12 Ekim – 4 Kasım 2018 Toplumsal Cinsiyet Gündemi

(12 Ekim – 4 Kasım 2018 tarihleri arasında Türkiye’de ve dünyada toplumsal cinsiyet gündemine dair çeşitli haber ve yazılardan yaptığımız derleme aşağıda yer almaktadır.)

12 Ekim Cuma

Papa Kadınları Hedef Aldı

Dünya genelinde kadınların kürtaj hakkı için verdiği mücadele devam ederken, konuyla ilgili Katoliklerin dini lideri Papa Francis, haftalık seslenişinde, kadınları hedef aldı. Kürtajı “kiralık katil tutmakla” bir tutan Papa, “Bir sorunu çözmek için kiralık katil tutmak adil mi?” diye sordu. Arjantinli olan Papa, ülkede geçtiğimiz aylarda kürtajı yasalaştıracak kanun tasarısında da karşı çıkmıştı. Kürtaj yasası Senato’daki oylamada 31’e karşı 38 oyla reddedilmişti. (Yeni Yaşam)

Bir yılda 1260 Gebe Çocuk

Dünya Kız Çocukları Günü’nde, “Türkiye’de tek bir hastanede 5 ayda 158, 1 yılda bin 260 gebe çocuk olayına” ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya SES MYK üyeleri katılırken, açıklamayı SES EŞ Genel Başkanı Gönül Erden yaptı. Birleşmiş Milletler tarafından 2011 yılında 11 Ekim’in Dünya Kız çocukları günü olarak ilan edildiğini söyleyen Gönül Erden, kız çocuklarına yönelik eşitsizliğin ve istismarın günden güne arttığını belirtti.

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 ayda yaşları 18’in altında olan 155 hamile çocuğun başvurduğunu hatırlatan Erden, bu olaya ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı raporun iki gün önce basına yansıdığını belirtti. Erden, şöyle konuştu: “Raporda; İstanbul Bölge idare Mahkemesi’nin bağlayıcı hükümette atıfta bulunarak, ‘18 yaş altı, Türkiye vatandaşı olsun olmasın, tüm adolesan gebelerin adli makamlara bildirilmesi gerekmektedir’ denilmiş ve bu konuda tüm hastanelerin uyarılması gerektiği vurgulanmıştır. ‘15 yaşını tamamlamış olanlarda ise cebir, tehdit, hile ve iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varlığı mevcut ise adli mercilere bildirimi sağlanmaktadır’ denilerek, 15 yaş üstü çocukların durumlarının bildirilmesine gerek olmadığına ilişkin hukuki görüş bulunmamaktadır. Bu görüş ve açıklamalar aynı zamanda bakanlık talimatı anlamına gelmektedir.” dedi. (Yeni Yaşam)

Nafaka Erkeklerin Lütfu Değil

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, EŞİTİZ, Filmmor Kadın Kooperatifi, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı ve Kadınlara Hukuk Destek Merkezi Derneği Medeni Kanun’un 175’inci Maddesi’ndeki nafaka hakkına ilişkin yapılması planlanan düzenlemeye dair ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi” başlıklı Çalıştay’a, Türk Kadınlar Birliği ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu dışında kalan, ancak alanda yıllardır çalışan bağımsız kadın örgütlerinin davet edilmediği belirtilerek şöyle denildi: “Davet gönderilmediği halde Çalıştay’a katılmak istediklerini telefon ve e-mail gibi çeşitli iletişim araçları üzerinden belirten bağımsız kadın örgütlerinin ısrarlı talepleri sonucu ancak bir kadın örgütünün (Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı) daha Çalıştay’a davet edilmesi mümkün olmuştur.”

Açıklamanın devamında, “Medeni Kanun’un 175’inci maddesinde yer alan “boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın, diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebileceği” ifadesi hatırlatılarak şunlar kaydedildi: “Maddede cinsiyet belirtilmemektedir; iki taraf da nafaka talep edebilmektedir. Ancak yoksulluk nafakası uygulamada daha çok kadınlara bağlanmaktadır. Bu durum Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle genellikle kadınların yoksul olmasından kaynaklanmaktadır.”

Nafaka düzenlenmesinde yapılmak istenen değişikliklerden bahsedilen açıklamada, şu noktalara da vurgu yapıldı: “Yoksulluk nafakası erkeklerin kadınlara bir lütfu değil, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de devletin kadınların güçlenmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik aldığı tedbirlerdendir. Kadınların evlilik sonrası yaşamlarını idame ettirebilmelerini sağlayan ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle yoksullaştırıldıkları için gerekli olan bir haktır.”

Bu düzenlemelerin kadınlara yönelik giderek artan eşitsizliği derinleştireceğine dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: “Bu düzenlemenin kadınlara yönelik ekonomik, psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddeti artıracağını, kadınları ev içine hapsedeceğini ve kadınların boşanma kararı almalarını zorlaştırarak büyük hak ihlallerine neden olacağını düşünüyoruz.” (Yeni Yaşam)

6 öğrenciye cinsel istismarda bulunan öğretmene 75 yıl hapis cezası

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bir ilköğretim okulunda İngilizce öğretmeni olan İ.B. isimli erkek, yaşları 10 ile 11 arasında değişen 6 öğrenciyi cinsel istismara maruz bıraktığı için tutuklandı. İ.B’nin tutuklu yargılandığı davanın karar duruşması Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, oy çokluğu ile İ.B’nin “Çocuğa zincirleme cinsel istismar” suçundan 75 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. (Evrensel)

Çocuk istismarından yargılanan öğretmene iyi hal indirimi uygulandı

Antalya’da 10 yaşındaki kız çocuğuna 5 ay boyunca cinsel istismarda bulunan İngilizce öğretmeni Kadir A.. hapis cezasına çarptırıldı. Ancak istismarcının duruşmalardaki tavırları ileri sürülerek ‘iyi hal’ indirimi uygulandı. İndirim kararıyla sanığın cezası 23 yıl 5 aya düşürülmüş oldu. Olay, Ekim 2017- Şubat 2018 tarihleri arasında, belediyeye ait eğitim kurumunda yaşandı. Aksu İlkokulu 4’üncü sınıfına giden E.S.G., bazı derslerin kurslarını almak için gittiği eğitim kurumunda, İngilizce öğretmeni Kadir A. tarafından taciz edildi. Kendisiyle birlikte 3 arkadaşı da istismara uğrayan E.S.G., 5 ay sonra durumu diğer öğretmen ve arkadaşlarıyla paylaştı. Ailenin şikayetçi olması üzerine Çocuk İzleme Merkezi Bürosu’nda yaşananları anlatan E.S.G., öğretmeninin kendisinin özel bölgelerine dokunduğunu ve kendisini birkaç kez öperek istismar ettiğini söyledi. E.S.G, ifadesinin son kısmında öğretmeninin ilk dokunuşundan sonra kendisine ‘Eğer bunu annene ve babana anlatırsan belki annen olmaz’ diyerek korkuttuğunu, bu nedenle sanığın diğer eylemlerine ses çıkartmadığını sözlerine ekledi. Ailenin olayı yargıya taşımasının ardından Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yapılan duruşmalarda tanık olarak dinlenen E.S.G.’nin 3 arkadaşı da sanığın eylemlerini doğruladı.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şeran, davanın bugün görülen 4’üncü duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Sanığın aynı merkeze giden 3 kız öğrenciye yönelik olarak da eylemlerde bulunduğunu ve 1, 4 ve 6’ncı ağır ceza mahkemelerinde yargılandığını belirten savcı, Kadir A. hakkında Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden mahkumiyet kararı çıktığını hatırlattı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Kadir A.’nın 12 yaşından küçük çocuğa karşı ‘Çocuğun cinsel istismar suçu’nu işlediğine karar vererek 10 yıl hapis cezası verdi. Heyet, sanığın eylemini eğitici ve öğreticisi olduğu öğrencisine karşı gerçekleştirdiğinden cezayı yarı oranında artırarak 15 yıla çıkardı. Mahkeme, sanığın eylemini 15 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı tehdit ile gerçekleştirmesinden dolayı cezayı yine yarı oranında artırarak 22 yıl 6 aya yükseltti. Sanığın eylemini aynı mağdura karşı değişik zamanlarda birden fazla kez tekrarladığından cezayı 4’te 1 oranında artıran mahkeme heyeti, cezayı 27 yıl 13 ay 15 güne çıkardı. Sanığın yargılama sürecindeki ‘tavırlarını’ ileri süren mahkeme heyeti ‘iyi hal’ indirimi uygulayarak cezayı 23 yıl 5 ay 7 güne düşürdü. (Evrensel)

AKADEMİSYEN YARGILAMALARI: Şemsa Özar’ın Beyanı

Aynı ülkede birlikte yaşayan halkların barış içinde birlikte yaşama şansını yitirmekte olduğunu gördüm. Bunun önüne geçmek için imzaladım o metni. Tam metin için bkz: bianet

Diyarbakır’da Biri Gazeteci 13 Kişi Tutuklandı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ekim sabah saatlerinde gazeteci ve siyasetçilere yönelik düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 25 kişi dün (11.10.2018) adliyeye sevk edilmişti. Savcılıktan ifadesi alınanlardan Pınar Tekin serbest bırakılırken, gazeteci Kibriye Evren ile birlikte Behçet İne, Celal Yoldaş, Eda Bazancir, Hülya Biçen, Hasret Alp, Sercan Doğan, Aliye Tok, Elif Harra, Nevriye Çul, Kumru Tokay, Rıfat Roni, Mehmet Temizyüz “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla tutuklandı.

İsveç’ten kürtaj mağduru El Salvadorlu kadına ödül

İsveç Hükümeti, bu yılki Per Anger Ödülü’nü çocuğunu düşürdüğü için kürtaj yaptırdığı suçlamasıyla 10 yılı aşkın hapis yatan El Salvadorlu Teodora del Carmen Vasquez’e verdi. El Salvador, kürtaj hakkını yasaklayan ve yapanları ağır hapis cezalarına mahkum eden ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sadece kürtaj yapan kadınlar değil çocuk düşüren kadınlar da bazen kürtaj yaptıkları suçlamasıyla ağır hapis cezalarına çarptırılıyor. (Evrensel)

Diğer haberler:

Adana’da kendisinden ayrılmak isteyen eşini 9 yerinden bıçaklayan erkek tahliye edildi, kadın ise duruma isyan etti: İlla ölmem mi gerekiyor?

13 Ekim Cumartesi 

Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri/İnsanları’na 707. Hafta da Yasak

Galatasaray Meydanı’na çıkışlarına izin verilmeyen Cumartesi/İnsanları, 23 yıl önce kaybedilen Abdulkerim Şemsettin Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş’ın akıbetlerini İHD binası önünde sordu.

İstismara Takipsizlik Çocuğa Evlilik

Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan ve maruz bırakıldığı istismar sonucu gebelik oluşan 16 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi için Ankara 4. Aile Mahkemesi’nde “izin davası” görüldü. Mahkeme heyetinin 20 Ekim’e ertelediği davayı takip eden Ankara Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu üyesi Avukat Hilal Çelik, istismar nedeniyle oluşan gebelik sonucu dünyaya gelen bebeğin şu an 4,5 aylık olduğunu belirtti. Çocuğun bebekle birlikte kurum bakımı altında olduğunu aktaran Çelik, sanık hakkındaki cinsel istismar dosyasının da “takipsizlikle” sonuçlandığını dile getirdi.

