakanlığı gelebilir AK Parti’nin Kızılcahamam’da baısna kapalı gerçekleştirilen 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda özellikle iktidarın küçük ortağı MHP’nin dillendirdiği boşanmış kadına ömür boyu nafaka ödenmesi ile ilgili uygulamanın boşanmış eş cinayetlerinde etkili olduğu ve kadın erkek kavgalarını arttırdığı ve  nafakaya sınır getirilmesini öngören yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu yönündeki görüşler ve kamu davalarına ilişkin öneriler ele alındı. Milletvekillerinden gelen eleştiriler üzerine AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan kadına şiddet konusunda çok hassas olunmasını gerektiğine vurgu yaptı. Gündem 35’in haberine göre toplantıda yine bir milletvekilinin “Aile Bakanlığı kadın bakanlığına döndü” sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Ben kadınlarla ilgili yaklaşıma katılmıyorum. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın asli görevleri arasında kadın meseleleri var. Belki bakanlık sayısı artar ve bir kadın bakanlığı gelebilir” dedi.

 https://kazete.com.tr/haber/erdogan-kadin-bakanligi-gelebilir-61341

 

6 Ekim 2019

 

Nadira Kadirova’nın Ailesinin Avukatı Çekildi AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde intihar eden Nadira Kadirova‘nın ailesinin vekilliğini üstlenen Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Genel Başkanı avukat Müjde Tozbey-Erden, bu görevden istifa ettiğini duyurdu.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/214043-nadira-kadirova-nin-ailesinin-avukati-cekildi

‘İstismar vakalarında çocuğun beyanı esas alınmalı’ Çocuğa yönelik cinsel istismardaki artışa dikkat çeken Avukat Turgay Özcan, çocuğun beyanının esas alınmasının önemine vurgu yaparak, “Caydırıcı cezalar çocuk istismarı vakalarını yüzde 100 önlemese bile sayı çok azalacaktır” dedi.

http://www.yeniyasamgazetesi1.com/istismar-vakalarinda-cocugun-beyani-esas-alinmali/

 

Dünyadan

Suudi Arabistan’dan kadınlara lütuf: Suudi Arabistan’a ziyarette bulunan yabancı uyruklu kadınlar, yanlarında eşleri ya da yakınlarından biri olmaksızın otellerde konaklayabilecek. Kararın Riyad yönetiminin 2030 yılına kadar ülkeye 100 milyon turist çekme hedefi kapsamında verildiği belirtiliyor. Yeni düzenlemeye göre ayrıca Suudiler de dâhil tüm kadınlar, tek başına otel odası tutabilecek.

http://www.yeniyasamgazetesi1.com/suudi-arabistanda-kadinlar-icin-yeni-bir-lutuf/

 

4 Ekim 2019

2018 İstanbul Onur Yürüyüşü Davasında İki Kişiye Ceza 2018 Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan altı kişiye açılan davada iki kişi için ceza kararı çıktı. Avukatlar, karara itiraz edecek.

İstanbul’da 10 kadın İETT şoförü olacak İETT Genel Müdürlüğü, 10 kadını otobüs şoförü olarak işe almak amacıyla ilan verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) resmi iş başvuru sitesinde yayınlanan ilanda, “Bu ilanımız kadın adaylarımız için paylaşılmıştır. Sürdürülebilir bir büyüme ve kalkınma için aramızda daha fazla kadın gücünün olması gerektiğine inanıyor, kadınlarımızın potansiyeline güveniyoruz” denildi.

http://www.yeniyasamgazetesi1.com/istanbulda-10-kadin-iett-soforu-olacak/

TJA Kampanyasında özsavunma zamanı: Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) “Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk” sloganıyla başlattığı 6 aylık kampanyası üçüncü ayına girdi. TJA, kampanyanın 3 ayında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi vermek amacıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan HDP yöneticisi Edibe Babur, kampanyanın temel konusunun “Özsavunma” olmasının yanı sıra kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve doğa katliamı olduğunu söyledi. Şiddete karşı özsavunma yapmanın suç olmadığını söyleyen Babur, devletin yetersiz politikaları karşısında kadınların en doğal hakkı olduğunu vurguladı. Birçok kadının yaşadığı şiddete karşı özsavunma gerçekleştirdiği için cezalandırıldığını dile getiren Babur, “Bizler yaşam hakkımıza saldırılara karşı özsavunmamızı her yerde kullanmamız gerektiğini ve bunu her yerde gündeme alacağımızı belirtmek istiyoruz” dedi.