Dosyaya müdahil olan Çocuk Esirgeme Kurumu’nun taraf olarak davrandığının altını çizen Çelik, çocuğun üstün yararı gereği uzmanlarca rapor alınmasını talep ettiklerini aktardı. Duruşmada davaya müdahil olup olmayacaklarına da karar verileceğini ifade eden Çelik, “Mahkeme aynı zamanda dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderip göndermeyeceği noktasında da bir karar verecek. Çocuk mahkemeye yanında bakıcı annesiyle geldi. Kurum dosyada taraf gibi duruyordu açıkçası. Avukatları gizli dosya sundu. Gizli dosya dediği de kurum uzmanlarının bu evlenmeye ilişkin görüşünü içeren bir belge. Kurumun çocuğun istismarına göz yumduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Medeni Kanun’un 124. maddesinin “Olağanüstü hallerde hakimin 18 yaşından küçük, 16’dan büyük çocukların evlenmesine izin vermesine hükmettiğini” ve bu şekilde çocuk evlilik yaşını düzenlediğini hatırlatan Çelik, şöyle dedi: “18 yaş altındaki her evlilik çocuk evliliğidir ve çocuğun üstün yararı ilkesine aykırı bir durumdur. Bir yönden de çocuğun cinsel anlamda sömürülmesidir. Anayasaya aykırılık noktasında taleplerimizi mahkeme kabul ederse, AYM bu evlilik yaşına ilişkin yasal düzenleme noktasında ayrıntılı bir inceleme yapmış olacak. Tabi ki şu an sonuç ne çıkar bilemiyoruz. Ama en azından mahkemenin bu yönde bir karar vermesi hem toplumsal farkındalık yaratacak hem de artık bu alanda sağlıklı bir düzenleme yapma noktasında kamusal organları harekete geçirebilecektir.” (Yeni Yaşam)

Diğer haberler:

Liseli Helin Palandöken’in ölümünün yıl dönümünde mezarı başında yapılan anmada kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi çağrısı yapıldı.

Şarkıcı Berkay’ın burnunu kıran ve Berkay’ın eşini taciz ettiği iddia edilen Futbolcu Arda Turan’ın olay anına dair görüntüleri ortaya çıktı.

14 Ekim 2018

Kürtaj Hakkı İçin Manifesto

28 Avrupa ülkesinden 343 kadın, kadınların kürtaj hakkının korunmasına yönelik Fransa’nın haftalık gazetelerinden Nouvel Observatoire’da bir manifesto yayınladı. ‘Benim Bedenim-Benim Haklarım’ başlığıyla kaleme alınan manifestoda, Avrupa’da giderek yükselen milliyetçi ve muhafazakar anlayışlar nedeniyle kürtaj hakkında geriye gidişe karşı uyarıda bulunuldu. Tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kadınların kürtaj hakkının tanınmasının istendiği manifestoda, “Bazı ülkelerde kadınların halen kendi bedenleri hakkında seçme hakları bulunmuyor. Bu çağrı vesilesiyle kıtadaki (Avrupa) baskıcı politikalara karşı boyun eğmeyi reddediyoruz” denildi. Katolik Kilisesi’nin başı Papa Francis’e de tepki gösterilen manifestoda, Papa’nın, kürtaj yapan kadınları ‘kiralık katillerle’ kıyaslaması da eleştirildi. (Yeni Yaşam)

15 Ekim 2018

İyi Davranışa Tahliye

Muğla’da, üniversite öğrencisi Tuğçe K.’yi (23) ‘kıskançlık’ bahanesiyle bıçakla yaralayıp dalağını kaybetmesine neden olduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan 27 yaşındaki Hüseyin G, 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Hüseyin G’yi, “pişmanlığını, yargılama sürecindeki davranışlarını ve tutuklulukta geçirdiği sürelerle verilen ceza miktarını dikkate alarak” tahliye ederken Tuğçe K. kararın ardından sinir krizi geçirdi.

Muğla 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davanın ikinci duruşmasında sanık Hüseyin G. ile mağdur Tuğçe K. ve avukatlar hazır bulundu. Son savunmasını yapan Hüseyin G., “Elimdeki bıçağın Tuğçe’ye denk geldiğini fark etmedim. Kesinlikle bilerek ve isteyerek hiçbir şey yapmadım. Pişmanım, tahliyemi istiyorum” dedi. Mahkeme heyeti, 6 yıl 8 ay hapis cezası verdiği Güney’i, “pişmanlığını, yargılama sürecindeki davranışlarını, gözaltı ile tutukluğundaki geçirdiği süreler ile verilen ceza miktarını” dikkate alarak tahliye etti. (Evrensel)

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Eylül ayında 45 kadın öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Eylül ayında 45 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Kadın cinayetlerindeki artışın en önemli nedeninin cezasızlık olduğunu söyleyen avukat Sibel Önder, cinayetlere ilişkin koruyucu önlemler alınması gerektiğini söyledi. Avukat Sibel Önder, kadınların kim tarafından, neden ve nasıl öldürüldüğünün araştırılmadığını, şüpheli ve sanıklara caydırıcı cezalar verilmediğini ifade etti. Avukat Önder takip ettiği kadın cinayeti davalarında yaşananları şöyle sıraladı: “Rüya Polat, cezaevinden izinli çıkan eşi tarafından öldürüldü. Görülen davada sanık için beraat kararı verildi. Sanık suç delillerini denize atmıştı ve vapurun kamerasında bu durum sabit olmasına rağmen bu karar verildi. Dosyayı Yargıtay’a taşıdık. Balıkesir’de öldürülen Esra Güven cinayetinde ise, boşandığı eşi çocuğunu görmek bahanesiyle sürekli olarak eve geliyor. Her geldiğinde problem çıkarttığı için Güven’in annesi de yaşananları cep telefonuyla kayıt altına alıyor. Eşi en son geldiğinde de onu darp ederek öldürüyor. Davada sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Dosya istinafta.”

Ders Kitaplarında Ayrımcılık Arttı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim okullarında müfredat değişikliğine gitmesiyle yenilenen kitaplarda, eskiyi bile aratacak derecede olumsuz ve sorunlu içerikler yer alıyor. Akademisyenler Dr. Canan Aratemur Çimen ve Dr. Sezen Bayhan tarafından hazırlanan “Değişen Ders Kitaplarında Sekülerizm ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması”, bu gerçekliği ortaya koyan bir çalışma sundu. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okutulan Türkçe, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Tarih ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabı ve bu kitapların 2016 baskılarının karşılaştırıldığı araştırmaya göre, yenilenen ders kitaplarında toplumsal cinsiyet eşitliği içeriğinin tamamı, seküler ögelerin çoğunluğu çıkarıldı.

Akademisyenler, yeni kitaplarda daha ayrımcı ve eşitsizlikleri artırıcı bir söylem kullanıldığına dikkat çekiyor. Rapora göre, 2016 ve 2017 yılı 5. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitapları karşılaştırıldığında, yeni kitapta kadınların meslek sahibi olarak gösterildiği görseller azaldı. Öte yandan, 2016 ve 2017 yılı 1. Sınıf Türkçe kitaplarında kadınların çalışma yaşamında gösterildiği görseller çok sınırlı şekilde yer alıyor ve kadınları otorite ve siyasi güç sahibi olarak temsil eden içeriklerin çoğu çıkarılmış. Kitaplarda Hz. Muhammed’in kadın haklarına verdiği önem, “Siz kadınları tanrının emaneti olarak aldınız ve onların namusunu Allah’ın emri ile helal kıldınız” ifadesi göze çarpıyor. Ayrıca, bütün hikâyeler Kurtuluş Savaşı ve 15 Temmuz darbe girişimi üzerine kurulu. (Yeni Yaşam)

Güldünya’dan Yeni Çocuk Kitabı: Bu Oğlan Süslenmeyi Çok Seviyor

Sınıf arkadaşları, süslenmeyi seven Morris’le alay ediyor ama o bununla baş etmenin yolunu bulacak. Gökkuşağı Listesi’nde bulunan “Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise” Güldünya Yayınları’ndan çıktı.

GREVIO: Türkiye’de Kadına Şiddet Konusunda Karmaşık Bir Tablo Var

GREVIO (Kadınlara Karşı Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu), bugün Türkiye raporunu açıkladı. İstanbul’da imzaya açıldığı için İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye’de nasıl uygulandığını inceleyen raporda, GREVIO “Türkiye’de kadına yönelik şiddete ilişkin durumun karmaşık bir tablo sunduğunu, ilerlemeye yönelik bulguların, endişe verici sebeplerle bir arada varolduğunu” söyledi.

Raporda kanunların sözleşmeyle uyumlu hale getirilmesi yönünde çabalar ve ŞÖNİM’ler konusundaki çalışmalar olumlu uygulamalar olarak gösterildi. Ancak şiddetin otoritelere nadiren bildirilmesi, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına yönelik kısıtlamalar, zorla ve erken yaşta evlilikler ve mağdurun suçlanması gibi sorunların sürece gölge düşürdüğü belirtildi. Raporda, heyete Gölge Rapor sunan ve Avrupa Konseyi’nde bu konuda bir sunum yapan bianet’in veri ve değerlendirmelerine de yer verildi. (bianet)

Kadınlar Trump’a Karşı Sokaklara Çıktı

ABD’nin Chicago kentinde binlerce kadın, Trump’ın “kadın karşıtı” politikalarına yönelik sokaklara çıkarak, halkı seçimlerde Trump’a oy vermemeye çağırdı. “Sandıklara kadar yürüyelim” sloganı ile bir araya gelen kadınlar, parlamento seçimlerine dikkat çekerek, “Oy kullanın, yaşamınız buna bağlı” yazılı pankartlar taşıdı. Ayrıca, Trump’ın cinsel istismarla suçlanan Brett Kavanaugh’u Yüksek Mahkeme’ye atamasına da tepki gösteren kadınlar, sloganlarla eleştirdi.

Diğer Haberler:

Urfa’da zihinsel engelli 10-12 yaşlarındaki bir çocuğa önceki gün cinsel istismarda bulunduğu görüntülerle tespit edilen ve mahallelinin şikayeti üzerine gözaltına alınan Emin Kılıç, çıkarıldığı Urfa Adliyesi’nde, “Çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar suçundan” tutuklanarak cezaevine gönderildi. Dün Urfa 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan Emin Kılıç, kendisine yöneltilen suçlamayı kabul etmedi.

Dera Zor Kadın Meclisi, bölgedeki kadınların örgütlenmesi ve onlara destek olması amacıyla Dera Zor’un doğusundaki El-Bisera köyünde kadın meclisi açtı. Konuşmacılar, Kadın Meclisi Merkezi’nin açılışını tüm bölge kadınlarını kutlayarak, kadınların toplumun inşasında öncü role sahip olduğunu, bu yüzden de örgütlenme çalışmalarının önemli olduğunu belirtti. (Yeni Yaşam)

Kadınların sorunlarını görünür kılmak ve eğitim almalarını sağlamak amacıyla Tabka’da Genç Kadın Birliği Merkezi açıldı. Düzenlenen açılış töreninde konuşan Tabka Bölgesi Genç Kadın Birliği Yöneticisi Fatma El-Etiye, kadın özgürlüğünün elbiselerle değil düşünce özgürlüğüyle olduğunu belirtti. Fatma El-Etiye, “Eğitim kadınların temel hakkıdır fakat ataerkil zihniyeti döneminden dolayı kadın bu hakkından mahrum bırakılmış” dedi. Tabka Yasama Meclisi Eşbaşkanı Rewşan Heme ise, tüm genç kadınları kutlayarak, merkezin demokratik bir şekilde kadınların sorunlarını çözeceğini söyledi. (Yeni Yaşam)

16 Ekim 2018

KADER, Yerel Yönetimler Akademisi

KA.DER, yerel seçim öncesi aday olacak kadınlara yönelik eğitim programı başlatıyor. Program, 150 aday adayı kadının katılımıyla Antalya’da 4 günlük kamp şeklinde düzenlenecek. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), seçimler öncesinde yerel yönetim kademelerinde aday olacak kadınlara yönelik “Yerel Yönetimler Akademisi” başlatıyor. Belediye başkanlıklarına, meclis üyeliklerine ve muhtarlık kademelerine aday olacak kadınlara yönelik başlatılan eğitim 29 Kasım-2 Aralık tarihlerinde gerçekleştirecek. 150 aday adayı kadının katılımıyla Antalya’da 4 günlük kamp şeklinde düzenlenecek. Program ile kadın temsiliyetinin az olduğu muhtarlık ve belediye meclis üyeliklerinde sayılarının arttırılmasına katkı sağlamak amaçlanıyor.

Akademisyen Yargılamaları:

Fatma Gök’ün Beyanı: Temel insan haklarının ihlal edilmesi vurgusunun ne şekilde terör propagandası olduğunu anlayabilmiş değilim. Devamı için bkz: bianet

Hülya Dinçer’in Beyanı: Devlet, hak ve özgürlüklerden özgürce ve tam olarak yararlanmayı güvenceye alması gereken yapıdır. Temel haklardan özgürce yararlanmanın ilk koşulu ise kalıcı bir barış ortamının sağlanmasıdır. Devamı için bkz: bianet

Lütfiye Bozdağ’ın Beyanı: Devletin, toplumsal barışın koşullarını yaratması ve koruması gerekirken barış isteyen akademisyenleri yargılaması dünya hukuk tarihinde eşi görülmemiş prototip siyasi bir hukuk vakası olarak yerini alacaktır. Devamı için bkz: bianet

Gülşah Kurt’un Beyanı: Aslında bir rejim sorunu olarak tartışılması gereken konuların, hukukun “soyutlama” tekniği içinde görünmez kılınması ya da başka bir ifadeyle tartışmanın yönünün şaşırtılmasından yana hiç değilim. Devamı için bkz: bianet

Diğer Haberler

Tutukluyken girdiği 24 Haziran seçimlerinde yeniden milletvekili seçilen Leyla Güven’in tahliyesi için yapılan başvuru reddedildi.

17 Ekim 2018

AKADEMİSYEN YARGILAMALARI

Feryal Saygılıgil’in Beyanı: Sevgi Soysal şöyle demiş: “İnsan; insanlığın acılarına, haksızlıklarına, yanlışlıklara ve çirkinliklere karşı tavır almazsa sahtekârdır”. Ben tavır aldım, suç işlemedim. Devamı için bkz: bianet

İpek Yürekli’nin Beyanı: Akademisyen olmamın hiçbir önemi yok, mimar olmamın da. Bu metni sade vatandaş olarak, tekrar ediyorum, vatandaşlık sorumluluğu bilinciyle imzaladım. Devamı için bkz: bianet

Ece Öztan’ın Beyanı: Akademisyenlere seslenen bir metindi ancak akademisyen kimliğimin de ötesinde bu ülkede güven ve barış içerisinde çocuklarını büyütmek isteyen bir anne olarak imzaladım öncelikle. Devamı için bkz: bianet

Macaristan toplumsal cinsiyetle ilgili akademik çalışmaları yasakladı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban imzalı bir kararname ile üniversitelerde toplumsal cinsiyetle ilgili akademik çalışmalar yasaklandı. Euronews’un haberine göre, Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe giren kararname, üniversitelerde cinsiyet ile ilgili akademik çalışmalar yapılmasını yasaklıyor. Kararname ayrıca halihazırda bu alanlarda doktora, master ya da lisans eğitimi alan öğrenciler mezun oluncaya kadar eğitimlerine devam etmesini ancak yeni öğrenci alımı yasaklanıyor. Bu bölümlere mali destek de sağlanmayacak.Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros tarafından finanse edilen Orta Avrupa Üniversitesi’nden (CEU) yapılan açıklamada, “Karar, akademik özgürlüğe ve üniversitelerin özerkliğine yönelik büyük bir ihlaldir” denildi. Ülkede cinsiyet eşitliğiyle ilgili programlara kendi bünyesinde yer veren iki üniversiteden biri olan CEU’nin açıklamasında ayrıca, “Programın kaldırılması Macar akademik toplumuna ve demokrat düşünceli kamu politikası adına önemli bir kayıp” ifadeleri yer aldı. Akademik çevrelerce sert ifadelerle eleştirilen karar, sağcı Orban hükümetinin hem siyasi muhaliflerine hem üniversitelerin akademik bağımsızlığına karşı saldırı olarak görülüyor. Başbakan Orban, izlediği sert politikalar ve popülist söylemlerle AB içerisindeki göçmen karşıtlarının desteğini arkasına almış durumda. (Evrensel)

Türkiye Sinemasının “Çekil(e)meyen Sahneler”i Yeniden Çekilecek

Türkiye sinemasının kadın cinselliğine dair “Çekilemeyen Sahneler”i, yeniden çekilip izleyiciyle buluşmak için desteğinizi bekliyor. Yönetmen Metin Akdemir, 80’li yıllarla birlikte başta Atıf Yılmaz olmak üzere birkaç yönetmenin “Kadın Filmleri” temasıyla çektiği filmlerde kadın cinselliğinin görünür olmadığına dikkat çekiyor ve soruyor: “Bunun nedeni acaba kadın cinselliğine dair tabular mı? Kadın yönetmenlerin azlığı mı? Ya da oyuncu bulmakta zorlanılması olabilir mi? Belki de sansür, otosansür ya da yüzleşemediğimiz homofobi/bifobi mi?” Cinsellik içeren sahneleri yeniden çekerek, “Çekilemeyen Sahneler” başlıklı kısa belgeseli sene sonuna kadar bitirmeyi planlayan Akdemir, filmi hayata geçirebilmek için FonGoGo sitesinde bir kitle fonlaması (crowdsourcing) kampanyası başlattı. (bianet)

AKPM RAPORU: Her Dört Avrupalı Parlamenter Kadından Biri Tacize Maruz Kalıyor

Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından gerçekleştirilen araştırma, cinsiyetçilik ve kadına yönelik şiddetin Avrupa parlamentolarında da sık karşılaşılan bir sorun olduğunu ortaya koydu. 45 Avrupa ülkesinden 81 parlamenter ve 42 parlamento çalışanı kadınla yapılan birebir görüşmelere göre:
* Kadın parlamenterlerin yüzde 85’i görevleri süresince psikolojik şiddete maruz kaldıklarını söyledi.
* Kadın parlamenterler ve parlamento çalışanlarının yüzde 47’si ölüm tehdidi, tecavüz veya fiziksel şiddet tehdidi aldı.
* Kadın parlamenterler ve parlamento çalışanlarının yüzde 68’i fiziksel görüntüleri ya da toplumsal cinsiyet stereotipleriyle bağlantılı bir yorumlara maruz kaldı.
* 40 yaşın altındaki kadın parlamenterler psikolojik şiddete ve cinsel tacize daha fazla maruz bırakılıyor.
* Parlamento çalışanı kadınlar, parlamenter kadınlara oranla cinsel şiddete daha çok maruz bırakılıyor. Parlamenterlerin yüzde 25’i, parlamento çalışanlarının ise yüzde 40’ı görev sırasında cinsel tacize maruz kaldığını söylüyor.
* Cinsiyet eşitliği ve kadına şiddet konusunda çalışan parlamenter kadınlar, saldırılara daha fazla hedef oluyor. (bianet)

Diğer Haberler

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl ve Gebze İlçe Örgütü, Flormar işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

İnönü Üniversitesinin düzenlediği yarışmada birinci olan meme kanseriyle ilgili afiş, üzerindeki ‘Eksik olmayın’ ifadesi nedeniyle tepki topladı.

18 Ekim 2018

Emniyet Müdürlüğü: Polisler Şahsın Kadın Olmasından Dolayı Şahsı Zapt Etmekte Zorlandı 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Fulya’da saat 22:00’dan sonra alkol sattığını iddia ettiği tekel bayisini suçlayabilmek için Sinem Umaş’tan imza vermesini isteyen polislere direndiği için darp edilerek gözaltına alınan şahısla ilgili basın açıklaması yayınladı. Emniyet müdürlüğünün açıklamasında “Sinem Umaş hakkında ‘Görevi yaptırmamak için direnme’, ‘Mala zarar verme’, ‘Hakaret’ ve ‘Görevli memuru darp etme’ suçlarından adli işlemler yapılarak nöbetçi cumhuriyet savcısının talimatıyla adliyeye sevk edilmesi istenilmiştir” denildi. Darp edilerek gözaltına alınan Sinem Umaş’la ilgili polis açıklamasında “şahsı zapt etmekte güçlük çeken görevlilerimizin elinden kurtulmak isterken yere düşerek vücudunda hafif yaralanmalar meydana gelmiştir” denildi.

Tutuklu Gazeteci Kibriye Evren: “Gazeteci Susarsa Toplum Susar”

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla düzenlenen operasyonlar kapsamında 9 Ekim 2018’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan gazeteci Kibriye Evren, avukatları aracılığıyla yaşadıklarını aktardı.  Evren gözaltı gecesi yaşananları şöyle anlattı: “Kapıyı açmak için kalktım fakat zaten kapı kırılmış bir vaziyetteydi. Kapıda özel hareket timleri bağırıp çağırarak, hakaret ederek silahları üzerimize doğrulttu. Bizi yere yatırıp, sırtımızı basarak kafamıza silahları dayadılar. 2 kişi sırtımıza basarken diğerleri odaları gezdi. Özel timler ‘etraf temiz’ deyip dışarı çıktı o sırada da sivil polisler gelip evi aramaya başladılar. Tüm odaları ‘arama’ adı altında dağıttılar. Haber için kullandığım iki bilgisayarım ile kitaplarım ve telefonuma da el koydular. Bu arada kadın polis tarafından odaya alınarak çıplak aramaya zorlandım. Sözde şahit olarak da evime erkek getirildi. Kadınların kaldığı bir evi basıyorlardı ama bir kadın şahit getirmediler.”

Gazetecilik yaptığı için tutuklandığının altını çizen Evren, şunları söyledi: “Diğer tüm gazeteciler gibi mesleki faaliyetlerimden dolayı cezaevinde olduğumun farkındayım. Mevcut iktidar kendi gibi olmayanı, kendi gibi düşünmeyeni, kendisine şakşakçılık yapmayan herkesi ya ‘terörist’ ilan ediyor ya zor aygıtını kullanarak susturmaya çalışıyor ya da tutuklayarak hakikatin üzerini kapatmaya çalışıyor. Gazetecilerin tutuklanmasında ülkeler arası birinciliği elden bırakmamakta ısrarcı olan mevcut iktidar, tutuklamalarla gazetecileri susturma, dışarıda kalanları ise korku yaratarak bastırmak ve haber yapamaz hale getirmek istiyor.” (bianet)

Dihok Uluslararası Film Festivali’nin Teması “Kadın Objektifi”

6. Dihok Uluslararası Film Festivali 20-27 Ekim tarihlerinde Irak Kürdistan Bölgesi’nin Dihok (Duhok) ilinde gerçekleştirilecek. Festival kapsamında Kadın Objektifi temalı “Uluslararası Belgesel Yarışmasının” seçilen filmleri de gösterilecek. Kadınların yaptığı çalışmaları içeren filmler, kadınların farklı şekillerdeki direnişlerini konu ediniyor. (bianet)

Ankara’da Translar Ekip Araçlarıyla Issız Yerlere Bırakıldı

Ankara’da İskitler’de çalışan trans kadınlar, kolluk kuvvetleri tarafından darp edilerek alıkonuldu. Bazı trans kadınlar polis tarafından Gölbaşı’na, bazıları Polatlı’ya ve bazıları ise Kayaş’ın ıssız bölgelerine bırakıldı. Pembe Hayat’ın verdiği bilgiye göre, 15 Ekim Pazartesi günü İskitler’de çalışan bir grup trans kadın kolluk kuvvetleri tarafından ekip aracı ile Ankara’nın Gölbaşı, Polatlı ve Kayaş semtlerine götürülerek ıssız bölgelere bırakıldı. Pembe Hayat’ın ulaştığı kadınlardan biri, kolluk kuvvetleri tarafından hiçbir açıklamada bulunmadan zorla araca bindirilip Gölbaşı’na götürüldüğünü, yol boyunca hakarete ve şiddete maruz kaldığını belirtti.