Dünyadan

Rusya’da Kadınlar Güzellik Klişelerine Karşı Kampanya Başlattı Rusya’daki yeni feminizm dalgasında, binlerce kadın sıkı güzellik standartlarına karşı harekete geçti. Güzellik klişelerine meydan okumak için sivilce, selülit, çatlak ve dökülen saçlarının fotoğrafını paylaşan kadınlar mükemmelliğe meydan okuduklarını söylüyor. Anoreksi ile mücadele için yola çıkan bir grup Rusyalı kadın tarafından başlatılan #AllIsFineWithMe (#BenimİçinHepsiGüzel) kampanyası sosyal medyada paylaşılanın aksine gerçeği ve idealin kusursuzluk olmadığını göstermeyi hedefliyor.

http://bianet.org/kadin/kadin/213971-rusya-da-kadinlar-guzellik-kliselerine-karsi-kampanya-baslatti

 

1 Ekim 2019

Orkestra Şefi Nisan Ak: Sahnedeki Cinsiyet Ayrımcılığını Yıkmak İstiyorum Bundan yaklaşık beş yıl önce, Türkiyeli bir kadın, New York’ta yüksek lisans yapmak için sosyal medyada destek kampanyası başlattı. Eğitimi için gerekli bütçeyi tamamladı. New York’a gitti, City University of New York, Queens College’de eğitim aldı. Şimdi de University of South Carolina’da doktora yapıyor. Kendisi yakında “Doktor Ak olacağım” diyor ama çoktan Türkiye’nin hatta dünyanın sayılı kadın orkestra şeflerinden biri oldu.

http://bianet.org/kadin/kadin/213743-orkestra-sefi-nisan-ak-sahnedeki-cinsiyet-ayrimciligini-yikmak-istiyorum

 

30 Eylül 2019

Nadira Kadirova’nın Şüpheli İntiharı Meclis Gündeminde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi ve Milletvekili Sera Kadıgil, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde intihar ettiği iddia edilen Nadira Kadirova’nın ölümündeki şüpheleri Meclis gündemine taşıdı. Kadıgil, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği geçen hafta verdiği önergesinde,  Kadirova’nın ölümüyle ilgili çok ciddi iddiaların söz konusu olduğunu, yaşanan olayın bir iktidar partisi milletvekilinin evinde gerçekleşmiş olması kamuoyunda, iddiaların hakkı ile araştırılmayacağı ve gerçeklerin üzerinin kapatılacağı yönünde bir şüphe oluşturduğunun altını çizdi.

http://bianet.org/kadin/kadin/213745-nadira-kadirova-nin-supheli-intihari-meclis-gundeminde

Trans Mahpus Buse Meclis Gündeminde HDP milletvekili Züleyha Gülüm, Adalat Bakanı Abdulhamit Gül’e, “Trans mahpus Buse’nin ameliyatı neden engelleniyor?” diye sordu.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213723-trans-mahpus-buse-meclis-gundeminde

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Kadın Hakları İçin Üç Protokol İzmir Büyükşehir Belediyesi kadın haklarının güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı protokolleri üç ayrı kadın örgütüyle imzaladı.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213762-izmir-buyuksehir-belediyesi-nde-kadin-haklari-icin-uc-protokol

 

Ankara’da Kadınlara Yumruk Atan Erkek Serbest Bırakıldı E.T. isimli erkek, 20 Eylül’de Ankara Ulus’ta sokakta yürüyen üç kadına yumruklu saldırıda bulundu. Kadınlardan biri saldırı sonrası darp raporu da aldı. İfadesi alınan E.T. savcılık talimatı ile serbest bırakıldı.

 

Dünyadan

Fas’ta Bir Kadın Gazeteci Tutuklandı Fas’ta, Gazeteci Hajar Raissoun, “kürtaj” ve “ahlaksızlık” suçlarından tutuklandı. Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, Fas’ta her gün 600 ile 800 arası gizli ve hijyen önlemlerinden yoksun şekilde kürtaj yapılıyor. Fas ceza kanunu 453’üncü maddesine göre, kürtaj ancak annenin sağlığının tehlike altında olduğu durumlarda yasal olarak kabul edilir. Fas ceza kanunu, kürtaj yaptıran bir kadın için 2 yıla kadar hapis cezası uyguluyorken, kürtajı yapan kişiler ise 1 ile 5 yıl arası hapis cezasına çarptırılıyor.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213713-fas-ta-bir-kadin-gazeteci-tutuklandi

28 Eylül 2019

 

Kadınlardan ‘Kadın Cinayetlerini Acil Önle’ kampanyası Kadıköy Eminönü İskelesi’nde toplanan Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu üyesi 100 kadın “Kadın Cinayetlerini Acil Önle” kampanyasını başlatarak bugüne kadar öldürülen 100 ayrı kadının hikâyesini anlattı.

https://kazete.com.tr/haber/kadinlardankadin-cinayetlerini-acil-onle-kampanyasi-61270

Kadın örgütleri, TBMM’yi İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmaya çağırdı AKP ve MHP yandaşı medya ile muhafazakar islamcı kesimin uzun süredir nafaka hakkıyla birlikte hedefine aldığı İstanbul Sözleşmesi’ni, ‘Aile yapısına aykırı’ olmakla suçlarken kadınlar da bizzat AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyor. Kadın hakları örgütleri;  bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’in yeni yasa dönemi açılış konuşmasında İstanbul Sözleşmesiyle ilgili  muhafazakar islamcı kesimden gelen eleştirilere yanıt vermesini istiyorlar.

https://kazete.com.tr/haber/kadin-orgutleri-tbmmne-istanbul-sozlesmesine-sahip-cikmaya-cagirdi-61268

 

26 Eylül 2019

Bakanlık, Buse’nin Cinsiyet Uyum Ameliyatını “Estetik Amaçlı” Diye Reddediyor Avukat Eren Keskin, “Bakanlığın kişinin cinsiyet kimliğini oluşturan bir konuyu estetik olarak değerlendirmesi trajikomik” dedi. Cinsiyet uyum ameliyatı engellendiği için cinsel organını kesen trans mahpus Buse’nin kendi cinsel kimliğine kavuşmak için verdiği mücadele sürüyor.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213571-bakanlik-buse-nin-cinsiyet-uyum-ameliyatini-estetik-amacli-diye-reddediyor

Buse’nin mektubu için: http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213556-trans-mahpus-buse-nin-sesini-duyun-takatim-kalmadi-ameliyat-olmak-istiyorum

“Doğum Kontrol Yöntemlerinin Çoğu Kadın Bedeni Üzerinden Uygulanıyor”

BM Nüfus Fonu Türkiye Üreme Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Yıldırımkaya, “Düzenli iğne olmak, hap almak, vücuduna araç yerleştirmek gibi durumlar kadınlar için bir yük oluyor” dedi.