Feminist Pedagoji Konferansı’nın birinci oturumu 18 Ekim Perşembe, İstanbul’daki SALT Galata’da gerçekleşti. İstanbul Kadın Müzesi ile Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin (Su Gender) birlikte düzenlediği konferansın konusu, “Feminist Pedagoji: Müzeler, Hafıza Mekânları ve Hatırlama Pratikleri”.

19 Ekim 2018

Mahkeme, çocuğa cinsel istismara ‘iyi hal’ indirimi yaptı

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde D.A., adlı çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla tutuklu yargılanan Burak T., 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, sanığın duruşmalardaki ‘iyi hali’ nedeniyle 10 yıla indirildi. D.A.’nın annesi G.A., ‘iyi hal’ indirimi uygulanmasına tepki göstererek “Bu suçun ‘iyi hali’ mi olur” diye konuştu.

Bursa 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ‘çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Burak T., son kez hakim önüne çıktı. D.A.’nın gelmediği duruşmada annesi G.A., Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili, sanık ve müşteki avukatları hazır bulundu.

Sanık avukatı Murat Taşdelen, müvekkilinin eylemini en fazla sarkıntılık boyutunda dikkate alınması gerektiğini savunarak 6 aydır tutuklu bulunan Burak T.’nin tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Burak T.’ye, ‘çocuğun cinsel istismarı’ suçundan önce 12 yıl hapis cezası verdi. Ceza, sanığın duruşmalardaki ‘iyi hal’i dikkate alınarak 10 yıla düşürüldü. ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan ise sanığa ceza verilmedi. (Evrensel)

Çocuk kitabında istismar cümleleri: Hızır baygın kızın ırzını lekeledi

Çocuk kitabı olarak yazılan ‘Keloğlan Ak Ülke’ kitabında ‘Hızır’ adında bir karakterin masal kahramanı kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmasına yer verildi.

Duran Yılmaz imzasını taşıyan ‘Keloğlan Ak Ülke’ adlı çocuk kitabında “Hızır, baygın kızın üstüne, eğri büğrü dişlerini, çarpık suratını göstere göstere, şaşı gözleriyle baka baka yaklaştı. Baygın kızın ırzını lekeledi. Sonra oturdu, kızın baş ucuna. Onun ayılmasını bekledi. Kız ayılınca da: ‘Bunu ağabeyine söylersen gebe kalırsın’ diyerek birden yok oldu” dendi. Kitapta çocuk istismarına yer verilmesi sosyal medyada tepki çekti. (Evrensel)

Kayıtdışı Çalışma Artacak

Nafakaya yapılacak düzenlemenin kadını çok zor duruma düşüreceğini belirten Avukat Sena Yazıbağlı Gül, ‘Erkekler nafaka ödememek için kayıt dışı çalışıyor, düzenleme daha da mağduriyet yaratır’ dedi.

Kadının en temel haklarından biri olan ve Medeni Kanun’un 175. Maddesi’nde yer alan nafaka hakkının, yeniden düzenlenerek esnetilmesi için harekete geçildiği açıklandı. Bu açıklama, tepkileri ve tartışmaları da beraberinde getirdi. Yapılması planlanan değişikliklere ilişkin değerlendirmede bulunan İzmir Barosu avukatlarından Sena Yazıbağlı Gül, “Çeşitli çalışmalar yapılarak, nafakaya 1 ve 5 yıl arasında belli süre kısıtlamaları getirilerek kanunun içi boşaltılmak isteniyor” dedi. 175. maddede cinsiyet belirtilmediğini ve iki tarafın da nafaka talep edebileceğini ifade eden Yazıbağlı Gül, “Ancak yoksulluk nafakası uygulamada kadınlara bağlanmaktadır. Burası önemli bir mesele, çünkü yapılan istatistiklere göre her 5 kadından sadece biri okuyabilmiş. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre, cinsiyet eşitsizliği uçurumu kapanacağı yerde daha da büyüyor. Nafakanın bu şekilde sınırlandırılmasıyla kadının boşanma konusunda cesaretlenmesi ortadan kaldırılıyor” diye konuştu.

Kadının boşandıktan sonra çocukların ve evin bütün yükümlülüklerini sırtladığını, dolayısıyla yoksulluğa düşen tarafın da kadın olduğunu kaydeden Yazıbağlı Gül, “Bu gün 288 bin kadın evlerinde boncuk yapımı gibi işlerde kayıt dışı çalışıyorlar. Bir de nafakanın ortadan kalkması daha da zorlaştıracaktır. Zaten belirlenen de sembolik bir rakam. Üstelik erkekler de bu ücreti ödememek için kayıt dışı çalışıyorlar. Ya da belli bir zaman sonra af çıkıyor ve ödenemez hale geliyor. Durum bu kadar problemliyken yapılan düzenleme daha da mağduriyet yaratır” dedi. Sosyal medyada erkeklerin mağdur olarak gösterildiğini ve nafaka ödeyebilmek için neredeyse böbreklerini satar duruma geldikleri şeklindeki açıklamalara dikkat çeken Yazıbağlı Gül, “Asıl sorun asgari ücretle geçinen birisinin bu miktarı ödeyememesinden yakınmasının nedenleridir. Ciddi bir şekilde ülkede yoksulluk problemi var ve böylece bu da erkeğe zor geliyor. Fakat, ‘bu parayı ödemek zorunda mıyım’ şeklinde yorum yapmak da çok adil değil. Sosyal devlet anlayışında iki tarafın da mağdur bırakılmaması gerekir” ifadelerini kullandı. (Yeni Yaşam)

Ayşe Öğretmen’in infaz erteleme talebi kabul edildi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “Çocuklar Ölmesin” diyen Öğretmen Ayşe Çelik’in infaz erteleme talebini kabul etti. Çelik, talebi kabul edilmeseydi bebeğiyle birlikte cezavevine girecekti.

Ne olmuştu? Ayşe Öğretmen, Diyarbakır’da 2016 yılında telefonla bağlandığı Beyaz Show’da “Çocuklar ölmesin” dediği için “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasından yargılandı, 1 yıl 3 aylık hapis cezasına çarptırıldı, 20 Nisan 2018’de 6 aylık kızı ile birlikte cezaevine konuldu, 4 Mayıs’ta infazı 6 ay ertelenerek tahliye edildi.

20 Ekim 2018

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan ekonomik kriz gerekçesiyle çıkarılan kadınlar çalışma koşullarını ve geçim sıkıntılarını anlattı.
Haberin devamı için: Evrensel

Maltepe’de kadınların belediyeden istediği 10 acil talep

Maltepeli kadınlar, Maltepe Belediyesi’nin düzenlediği ‘Kadın Dostu Kent: Maltepe’ Çalıştayında bir araya geldi. Gazeteci Melis Alphan ‘Kent ve Kadınların Güvenliği’, gazeteci Ferhat Boratav ‘Toplumsal Cinsiyet Endeksi ve Medya’, KA.DER Eski Başkanı Çiğdem Aydın ‘Siyasette Eşit Temsiliyet Mücadelesi’, KAGİDER Genel Sekreteri Yeşim Müftüler Seviğ ‘Kadın Girişimciler ve Kent’ konulu konuşma yaptı. Kadınların yaşadığı sorunlara ilişkin pek çok başlığın masaya yatırıldığı çalıştayda öneriler de sıralandı.

Çalıştayda 10 gruba ayrılarak öncelikli sorunları hakkında çalışma grupları oluşturan kadınlar, sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel hizmetler, kadına yönelik şiddet, ulaşım ve konut, siyasette eşit temsil, toplumsal cinsiyet eşitsizliği farkındalığının arttırılması, ev emeğinde ortaklık, olumsuz yargılarla mücadele ve istihdam başlıkları altında sorunları tespit etti.

Kadınlar belediyeden öncelikli talep ettikleri 10 hizmeti şöyle sıraladı: Her mahalleye psikolojik danışma merkezi, ilçede eğitim gören kız çocukları için yurtlar, engelli çocuklar için gündüz bakımevleri, toplu taşıma araçlarına kadınlar için alarm, her evden ihtiyacı olan bir kişinin işe alınması, toplu ulaşım araçlarına ücretsiz servis, yönetimlerde kadın kotasının arttırılması, cinsel eğitimle ilgili bilgilendirici etkinlikler, ailelere danışmanlık hizmeti, kadın kimliği hakkında farkındalık yaratılması. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, talepler için çalışmalara başlayacaklarını söylerken, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da siyasette kadın temsilini arttıracak çalışmalar yaptıklarını aktardı. (Evrensel)

Üniversitede Öğrencilere Şiddet

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nde önceki gün meydana gelen olayda, Çisel A. isimli kadın öğrenci, sabah dersten çıktıktan sonra bina önünde Doç. Dr. Mehmet A.tarafından şiddete ve hakarete maruz kaldı. Sigara içen kadın öğrenciyi kaba bir şekilde uyaran Mehmet A., hakaret etmeye başlayınca, Çisel A güvenliğe haber verdi. O sırada dersten çıkan Yasin K. ve Engin C. de kavgayı ayırmaya çalıştı. Ancak Mehmet A., kadın Engin C.’ye de şiddet uyguladı. Öğrencilerden biri ‘Karşındaki bir kadın, nasıl bir kadına vurabilirsin’ diye sorunca Mehmet A., ‘Ben hocayım, o bir kadın değil.İnsan da değil’ şeklinde hakaretlerde bulundu. Yaşanan saldırının ardından Çisel A., Mehmet A.’dan şikayetçi oldu. (Yeni Yaşam)

Diğer haberler:

Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapmalarına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri, bu hafta da açıklamalarını İHD bürosu önünde yaptı.

Mardin Derik ilçesinin ilk kadın muhtarı Nebahat Durmaz görevden alındı.

HDP milletvekilleri, tutuklu bulunan milletvekili Leyla Güven adına Hakkari merkez ve ilçelerinde çalışmalar yürüttü.

21 Ekim 2018

Binali Yıldırım: Yaşlı bir amca “Hanımlara para veriyorsunuz evlenemiyoruz” dedi; sosyal devletin ölçüsünü yerinde tutmakta fayda var

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde düzenlenen, ‘2023 Vizyonunda Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin Rolü’ çalıştayında konuşan Yıldırım, Türkiye’nin sosyal devlet olma alanında son 15 yılda büyük mesafe kat ettiğini belirterek, ”Türkiye’nin toplam sosyal destekleri 2002’de 3 milyar 100 milyondu, şu an yıllık 52 milyar lira sosyal destek yapılıyor” dedi. Daha sonra ise bir anısını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: “Ancak önceki ziyaretlerden birinde yaşlı bir amca geldi, hanımı vefat etmiş evlenecek, bir türlü evlenemiyor, beni evlendir dedi. Hanımlara para veriyorsunuz kimse yüzümüze bakmıyor, evlenemiyoruz dedi. Dolayısıyla sosyal devletin de ölçüsünü, ayarını yerinde tutmakta fayda var.”

Markette genç bir kadını darbeden saldırgan serbest bırakıldı

İstanbul Sancaktepe’de bir markette alışveriş yapan genç bir kadın tanımadığı bir kişi tarafından darbedildi. DHA’nın aktardığına göre markette yaşanan şiddet vakası iki hafta önce Sancaktepe’de bir markette meydana geldi. 17 yaşındaki D.A., alışveriş yapmak için girdiği markette tanımadığı Rıdvan T. tarafından yumruklu saldırıya uğradı.

Saldırgan daha sonra marketin içinde bir süre daha durduktan sonra marketten ayrıldı. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri görüntüleri inceledi. Daha sonra gözaltına alınan Rıdvan T emniyetteki ifadesinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Rıdvan T’nin 3 uyuşturucu kullanma, 1 yaralama, 1 de hırsızlıktan poliste kaydı olduğu ortaya çıktı. (Evrensel)

Arin bebek, cezaevinde hastalığıyla büyüyor!

Urfa T Tipi Cezaevi’nde annesi Esma Yılmaz ile birlikte kalan Arin bebek 15 aylık oldu. Astım hastası olan Arin bebeğin durumu cezaevi koşullarından kaynaklı ilerledi. Beslenme düzensizliğinden kaynaklı midesinde reflü de oluşan Arin bebeğin sağlık durumunun düzelmesi için bugüne kadar tek bir adım atılmadı. Urfa Cezaevi’ne eşi ve kızını görmeye giden Mihdi Yılmaz, Arin’in gözlerinin altının hala mor olduğunu ve astım krizlerinin devam ettiğini söyledi. (Evrensel)

Kadın emekçiler hep krizdeydi, şimdi sorunlar derinleşiyor

TÜİK tarafından açıklanan son işsizlik verilerine göre (Temmuz 2018), genel işsizlik oranı yüzde 10.8, kadın işsizliği ise yüzde 14.6 oranında gerçekleşti. Aradaki yaklaşık 4 puanlık bu fark, tarım dışı işsizlik verileri (tarım dışı kadın işsizlik oranı yüzde 19.0) göz önünde tutulduğunda 8 puana ulaşıyor.

Genç işsizliği bakımından değerlendirildiğinde ise genel işsizlik oranı yüzde 19.9 olmasına karşılık genç kadın işsizliği yüzde 25.6 düzeyinde.

Bu tablo, kadınların istihdama kabul koşulları ve istihdamda kalma olanağı bakımından maruz kaldıkları ayrımcılığı açıkça ortaya koyuyor. Kadınların en güvencesiz işlerde çalıştırıldığını ve kadın emek gücünün istihdam dışında bırakılması en kolay kesim olduğunu gösteriyor.

Bununla beraber kadınların maruz kaldıkları sorunlar daha kolay işsiz bırakılmalarıyla sınırlı değil. Çalışma koşullarından ücretlere, iş ve sosyal güvenlik tedbirlerinden yararlanma olanaklarına kadar pek çok eşitsiz durum söz konusu. Yazının devamı için: Evrensel

Mücadelemiz Devam Edecek

İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla görevden alınan, Mardin Derik’in tek kadın muhtarı Nebahat Durmaz, ‘Tek suçumuz halka hizmet etmek. Geri adım atmayacağız’ dedi

İçişleri Bakanlığı, 15 Ekim’de yaptığı açıklama ile 103’ü köy, 156’sı mahalle muhtarı olmak üzere toplam 259 muhtarın görevlerinden uzaklaştırıldığını duyurdu. Bu muhtarlardan biri de, Mardin’in Derik ilçesine bağlı Alagöz köyünün ilk kadın muhtarı Nebahat Durmaz. “Biz seçimle göreve geldik” diyerek karara tepki gösteren Durmaz, halk tarafından seçildiklerini hatırlatarak, “Sadece halk bizi görevimizden alabilir. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Bizi görevimizden uzaklaştıranlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Davanın takipçisi olacağız” dedi.

Çocuk yaşta evlendirilen ve 7 çocuğu olan Nebahat Durmaz, 2014 yerel seçimlerinde kadın katliamlarına karşı muhtar adayı olduğunu belirtti. “Kadınların sesi olmak istedim. Kadınlara güç vermek adına muhtarlığa adaylığımı açıkladım” diyen Durmaz, kadınların her türlü işi yapabileceğini gösterdiğini söyledi. Durmaz görevden alındığını nasıl öğrendiğini ise şöyle anlattı: “Derik Kaymakamlığı’ndan bir telefon aldım. ‘Derik’e gelin ve mührünüz de yanınızda olsun’ denildi. Mührümü de yanıma alıp Derik’e gittim. Bana görevden alındığım söylendi. Gerekçesini sorduğumda ‘Biz de bir şey bilmiyoruz. Bir yazı geldi’ denildi. Halk tarafından seçildim, fakat tek bir kişinin sözü ile de görevden alındım.” Hukuksuz bir şekilde görevinden uzaklaştırıldığını ifade eden Durmaz, “Görevden alınmış olsam da şu iyi bilinmelidir ki, kadınlar verdikleri mücadeleden tek bir adım dahi ger adım atmayacak. Mücadelemiz devam edecek” diye konuştu. (Yeni Yaşam)

22 Ekim Pazartesi

Kayseri’de kadın cinayeti

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bir kişi, boşanma aşamasında olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı bulunan eşini tabancayla vurarak öldürdü. (sol)

Pazarda ekonomik kriz isyanı!

Pazara alışverişe giden kadınlar ile esnaf, hükümetin ve medyanın ‘Kriz yok’ söylemlerine tepki gösterdi. Pahalılıkla baş edebilmek için yurttaşların tercih ettiği pazarlar da ekonomik krizi en açık haliyle gösteriyor artık. Pazar arabalarını eve boş götüren yurttaşın da, satış yapamayan esnafın da yaşam koşulları giderek zorlaşıyor. (yeni yaşam)

Tacize Uğrayan Öğrenci Mezun Oldu, Tacizci Öğretmen Ders Vermeye Devam Ediyor

Bu sene üniversiteye başlayan Eylül, lisedeyken kendisini taciz eden coğrafya öğretmeniyle ilgili okul idaresine yaptığı şikayet ve devamında yürütülen soruşturmadan bir sonuç alamayınca olayı mahkemeye taşıdı. Tacizci öğretmenin hala aynı lisede öğretmenlik yapmaya devam ettiğini söyleyen Eylül, bu öğretmenin taciz ettiği başka kız öğrenciler de olduğunu ancak birkaçı dışında çoğu öğrencinin hem ailelerinden hem de öğretmenle aynı okulda olmaktan çekindikleri için şikayetçi olmadıklarını belirtti. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı coğrafya öğretmeni hakkında “çocuğa karşı cinsel taciz” ile “basit tehdit” suçlamaları ile iddianame hazırladı. İlk duruşma 20 Kasım’da Küçükçekmece Adliyesi’nde. Eylül, ailesiyle savcılığa verdikleri suç duyurusunda “bilgileri dahilinde olmasına rağmen suçu adli makamlara bildirmeyen” okul idaresinden de şikayetçi olduklarını ifade etti. Okul idaresi hakkında ayrı bir soruşturma başlatılması bekleniyor. (bianet)

Buluşup eve götürdüğü kadın fenalaşınca… Kan donduran itiraf

Uşak’ta, yol kenarında cesedi bulunan Dilek Marabi’nin ölümüne ilişkin bir kişi tutuklandı. Şüpheli emniyetteki ifadesinde, Marabi ile cuma günü buluşup evine gittiklerini, burada fenalaşan kadının yaşamını yitirdiğini söyledi. Cesedi çarşafa sarıp bir karton koliye yerleştirdiğini söyleyen zanlı; cesedi Anıt Tepe Parkı yakınlarına attırdığını da itiraf etti. (cumhuriyet)

Cinsel istismar hükümlüsü, kadın kılığında yakalandı

Şanlıurfa’da cinsel istismar suçundan hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişi, bir evden kadın kılığında çıkarken gözaltına alındı. Şüphelinin kadın kıyafeti giyerek 4 yıldır gizlendiği belirlendi. (t24)

 23 Ekim Salı 

İnsan bıçaklamanın ‘iyi hal’i olamaz!

Ayşe Arman’ın bıçaklanan Tuğçe K. ile röportajını okumak için bkz.: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ayse-arman/kiz-arkadasini-bicakladi-dalagini-parcaladi-ve-serbest-40995299

Toplumsal Cinsiyet ve Mekan İlişkisi Tartışıldı 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Toplumsal Cinsiyet ve Mekân İlişkilerine Yakından Bakmak” konferansında, toplumsal cinsiyetin mekân üzerinden nasıl şekillendiğini ve farklı mekânlarda farklı cinsiyetlerin nasıl barındığı ve ifade edildiği üzerine araştırmalar paylaşıldı. (bianet)

Macaristan’da Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Yasaklandı

Macaristan Başbakanı Orban, üniversitelerdeki toplumsal cinsiyet çalışmaları programlarını yasakladı. Başbakanın sözcüsü, “Hükümetin çıkış noktası, insanların ya erkek ya da kadın olarak doğmasıdır” dedi. (bianet)

Savcılık, cinsel istismara 5 yıl sonra rapor istedi!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da 2013 yılında beden eğitimi öğretmeni tarafından cinsel istismara maruz kaldığını belirten 18 yaşındaki M.G. için savcılık 5 yıl sonra ‘iç beden muayenesi’ istedi. Olayın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen soruşturmayı yürüten savcılık, emniyete yazı yazarak rızası olmamasına rağmen M.G.’nin Gaziosmanpaşa Adli Tıp Şube Müdürlüğü’ne sevk edilerek iç beden muayenesi yaptırılması istenmesine avukat Tuba Torun tepki gösterdi. Torun, “Bu bir skandal. Fiziken böyle bir bulguya rastlanması mümkün değil” dedi. (duvar)

Eski eşini 18 yerinden bıçaklayıp çantasını alarak kaçtı

Bursa’da eski eşini sokak ortasında 18 yerinden bıçaklayıp öldüren şüpheli, kadının çantasını alıp kaçarken kameraya yakalandı. 18 Yerinden bıçaklanan kadın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. (cumhuriyet)

24 Ekim Çarşamba

Trump Cinsiyeti Yeniden Tanımlıyor: Kadın ya da Erkek

ABD Başkanı Donald Trump, aday gösterdiği tecavüzle suçlanan Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme yargıçlığına yükselmesinin ardından şimdi de trans haklarını kaldırmak istiyor.

New York Times’ın haberlerine göre, ABD’nin Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, cinsiyeti yeniden tanımlamayı planlıyor.

Bakanlığın Eğitim ve Adalet Bakanlığı’na yolladığı tasarıda, cinsiyetin “gözle görülebilir biyolojik temellere dayanan, objektif ve anlaşılır” kriterler üzerinden tanımlanması gerektiği söyleniyor. Cinsiyetin ikili cinsiyet sistemi içinde kadın ve ya erkek olarak, değişmez ve kişinin doğumda atanan cinsiyeti üzerinden tanımlanacağı belirtilirken, “Aksi yönde sağlam genetik kanıt verilmediği müddetçe kişinin cinsiyeti doğum belgesinde yazan cinsiyettir” ifadelerine yer veriliyor.