26 Eylül  Dünya Kontrasepsiyon Günü. 2017’den beri üreme sağlığı ve hakları, kadın ve gençlik hakları konusunda dünyadaki 17 uluslararası kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu, öne çıkarmak istediği bir gün.

http://bianet.org/kadin/saglik/213515-dogum-kontrol-yontemlerinin-cogu-kadin-bedeni-uzerinden-uygulaniyor

Dünyadan

Meksika’da 2018’de 3 Bin 600 Kadın Öldürüldü Birleşmiş Milletler (BM) 2018 kadın raporuna göre, Meksika’da günde 7’den fazla kadın cinayeti işleniyor.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213613-meksika-da-2018-de-3-bin-600-kadin-olduruldu

 

25 Eylül 2019

YTÜ’de “Sinemada Cinsiyet ve Kimlik” Temalı Film Gösterimleri Yasaklandı Yıldız Teknik Üniversitesi yönetimi, “Sinemada cinsiyet ve kimlik” konulu film gösterim haftasını, “Eşcinselliği özendiriyorsunuz” diyerek yasakladı.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213521-ytu-de-sinemada-cinsiyet-ve-kimlik-temali-film-gosterimleri-yasaklandi

 

24 Eylül 2019

 

17 yılda istismar mağduru 16 bine yakın çocuk annemiz oldu Mor Dayanışma Derneği’nin düzenlediği “Çocuk istismarı nedir? Önleme yolları ve hukuki hakları nelerdir” panelinde konuşan avukat Müge Pazarcı, 2002’den bu yana 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı 15 bin 937 olarak aktarırken, psikolg Müge Tüfekçi ise Cinsel istismarın çoğunlukla en yakından geldiğini belirtti.

https://kazete.com.tr/haber/17-yilda-istismar-magduru-16-bine-yakin-cocuk-annemiz-oldu-61235

 

Dünyadan

Yılın En İyi Kadın Futbolcusu Rapinoe: “Futbolu Dünyayı Değiştirmek İçin Kullanalım” Yılın En İyi Kadın Futbolcusu ödülünü alan Megan Rapinoe, kendisine ilham kaynağı olanlar arasında Seher Hudayari‘yi de gösterdi. Rapinoe, herkesi homofobi ve ırkçılıkla mücadele etmeye çağırdı.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213450-yilin-en-iyi-kadin-futbolcusu-rapinoe-futbolu-dunyayi-degistirmek-icin-kullanalim,

 

23 Eylül 2019

Seher’in Mücadelesi Sahalarda: Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz İran’da maç izlemek için stadyuma girmeye çalıştığı için hapse mahkum edilen ve kendini ateşe vererek yaşamına son veren Seher Hudayari için Türkiyeli kadınlar sahaya çıktı.

http://bianet.org/kadin/kadin/213411-seher-in-mucadelesi-sahalarda-bir-kisi-daha-eksilmeyecegiz

 

20 Eylül 2019

 

Dünyadan

ABD’de “Memelere Özgürlük” İsteyen Kadınlar Kazandı ABD’nin Colorado eyaletine bağlı Fort Collins kenti yönetimi, kadınların memelerinin açıkta olmasını yasaklayan düzenlemeyi ‘kent kanunları’ bölümünden çıkardı.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213312-abd-de-memelere-ozgurluk-isteyen-kadinlar-kazandi

 

19 Eylül 2019

 

  • LGBTİ bireyler ve Medyakitabı Ayrıntı Yayınları’nın Scola Dizisi içerisinde yer aldı. Kitap, LGBTİ aktivistleri Boysan Yakar, Zeliş Deniz ve Bulut Öncü’nün anısına ithaf edildi.

Dünyadan

İran’da Kadınlar Artık Stadyuma Girebilecek İran Spor Bakanı Masoud Soltanifar, kadınların futbol stadyumlarına giriş yasağının kaldırıldığını açıkladı.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213274-iran-da-kadinlar-artik-stadyuma-girebilecek

 

 

18 Eylül 2019

 

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Neden MEB’in Hedef Listesi’nden Çıkarıldı?” Toplumsal cinsiyet eşitliği hedefinin, MEB’in hedef listesinden çıkarılmasını Meclis gündemine taşıyan HDP’li milletvekili Ayşe Sürücü, Bakan Ziya Selçuk’a, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” maddesini, MEB’in hedefleri arasına almasını önerdi.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213213-toplumsal-cinsiyet-esitligi-neden-meb-in-hedef-listesi-nden-cikarildi

Dünya Kadınlarından Türkiye’ye “Kayyum” Tepkisi Dünyanın 23 ülkesinden kadınlar, yayımladıkları bildiri ile HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki gösterdi, eş başkanlık sisteminin kabul edilmesini istedi.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213231-dunya-kadinlarindan-turkiye-ye-kayyum-tepkisi

 

Türkiyeli Kadınlar Sahaya Seher Hudayari İçin Çıkıyor İran’da maç izlemek için stadyuma girmeye çalıştığı gerekçesiyle hapse mahkum edilmesine tepki olarak kendini ateşe veren Seher Hudayari için Türkiyeli kadınlar futbol maçında bir araya geliyor.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213187-turkiyeli-kadinlar-sahaya-seher-hudayari-icin-cikiyor

 

  • Dünyanın ilk Vajina Müzesi 16 Kasım’da Londra’nın Camden Markt bölgesinde kapılarını açıyor.

 

17 Eylül 2019

 

  • Ankara Adliyesi’nde doğum izninden dönen zabıt kâtibi Gülçin Akçay, 7 aylık bebeği için günlük 3 saat süt iznini kullanmak isteyince “iş yoğunluğu” gerekçesiyle kadın hâkimin muhalefetiyle karşılaştı. Akçay daha sonra evine  uzak olan başka bir adliyede görevlendirildi.

13 Eylül 2019

 

Meral Akşener’den kadına şiddete dört ayaklı çözüm İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, basın kuruluşlarında yöneticilik yapan kadın gazetecilerle buluştu. Gazetecilere seçim meydanlarında kendisine verilen yazmalardan hediye eden Akşener, soruları ise şöyle yanıtladı: https://kazete.com.tr/haber/meral-aksenerden-kadina-siddete-4-ayakli-cozum-61123

 

12 Eylül 2019

 

Demirtaş’tan kaçırılan çocuklarını isteyen annelere destek HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır İl Binası önünde PKK tarafından kaçırıldığı  iddia edilen çocuklarının  geri getirilmesi için eylem yapan ailelere mesaj gönderdi. Demirtaş, “Annelerin bu beklentisinin, her türlü siyasi çıkar tartışmasının üstünde ayrı ve özel bir yerde tutulmasına özen gösterilmelidir” derken, “PKK’nin bu ailelerin çağrısına derhal cevap vermesini öncelikli olarak talep edelim” dedi. Cezaevinden Mezopotamya Ajansı aracılığıyla mesaj gönderen Demirtaş, eylemin meşru olduğunu savundu.

https://kazete.com.tr/haber/demirtastan-kacirilan-cocuklarini-isteyen-annelere-destek-61117

 

MEB Toplumsal Cinsiyet Kavramını Hedeflerinden Çıkardı  Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin – Aydoğan’ın verdiği bilgilere göre, MEB’in 10 Eylül’de yayımladığı 2019/2020 Eğitim- Öğretim Yılı Hedef Listesi’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin de içinde olduğu 26  hedef yer almıştı. Ancak MEB’in internet sitesinde ertesi gün yayımlanan listede Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni kaldırarak 25 hedef yayımladı.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/212934-meb-toplumsal-cinsiyet-kavramini-hedeflerinden-cikardi

Moroğlu: Kürtaj Bilgileri Emniyete Verilirse Yasal Süreç Başlatırız İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Başkanı Nazan Moroğlu, polikistik over sendromu olan ve kürtaj yaptıran kadınlarla ilgili bilgilerin emniyete verilmesi halinde suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

http://bianet.org/kadin/kadin/212924-moroglu-kurtaj-bilgileri-emniyete-verilirse-yasal-surec-baslatiriz

Çet’in Psikolojik Durumunu Gösteren Hastane Kayıtları Dava Dosyasında Şule Çet’in cep telefonu, şifre çözülemediği için incelenemedi. Ankara’da, üniversite öğrencisi Şule Çet‘in plazanın 20’nci katından şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitirmesi ile ilgili açılan dava kapsamında Çet’in cep telefonu incelenemedi.