Tanımın yürürlüğe girmesi durumunda devlet yardımı alan eğitim kurumlarının cinsiyet ayrımcılığı uygulamasından endişe ediliyor. Bu durum, eğitim ve sağlık kurumlarında cinsiyet ayrımcılığını engelleyen ve 1972’de yürürlüğe girmiş ABD’deki en temel haklardan sayılan Title IX’ın kaldırılması anlamına geliyor. (bianet)

Uçakta tacizle suçlanan zanlı: Trump kadınları ellemek normal demişti

ABD’de bir kadını taciz etmekle suçlanan bir adam, polise verdiği ifadesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın kadınları ellemenin normal olduğunu söylediğini hatırlatarak kendini savundu. (bbc)

Hollanda’da İlk Defa Cinsiyetsiz Pasaport

Hollanda’da interseks birey Leonne Zeegers hukuk mücadelesini kazandı ve ülkede cinsiyetsiz pasaport alan ilk kişi oldu. (bianet)

Cerablus’ta kadına yönelik vahşet

Cerablus’ta TSK’ye bağlı guruplar bir kadına cinsel saldırıda bulunarak, aynı zamanda kendi üyeleri olan abisine katlettirdiler. Vahşetle ilgili görüntüleri sosyal medya hesaplarında paylaşan gurup kendisini “Özgür Suriye Ordusu” olarak tanıttı. Yayınlanan görüntülerde, isminin Beşar Bisis olduğu duyulan bir gurup üyesinin sokak ortasında Reşa Bisis isimli kız kardeşine kurşun yağdırdığı görülüyor. (yeni yaşam)

Ekonomik kriz kadına şiddete yol açıyor

Ekonomik krizin etkilerine dikkat çeken Adana Kadın Platformu, krizin kadına yönelik şiddeti arttırdığını ifade ederek, dayanışma çağrısında bulundu. (yeni yaşam)

İzlanda’da meydanlar zapt edilecek

İzlanda’da kadınlar, cinsler arasındaki ücret eşitsizliğini protesto etmek için 24 Ekim Çarşamba günü saat 14.55’de iş bırakarak meydanlara çıkacak. Kadınların 14.55’te iş bırakmalarının nedeni erkeklerden % 26 oranında daha az ücret almaları. 08.00-17.00 saatleri normal iş günü olarak kabul edildiği için kadınlar, saat 14.55’ten sonra işverenlere bedava çalıştıklarını söylüyor. Ülkenin tüm büyük kentlerinde işyerlerini terk edecek olan kadınlar, daha önce kararlaştırdıkları meydanlara giderek protesto gösterileri yapacak. (yeni yaşam)

Demirci’nin davası 3 yıldır bitmiyor

Yönetmen Nejla Demirci, 1 Mayıs 2015’te gittiği bir kuaförde kalfa olarak çalışan Murat Tiryaki isimli kişi tarafından darp edilerek nefret söylemine maruz bırakılmıştı. Olayın ardından Demirci’nin şikayeti üzerine açılan davanın duruşması, 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. (yeni yaşam)

SES’ten KHK ve emek çalıştayı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara’da “KHK, Kadın Emeği ve Güvencesizlik” başlıklarıyla 27-28 Ekim’de bir çalıştay düzenleyecek. Kadın istihdamının tartışılacağı çalıştayda toplumsal cinsiyet eşitsizliği, güvencesizlik, kadın emeği, KHK ve ihraçlar, örgütlenme ve mücadele başlıkları ele alınacak. (yeni yaşam)

Evlenmek çocuğun yararına!

Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan ve maruz bırakıldığı istismar sonucu gebelik oluşan 16 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi için Ankara 4. Aile Mahkemesi tarafından açılan “izin davası”nın ikinci duruşması görüldü. Bir önceki duruşmada müdahillik talebinde bulunan Ankara Çocuk ve Kadın Hakları Merkezi’nin talebi kabul edilirken, çocuk yaşta evlendirilmelerin önünü açan Anayasa’nın 124. Maddesi’nin iptali ise Anayasa’ya aykırılık olmadığı gerekçesiyle reddedildi. (yeni yaşam)

 25 Ekim Perşembe

İstanbul’da kadın cinayeti

İstanbul Büyükçekmece’de bir kişi 2 hafta önce evlendiği eşini vahşice öldürdü. DHA’nın haberine göre Beytullah Güraslan isimli kişi 2 hafta önce evlendiği Fatma Güraslan’ı vücudunun farklı noktalarından defalarca bıçaklayarak öldürdü. (artıgerçek)

‘Yıldırım kadınlardan özür dilesin’

Diyarbakır KESK Kadın Meclisi, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın kadınlara yapılan sosyal yardımlarla ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. (yeni yaşam)

HDP’den Gürbüz’ün gözaltına alınmasına tepki

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, parti ve meclis üyesi Nadiye Gürbüz’ün gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, iktidarın kadın kazanımlarına dönük politikalarına tepki gösterilerek, “AKP-MHP savaş koalisyonunun kadın kazanımlarına yönelimi her geçen gün şiddetini daha da artırmaktadır. Son olarak Parti ve Kadın Meclisi üyemiz Nadiye Gürbüz, hakkında açılan bir soruşturma kapsamında ifade vermeye gittiği sırada savcılık tarafından gözaltına alınmıştır” denildi. (yeni yaşam)

Kadınlar birbirlerine sahip çıktı

3 çocuğunu öldürdükten sonra intihar girişiminde bulunan Selma C. yaşadıklarına dair, ‘Çocuklarım da benim gibi rezil olmasın diye öldürdüm’ dedi. Adana Kadın Platformu ise olayla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Adana Kadın Platformu kriz ortamı ile artan psikolojik, sosyal tahribat sonucu ortaya çıkacak şiddet ve işsizliğin ilk olarak kadınlara yöneleceği uyarısında bulunarak şiddet, işsizlik ve ev içi sömürüye karşı kadınlara birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.(yeni yaşam)

Kadın işçi olmak her ülkede riskli

Düşük ücretler, yüksek çalışma temposu, stres, tehdit, şiddet ve cinsel taciz dünyanın en eşitlikçi ülkeleri arasında sayılan İsveç’teki kadın işçilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlardan bazıları. İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (LO) kamuoyuna açıkladığı rapor, kadın işçilerin işyerlerinde ciddi sorunlarla karşılaştıklarını gösteriyor. (yeni yaşam)

Ayrımcılığa karşı mücadele veriyor

İstanbul’da Türkiye genelinde şubeleri bulunan bir giyim mağazasında homofobik söylemlere ve mobbinge maruz bırakıldıktan sonra tazminatı verilmeden işine son verildiğini söyleyen trans kadın Göksel A., mağazaya açtığı mobbing davasını da kaybetti. (yeni yaşam)

‘Barodaki erilliğe direneceğiz’

Diyarbakır, Ankara, İstanbul, İzmir, Batman ve Adana başta olmak üzere birçok ilde genel kurulunu gerçekleştiren barolar, yeni yönetimlerini belirledi. Ankara Barosu’ndaki seçimde 11 kişilik yeni yönetime sadece 4 kadın avukat seçildi. ÖÇAV listesinden aday olan ve seçim çalışmalarında yargıdaki eril sisteme dikkat çeken Avukat Senem Doğanoğlu, seçim sonuçlarını değerlendirdi. Baroda Birlik ve Milliyetçi Avukatlar grubunun genel kurulda kendilerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı hatırlatan Doğanoğlu, Türkiye’deki mevcut siyasal atmosferin kopyası niteliğinde bir genel kurul yaşadıklarını söyledi. Baro’da uzun yıllardır kendini var eden eril sisteme karşı mücadele ettiklerini vurgulayan Doğanoğlu, “Baro’nun kendisi zaten kadınları dışarıda bırakan bir yapı. Baro mekanları ve uygulamaları da, bu erkekliğin her gün üretildiği zeminler” diye belirtti. (yeni yaşam)

26 Ekim Cuma

Öğrenci direnişi sonuç verdi

Üniversite Kadın Meclisleri, Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen tacizine karşı öğrencilere destek verdi.  Öğrencilerin aralıksız olarak devam eden tepkilerinin yanı sıra açıklama yapılacağı sırada okul idaresi tarafından öğretmenin açığa alındığı duyuruldu. (yeni yaşam)

Duvardaki resme cinsiyetçi saldırı

Son dönemlerde kadın resim ya da heykellerine yönelik tahammülsüzlüğe her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Bunlardan biri de, Eski Mardin diye bilinen bölgede bir duvardaki kadın resmi. İki yıl önce yapılan kadın resmine, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce üzerine sprey boya sıkılarak karartıldı. Askeri bölgeye yaklaşık 50 metre uzaklıktaki duvar resmine sivil yurttaşların yaklaşma olasılığının düşük olduğu belirtilirken, resmin karartılarak neyin hedeflendiği tartışma konusu oldu. (yeni yaşam)

İran’da özsavunma idamları

Cinsel saldırıda bulunan erkeği özsavunmada bulunarak öldüren Reyhan Cebbari’nin İran rejimi tarafından idam edilmesinin üzerinden 4 yıl geçti. İran’da o günden bu yana 84 kadın daha idam edildi. (yeni yaşam)

Kadın öncülüğünde yerel seçim

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Demokratik Muhalefet Buluşmaları” adıyla 60’a yakın merkezde “kent konferansları” gerçekleştirdi ve “Kendimizi de, kentimizi de bizler yöneteceğiz” şiarıyla HDP Diyarbakır İl Örgütü binasında bir çalıştay düzenledi. Çalıştayın konu başlıklarından biri de, hem bölgede hem de batıda nasıl bir seçim ve ittifak stratejisi geliştirebilecekleri üzerineydi. HDP Ağrı Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, yol haritasını netleştiren HDP’nin çalışmalarını anlattı. (yeni yaşam)

Bunu söyleyen savcı: 9 yaşındaki çocuk istismara tepki göstermedi, sanık beraat etsin!

9 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarı davasında savcı, ‘olayla ilgili anlatımlarının tutarlı, beyanlarına itibar edilebilir’ olduğu yönündeki rapora rağmen küçük kızın eylemler sırasında ve sonrasında tepki göstermediği gerekçesiyle sanığın beraatını talep etti. 11 Ekim’de yapılan duruşmada N.’nin avukatı sanığın tutuklanmasını istedi. Bu talebe karşı çıkan duruşma savcısı esasa ilişkin mütalaasında sanığın beraatını talep ederek şunları belirtti: “Mağdur küçük N.’ye yönelik eylemlerin diğer aile yakınlarının bulunduğu ortamda gerçekleşmiş olması, bu durumda anlatımın soyutta kaldığı, eylem sırasında ve/veya hemen sonrasında tepki göstermesinin de düşünülmesinin gerektiği, yönlendirilmesinin mümkün olması karşısında üzerine atılı cinsel istismar ve basit tehdit suçlarından cezalandırılmasını gerektirecek kesin ve inandırıcı kanıt elde edilemediği anlaşılmıştır.” Mahkeme sanığın tutuklanma talebini reddederek duruşmayı erteledi. (t24)

27 Ekim Cumartesi

Etiyopya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı

Etiyopya’da, istifa eden Cumhurbaşkanı’nın yerine parlamenterler ilk kez bir kadını oy birliği ile atadı. Diplomat Sahle Work Zewde Etiyopya’nın yeni Cumhurbaşkanı oldu. (yeni yaşam)

Tecavüzle suçlanan polis: Müşteki ve kardeşinin polislere özel ilgisi var

Beylikdüzü’nde 10 ay önce görev başındayken ekip otosunda P.T. isimli kadına tecavüz ettiği iddia edilen tutuklu polis memuru S.E.’nin (27) yargılandığı davada tanıklar dinlendi. Mağdure P.T.’nin tanık olarak dinlenen kardeşi E.T., sanık ile ablasının olaydan önce tanışmadığını belirterek, “Benim ablam 2 poşet ilaçla yaşıyor, ablamın psikolojisi bozuldu. Adaletin yerini bulacağına inanıyorum” diyerek gözyaşlarına boğuldu. Polis memuru S.E. ise mağdurenin kardeşiyle daha önce tanıştığını iddia ederek, “Bana göre müşteki ve kardeşinin polislere özel ilgisi var” savunması yaptı. (artıgerçek)

İş kadınları Kadın Meclisi kuruyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) üyeleri olan kadınlar, bir araya gelerek oluşturulacak Kadın Meclisi’nin önemi ve faaliyetleri konusunda bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Diyarbakır’ın farklı iş alanlarından çok sayıda kadın girişimci ve iş insanı katıldı.(yeni yaşam)

28 Ekim Pazar

‘Kadınların yükü krizde kat kat arttı’

Ekonomik krizde kadınların yaşadığı zorluklara dikkat çeken KHK ile ihraç edilen öğretmen Ebru Dinçel, kadınların krizde yükünün kat kat arttığını söyledi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), “Kapitalizm krizdir, çözüm sosyalizmdedir” şiarıyla panel düzenledi. Konak İlçesi Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda yapılan panele birçok sendikalı, partili ve genç katıldı. Panelde, ekonomik krizle mücadele etmenin yolları tartışıldı. (yeni yaşam)

Kadın kooperatifleri yaygınlaşıyor

Adana Pozantı’da kadın çiftçilerin kurduğu kooperatif birinci yılını doldurdu. 7 kadının bir araya gelmesiyle kurulan, şu anda ise 25 kadına ulaşan Pozantı Kadın Kooperatifi, ürünlerini festivallerde tüketiciyle buluşturuyor.
Kooperatifçilik, ortaklarının ekonomik durumunu, geçim ihtiyaçlarını maddi ve manevi katkılarla iyileştirmeye çalışan, karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma amacı güden bir üretim, işletme modeli. Türkiye’de kadınların kooperatiflere olan ilgisi 2000’li yılların başından bu yana giderek artış gösterirken, önemli bir dayanışma ve istihdam ağı oluşturuyor. Her 3 kadından yalnızca birinin çalışma hayatında kendine yer bulabildiği Türkiye’de, sayıları hızla artan kadın kooperatiflerinin en önemli amacı, daha fazla kadının bireysel farkındalığa erişip dayanışma içinde gelir elde etmesi ve ekonomik özgürlüklerini ellerine alıp çalışan kadın sayısını artırmak. Adana’nın Pozantı ilçesinde, kırsal yörelerde yaşayan kadın çiftçiler de bir yıl önce Pozantı Kadın Kooperatifi ile bir araya geldi. 7 kadın ile başlayan, şu an da ise 25 kadının emeğiyle büyümeye devam eden kooperatif, kuru gıda, et ve süt ürünlerini kapsayan bir üretim yelpazesine sahip. (yeni yaşam)

Eski eşini öldüren fail tutuklandı

Bursa’da 23 Ekim’de Özlem Meşeli’yi katleden ve ardından kaçan Hasan Gündoğdu tutuklandı. (yeni yaşam)

Şiddet cüreti iktidardan alınıyor

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisinin şiddetine maruz bırakılan Çisel G., okuldaki kadınların bu hafta protesto eylemleri başlatacaklarını kaydederek, ‘Bu erkeklik krizi iktidardan bağımsız değil’ dedi. (yeni yaşam)

Gazeteciler ayrımcılığı tartıştı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİQ Komisyonu, TGS binasında gazetecilik ve deneyimleri kapsamında bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte 200’den fazla kadınla yapılan ayrımcılık anketi paylaşılırken, iş hayatında ve özel yaşamda kadın olmanın getirdiği ayrımcılık tartışıldı. (yeni yaşam)

‘Yalnız değilsiniz, biz varız’

İstanbul’da geçtiğimiz günlerde evli olduğu Beytullah Güraslan isimli erkek tarafından katledilen Fatma Güraslan için, öldürüldüğü yerde Kadın Meclisleri tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. (yeni yaşam)

Kadınlar Birlikte Güçlü 25 Kasım öncesinde İstanbul’da buluştu: Kazanımlarımıza sahip çıkacağız

Buluşmada “25 Kasım’a giderken neler yapabiliriz? Kadınların kazanımlarına neler oluyor? Mücadele alanlarımız ne durumda? Önümüzdeki süreçte neler yapabiliriz?” gibi sorular tartışıldı. Buluşmaya HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Cumartesi Anneleri , 167 gündür Gebze’deki Flormar fabrikası önünde direnişte olan Flormar direnişçisi kadınlar ve çok sayıda kadın katıldı. (sendika.org)

29 Ekim 2018:

  • Tekirdağ’da beşinci kattan düşerek hayatını kaybeden kadının ölümüyle ilgili imam nikahlı kocası Ş.B. gözaltına alındı. (Çatlak Zemin)
  • Osmaniye’de 13 yaşındaki akrabasına cinsel tacizde bulunan ve onu darp eden Emrah A. tutuklandı. (Çatlak Zemin)
  • Trabzon’un Maçka ilçesinde, B.Ç. (13) adlı kız çocuğu, meralık alanda hayvanları otlattığı sırada Ş.A.’nın (41) cinsel istismarına uğradı. Direnen ve boğazı sıkılan B.Ç.’nin ölü taklidi yaparak kurtulduğu ortaya çıktı. Öldüğünü düşünerek kızın üzerini taş ve otlarla örterek uzaklaşan Ş.A., ailenin şikayeti üzerine jandarma ekiplerince yakalandı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. (cumhuriyet)
  • Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Halep Kadın Bürosu, “Fırat Kalkanı Harekatı”ndan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve yerel grupların denetimine geçen Cerablus’ta, Reşa Bisis isimli kadının cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra katledilmesini kınadı. Kadının vahşice öldürüldüğü anlar, gruplar tarafından görüntülenmiş ve sosyal medya hesaplarından paylaşılmıştı. Kadın Bürosu önünde gerçekleştirilen açıklamayı, MSD yöneticisi Necla Hemze okudu. Kadınların egemen zihniyette toplum dışına atılmaya ve kurban edilmeye devam edildiğini belirten Hemze, TSK’ye bağlı grupların işgal ettiği alanlarda kadınları barbarca katlettiğine vurgu yaparak, kadınlara saldırılara karşı örgütlü mücadele çağrısı yaptı. (yeni yaşam)
  • Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Gazel Bulut bir mektup kaleme alarak, çocuklar için militarizm ve cinsiyetçilik olamayan kitaplar yazılmasını istedi. Mektubun bir bölümü için bkz. (Yeni yaşam)
  • İsviçreli feminist kadınlarla, Mizgin Kadın Meclisi’nin ortak düzenlediği Feminist Kadın Yürüyüşü başkent Bern’de gerçekleştirildi. Bu yıl Rojava kadın direnişi ilham alınarak yapılan yürüyüşe, onlarca kadın katıldı. Kadınlar, Münsterplatz’da ataerkil egemen sisteme, kapitalizme, toplumsal cinsiyetçi rollere, kadın ve çocuklara yönelik cinsel saldırılara karşı bir araya geldi. Kürt kadınlar “Yasta değil, isyandayız” pankartı ile birlikte sık sık “Jin, Jiyan, Azadi” sloganı attı. İki saat boyunca Bern’in cadde ve sokaklarında “Erkek egemen sisteme hayır”, “Ne giyersem giyerim”, “Nereye gidersem giderim” sloganlarını atarak ve şarkılar söyleyerek yürüyen kadınlar, eylemi Reitschule alanında sonlandırdı. (yeni yaşam)
  • Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaleme aldığı, Kürt Siyasetinin Mor Rengi kitabının tanıtım etkinlikleri kapsamında, Mersin Fanzin Kafe’de bir söyleşi düzenlendi. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • Federe Kürdistan Bölgesi’nde, kadın cinayetlerinin önlenmesi için kanunlara yasa eklenmesiyle ilgili bir tasarı hazırlandı. Ayrıntı için bkz.Yeni yaşam
  • Kadınlar Birlikte Güçlü grubunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, ‘25 Kasım’da neler yapabiliriz? Kazanımlarımıza neler oluyor? Mücadele alanlarımız ne durumda?’ gibi konuları tartıştı. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • 16. Tayvan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü “eşit evlilik” temasıyla düzenlendi. 24 Kasım’da ülkede eşit evlilik referandumu gerçekleşecek. (Kaos GL)

30 Ekim 2018: 

  • Şule Çet, 29 Mayıs 2018 tarihinde saat 05.00 sıralarında Çankaya’da bulunan Yelken Plaza adlı rezidansın 20. katından şüpheli şekilde düşerek hayatını kaybetmişti. Aynı dairede bulunan Çet’in patronu Çağatay Aksu ve arkadaşı Berk Akand, gözaltına alınmıştı. İki kez nöbetçi mahkemeye çıkarılan şüpheliler, her ikisinde de hâkim tarafından adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Ancak bu süreçte Ankara Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı otopsi raporunda Şule Çet’in saldırıya uğradığı ortaya çıkmıştı. Haklarında tekrar gözaltı kararı çıkarılan Çağatay Aksu ve Berk Akand Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafında cinayet şüphesiyle değil, “Cinsel amaçlı cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, nitelikli cinsel saldırı” suçlarından tutuklanmışlardı. Ancak Şule Çet’in tırnaklarından çıkan iki deri örneğinden birinin Berk Akand’a ait olduğu tespit edildi. İkinci deri örneğinin ise kime ait olduğu tespit edilemedi. Bu durum da Şule Çet’in ölümünde iki kişinin rolü olduğu iddiasını güçlendirdi. (T24)
  • Hollanda’nın Rotterdam kentinde Rode Morgen isimli sosyalist kadın kurumunun organize ettiği dayanışma etkinliğinde Uluslararası Kadın Vakfı tarafından jineoloji semineri verildi. İranlı, Faslı, Surinamlı, Türkiyeli ve Hollandalı kadınların katıldığı etkinlikte yürütülen tartışmalarda, Kürt kadınlarının mücadelesinde jineoloji ile devrimi nasıl inşa edeceği ve kadınların faşizme karşı evrensel bir kimlikle daha bilinçli ve organizeli bir şekilde mücadele yürütmesi gerektiğine dikkat çekildi. Etkinlikte, Jinwar kadın köyünün tanıtımı da yapıldı. Kadınlar, böylesi bir köyün olmasının heyecan verici olduğuna dikkat çekti. Yine Kürt kadınlarının yürüttüğü mücadelenin ve kadın direnişinin dünya kadınlarına umut yarattığı da dile geldi. (yeni yaşam)
  • Kurulduğu günden bu yana kadınlar için önemli çalışmalara imza atan Kadın Konseyi, şimdi de Cizre Bölgesi’nde kadın akademisi açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • Tarih boyunca Süryani kadınların öldürülme, taciz ve esarete maruz kaldıklarını belirten Cizîr Kantonu Yasama Meclisi Eşbaşkanı Nazira Goreya, ‘Kadın Devrimi’ olan Kuzey Suriye Devrimi ile örgütlenme imkanı bulduklarını ve her alanda öncülük etme düzeyini yakaladıklarını söyledi. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • İnterseks aktivistler New York’ta yürüdü, beden bütünlüğünü ve dokunulmazlığını ihlal eden rıza dışı cerrahi müdahalelerin son bulmasını talep etti. (Kaos GL)
  • Manisa’nın Salihli ilçesinde bir kişi boşandığı eski eşini pompalı tüfekle vurarak öldürdü. (kazete)