Mahkemeye gönderilen yazıda, “Cep telefonunda bantlı vaziyette bulunan sim kartta PIN ve PUK kilidinin aktif olması sebebiyle imaj alma işlemi yapılamamıştır” denildi.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/212974-cet-in-psikolojik-durumunu-gosteren-hastane-kayitlari-dava-dosyasinda

 

11 Eylül 2019

Kadın Savunma Ağı: Kriminalize Ederek Kürtaj Hakkı Engellenemez Kadın Savunma Ağı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek İl Emniyet Müdürlüğü’nün kürtaj olan kadınların listesini istemesini protesto etti.

Kadınlar adına açıklamayı yapan Durna Şahin, şunları söyledi: “Sağlık hizmeti veren kişilerin, hasta hakları ve kişisel verilerin gizliliği gerekçesiyle bu bilgileri gizli tutması gerekir. Sağlık müdürlüğünün bu temel bilgiye sahip olduğunu varsayıyoruz. Terörle mücadele söyleminin arkasında temel hak ve özgürlükleri kısıtlama çabası olduğunu biliyoruz. Kadınların sağlık hakkına erişimini, cinsel sağlık hakkını, kürtaj hakkını kriminalize ederek engellemenize izin vermeyeceğiz.

http://bianet.org/kadin/kadin/212920-kadin-savunma-agi-kriminalize-ederek-kurtaj-hakki-engellenemez

 

Bir Mahkeme Daha İstanbul Sözleşmesi’ni Yok Saydı Diyarbakır Barosu üyesi ve İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi avukat Derya Yıldırım, “Müzeyyen Boylu, üç kez koruma talep etmişti. Burada söz konusu olan bir avukatın yargı tarafından korunmaması” diyerek, müdahillik taleplerinin reddine itiraz edeceklerini söyledi.

http://bianet.org/kadin/kadin/212885-bir-mahkeme-daha-istanbul-sozlesmesi-ni-yok-saydi

 

9 Eylül 2019

Trans Mahpus Miray 55 Gündür Açlık Grevinde, Tek İstediği Koğuşa Geçmek Alanya L Tipi Cezaevi’nde tutulan trans mahpus Miray, koğuş hakkı için açlık grevi yapıyor. Eğer Miray’ın talebi karşılanmazsa açlık grevini ölüm orucuna dönüştürecek.

http://bianet.org/kadin/lgbti/212791-trans-mahpus-miray-55-gundur-aclik-grevinde-tek-istedigi-kogusa-gecmek

8 Eylül 2019

Soylu: Kadın Cinayetleri Arttı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2019 yılında 2018’e göre kadın cinayetlerinde artış olduğunu söyledi. bianet erkek şiddeti çetelesine göre erkekler 2018’de en az 255 kadını öldürdü. Çeteleye göre, 2019’un ilk sekiz ayında erkekler, en az 224 kadını öldürdü ve 401 kadına da şiddet uyguladı.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/212759-soylu-kadin-cinayetleri-artti

5 Eylül 2019

12 LGBTİ+ Örgütü: Belediyelere Kayyum Atanması, Siyasi Darbedir 12 LGBTİ+ örgütü, kayyımlara ve antidemokratik uygulamalara karşı açıklama yaptı.

“19 Ağustos sabahı Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları, haklarında başlatılmış soruşturmalar ve sonuçlanmamış davalar gerekçe gösterilerek hukuksuzca görevlerinden uzaklaştırıldı. Yüzlerce polis belediyelere kapılarını kırarak baskın yaptı. 31 Mart seçimlerinin ardından kaldırılan polis bariyerleri yeniden konuldu. Belediye başkanlarının yerlerine şehirlerin valileri kayyım olarak atandı. Birçok şehirde aynı saatlerde başta belediye çalışanları olmak üzere 418 kişi evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı.

http://bianet.org/kadin/lgbti/212660-12-lgbti-orgutu-belediyelere-kayyum-atanmasi-siyasi-darbedir

5 Eylül 2019

Kaftancıoğlu ve Erçetin: Kadın Varsa Umut Vardır Beylikdüzü 6.Barış ve Sevgi Buluşmalarına katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve sanatçı Candan Erçetin, kadınlarla bir araya geldi.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/212678-kaftancioglu-ve-ercetin-kadin-varsa-umut-vardir

4 Eylül 2019

İzmir Barosu’ndan Kadın Çalışanlara Regl İzni İzmir Barosu kadın çalışanlarına her ayın belirledikleri bir günü regl izni verme kararı aldı.

http://bianet.org/kadin/kadin/212610-izmir-barosu-ndan-kadin-calisanlara-regl-izni

 

Dünyadan

Fransa’da Erkekler Sekiz Ayda 101 Kadını Öldürdü Fransa’da ocaktan bu yana 101 kadın, eşinin veya resmi olarak birlikte yaşadığı erkeğin saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

http://bianet.org/kadin/erkek-siddeti/212616-fransa-da-erkekler-sekiz-ayda-101-kadini-oldurdu

Önerilen Yazı ve TV Programları

  • Suriye savaşı

İnsan Hakları ve Demokrasi açısından Kuzey Suriye’ye Askeri Harekat ne ifade ediyor?

https://www.youtube.com/watch?v=ZvfBaZw1Ooc

Femfikir: Suriye’ye operasyon neleri nasıl değiştirir? Sezin Öney, Hediye Levent ve Merve Tahiroğlu

https://www.youtube.com/watch?v=MA5dlxMNxF8

  • Erkek Şiddeti – Eylül 2019

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/214003-erkek-siddeti-eylul-2019

Prof. Dr. Deniz Kandiyoti: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Krizi Tüm Dünyada Var

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213510-prof-dr-deniz-kandiyoti-toplumsal-cinsiyet-esitligi-krizi-tum-dunyada-var

  • Nadira Kadirova’nın Ölümü

 

“Nadira Kadirova’ya Ne Oldu?”

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213652-nadira-kadirova-ya-ne-oldu

‘Adeta organize suç şebekesi’

http://www.yeniyasamgazetesi1.com/adeta-organize-suc-sebekesi/

Nadira Kadirova’nın hatırlattığı: Ev emekçisi kadınlar ne yaşıyor?

https://www.gazeteduvar.com.tr/kadin/2019/10/03/nadira-kadirovanin-hatirlattigi-ev-emekcisi-kadinlar-ne-yasiyor/

  • Kadın Üniversite Öğrencileri Anlattı: Taciz, Cinsiyet Ayrımcılığı, Baskılar

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213118-kadin-universite-ogrencileri-anlatti-taciz-cinsiyet-ayrimciligi-baskilar

  • Şule Çet Davası

Avukat Yıldırım: “Şule’nin Telefonu İncelendi, 300 Sayfalık Rapor Hazırlandı”

Şule Çet Ailesi’nin avukatı Umur Yıldırım, Çet’in ölümüne ilişkin davaya dair son gelişmeleri bianet’e anlattı.

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213224-avukat-yildirim-sule-nin-telefonu-incelendi-300-sayfalik-rapor-hazirlandi

http://bianet.org/kadin/toplumsal-cinsiyet/213543-sule-cet-davasini-gizlemek-istiyorlar

 

  • Mor Gündem Programı

13 Eylül 2019- ‘Emniyet kürtaj listesi istedi’

https://www.youtube.com/watch?v=LosT71iXI1s

20 Eylül  2019https://www.youtube.com/watch?v=UbaMTh1_Wo0

27 Eylül 2019 – https://www.youtube.com/watch?v=BNQZkJQWbtM

4 Ekim 2019 – https://www.youtube.com/watch?v=gV9JLq9gXis