31 Ekim 2018:

  • Oyuncu Elit İşcan rol arkadaşı Efecan Şenolsun’u cinsel saldırıya maruz kaldığı sebebiyle ifşa etti, hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. (bianet)
  • Bahçeşehir Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) “Hangi kadınlar işgücü piyasasından çıkıyor?” araştırmasına göre, iş gücüne dahil edilmeyen kadınların oranı yüzde 61,8. İstihdama katılan kadınların iş hayatında kalamadığına yer verilen araştırmaya göre; iş gücüne dahil olamayan 15-44 yaşları arasındaki kadınların yüzde 52.,2’si, yani 10 milyon 678 bin kadından 5 milyon 573 bini, daha önce en az bir kez çalıştıklarını belirtiyor. Daha önce çalışmış olup şu an işgücünde olmayan kadınların medeni durumlarına bakıldığında iş gücünden ayrılan kadınların yüzde 86,4 ile büyük çoğunluğunun evli olduğu görülüyor. İş gücündeki kadınların ise sadece yüzde 58,5’i evli. İşgücünde olan kadınlar arasında hiç evlenmemişlerin payı yüzde 36,4. Bu durum evlilikle birlikte gelen hane içi üretimin kadının sorumluluğu olarak görülmesinin işgücünde kalmayı zorlaştırdığına işaret ediyor. Araştırmaya göre, iş gücünden çıkan kadınların yüzde 27,4’ü en son tarım sektöründe çalışmış. Buna karşın işgücündeki kadınların yüzde 18,3’ü tarım sektöründe yer alıyor. İş gücünden çıkan kadınların yüzde 24’ü imalat sanayiinde çalıştıktan sonra iş gücü piyasasından çıkıyor. Halbuki işgücündeki kadınların sadece yüzde 17,1’i imalat sanayiinde istihdam ediliyor. İş gücünden çıkan kadınların en son yaptıkları işlere bakıldığında yüzde 34,6’sının en son yaptığı işin nitelik gerektirmeyen işler olduğu görülüyor. (yeni yaşam)
  • Kadınlığın sorunlarına dair evrensel bir fikir, sanat ve diyalog platformu olma yolunda hızla ilerleyen Uluslararası Kadın Şiiri Festivali ‘FeminİSTANBUL’ bu yıl 1-3 Kasım tarihleri arasında üçüncü kez düzenlenecek. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • Biseksüel reality show’u The Bi Life, biseksüellere dönük önyargıları ve bu önyargılarla mücadeleyi Britanya’da ekranlara taşıyor. (Kaos GL)
  • İzmir Genç LGBTİ+ Derneği, Hapishane Çalışma Grubu kuruyor. Derneğin yeni çalışma grubu; mahpus haklarını odağa alarak, hapishanelerdeki ayrımcılıklarla birlikte artan ihtiyaçları saptamak için çalışma yürütecek. LGBTİ+ mahpuslarla ilgili politika üretmeyi hedefleyen Hapishane Çalışma Grubu, ilk buluşmasını yarın (1 Kasım) gerçekleştirecek. (Kaos GL)
  • Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), cinsiyet uyum süreci danışmanlığı vermeye başladı. Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim odaklı sorular için doğru ve güvenilir bilgiyi aktaracak danışma hattı, LGBTİ+’ların sosyal, psikolojik, hukuki ve siyasi sorunlarını azaltmayı amaçlıyor. (Kaos GL)
  • Aydın’ın İncirliova ilçesi Kızılcaköy Mahallesinde Gürmat Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Santrali (JES) projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile şirket yetkililerince organize edilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, köylü kadınların protestosu sonucu yapılamadı. (Ekmek ve Gül)

1 Kasım 2018: 

  • Şarkıcı Sıla, fiziksel ve duygusal şiddet, hakaret ve tehdit suçlarından Ahmet Kural’dan şikayetçi oldu, mahkeme tarafından Ahmet Kural’a 3 ay süreyle uzaklaştırma kararı verildi ve ifadeye çağırıldı. Sıla’nın şiddet karşısında susmayacağını belirttiği açıklamasıyla konu sosyal medyada Sıla’ya destek mesajlarıyla saatlerce ilk gündemde kaldı. (Çatlak Zemin)
  • “Mavi En Sıcak Renktir” filmiyle 2013’teki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazanan Tunus asıllı Fransız yönetmen Abdellatif Kechiche’nin cinsel taciz suçlamasıyla yargılandığı ortaya çıktı. (medyascope.tv)
  • New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch’un (İnsan Hakları İzleme Örgütü) Kuzey Kore’den kaçanlarla yaptığı görüşmeler sonucu hazırladığı rapora göre, yetkililerin kadınlara yönelik cinsel şiddeti ülkede günlük hayatın bir parçası ve bu suçlar cezasız kalıyor. Rapora göre failler arasında üst düzey parti yetkilileri, gardiyanlar, polisler ve askerler var. (bbc)
  • İzmit’te, cinsel taciz suçundan tutukluyken, adli kontrol şartıyla serbest kalan Alişan Özdemir (74), halk otobüsünde kız çocuklarına tacizde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Cinsel taciz suçundan daha önce tutuklandığı ortaya çıkan Özdemir, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. (cumhuriyet)
  • Pakistan’da, İslamiyet’e hakaret ettiği gerekçesiyle 2010 yılından beri tutuklu olan ve idama mahkum edilen Hristiyan kadın Asia Bibi hakkında verilen idam kararı bozuldu ve tahliye kararı verildi. 8 yıldır hücrede tutulan Asia Bibi, üzerine atılı suçlamaları kabul etmemişti. Bibi’nin ailesi, idam kararının bozulmasına yönelik endişelerinin olduğunu söyleyerek, tahliye edilmesi halinde kızlarının başka ülkeye gitme talebinin olduğunu dile getirdi. Bu arada bazı İslamcı parti ve gruplar, Asia Bibi’nin serbest kalması halinde sokak gösterileri düzenleyeceklerini duyurdu. Diğer yandan, Pakistan ilk kez bir kadın hakkında idam kararı vermiş, karar dünya çapında tepkilere neden olmuştu. (yeni yaşam)
  • 25 Kasım 2016’da Ankara Kadın Platformu’nun Kolej Meydanı’ndan Sakarya Meydanı’na yaptığı yürüyüş valilik tarafından yasaklanmış, yasağı tanımayan kadınlara polis saldırmış ve 11 kadını gözaltına almıştı. Bütün engellemelere rağmen kadınlar Sakarya Meydanı’nda, “Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat etmiyoruz” pankartıyla, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için eylem yapmıştı. Ardından haklarında 2911 sayılı “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet suçlamasıyla dava açılmıştı. Ankara Kadın Platformu üyesi 11 kadının yargılandığı davanın 3. duruşması önceki gün görüldü. Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada beraat kararı verildi. Avukat Sevinç Hocaoğulları verilen kararı değerlendirdi:
  • Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde Ankara’da demokratik eylemlerin tamamının polis müdahalesi ile engellenmek istendiğine dikkat çeken Hocaoğulları, “Hepimizin bildiği gibi Ankara Valiliği hak tanımaz tavrını OHAL bahanesi kalktıktan sonra bugün dahi sürdürüyor. 25 Kasım eylemine müdahalenin gerekçesi de OHAL sürecinde Valiliğin eylem yasağı olmuştu. Kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde, şiddeti derinleştiren, görünmez kılan OHAL yasakları gerekçesiyle devlet şiddetine maruz kalmıştı. 25 Kasım öncesinde yargılamanın beraat kararıyla sonuçlanmış olmasını elbette önemli buluyoruz ancak asıl olması gereken polis şiddeti ile demokratik hak kullanımına yönelik engellemelerin son bulmasıdır” dedi. (yeni yaşam)
  • İran’da aile içi şiddete maruz bırakılan ve güvenliği için soyadı açıklanmayan Derya, iki yıl önce Türkiye’ye geldi. Ağabeyi tarafından kendisinden yaşça büyük biriyle zorla evlendirilmek istenen Derya, Türkiye’de de ağabeyinin ölüm tehditleriyle karşı karşıya. Ekmek ve Gül’ün haberine göre; sesini duyurabilmek için bir haftadır Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) önünde bekleyen Derya’nın, BM önünde gerçekleştirdiği ikinci oturma eylemi bu. İki yıl önce geldiğinde ilk önce Balıkesir’e yerleşen, ağabeyinin yerini öğrenmesi nedeniyle Ankara’ya gelmek zorunda kaldığını söyleyen Derya, maddi olarak zor durumda olduğunu, sağlık problemleri yaşadığını ve gidecek yeri olmadığını anlattı:
  • Kadın sığınma evinde üç ay kalan Derya, burada iki kez şiddete maruz bırakıldığını, buna dair doktor raporunun da olduğunu belirtiyor. Sığınma evinden ayrıldıktan sonra BM’nin önünde oturmaya başlayan Derya, bir haftadır yaşadıklarını ise şu şekilde anlattı: “Sokakta kaldım ama o kadar zor günler yaşadım ki sokakta kalmayı tercih ediyorum. Burada gerçekten çok zor yaşıyorum. Bir an önce cevap bekliyorum. Sokakta bazen taciz ediyorlar beni, ağır şeyler duyuyorum, kötü gözle bakıyorlar bana. Çok yalnızım, başıma her şey gelebilir, korkuyorum. Bir haftadır iyice hastalandım. Ailem yok, arkadaşım yok, hiç kimseyi tanımıyorum. Türkiye benim için artık iyi bir yer değil. Burada tehdit görüyorum, bu yüzden gitmek istiyorum. Çok çaresizim. Kim bu dünyada beni duyuyorsa beni görüyorsa yardım bekliyorum.” Tek başına eylemine devam eden Derya, başka bir ülkeye yerleşme talebiyle ilgili BM’den bir cevap almadan kalkmayacağını, oturmaya devam edeceğini söylüyor. (yeni yaşam)
  • Türkiye’de 2014 yılında yürürlüğe giren ve “İstanbul Sözleşmesi” olarak anılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin denetim organı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu (GREVIO), Türkiye’ye ilişkin ilk değerlendirme raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’deki mevcut siyasi iklimin etkilerinin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilerek, kadınların şiddetten uzak bir yaşam sürme haklarını kullanmaları açısından elverişli bir ortam olmadığı ifade edildi. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam   Ekmek ve Gül
  • Ekonomik sıkıntılardan dolayı işe başlayan Hanife Babayiğit, çalışmasına engel olan eşi Mesut Babayiğit tarafından öldürüldü. İfadesinde “Beni tahrik etti” savunmasında bulunan Babayiğit, tutuklandı. (yeni yaşam)
  • Kayseri ve Konya’da iki kadın erkekler tarafından silahlı saldırıya uğradı, hayatını kaybetti. Ayrıntı için bkz. Evrensel
  • Beyaz TV’de “Söylemezsem Olmaz” isimli magazin programında “biseksüel” kelimesi bulanıklaştırılarak verildi. Ayrıntı için bkz. Kaos GL

2 Kasım 2018

  • Arnavutköy’de bir ilkokul önünde, küçük yaştaki çocukları taciz ettiği iddia edilen kişi, veliler ile çevredeki yurttaşlar tarafından dövüldü. İddiaya göre, okul çevresinde dolaşan ve kalabalığı fırsat bilerek kız öğrencilere dokunmaya çalışan kişi çevredekilerin dikkatini çekti. Okul bahçesine de girdiği öne sürülen kişi, veliler ve çevredekiler tarafından yakalandı. Okul dışına çıkarılarak feci şekilde dövülen şahıs, daha sonra olay yerine gelen polis ekiplerine teslim edildi. Şüphe üzerine linç girişiminde bulunan velilerin hemen polis çağırmaması ise dikkat çekti. (yeni yaşam)
  • İzmir’de 7 yaşındaki bir kız çocuğunu sistematik olarak cinsel istismara maruz bırakan polis Oğuz Kadir G., geçtiğimiz Mart ayında tutuklandı. Kadir G.’nin yargılandığı davanın karar duruşması, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savunmasında suçunu inkar eden sanık polis, cinsel istismarı çocuğun ‘uydurduğunu’ iddia etti. Toplanan delilleri ve ifadeleri değerlendiren hakim, Oğuz Kadir G.’nin 24 yıl hapsine karar verdi. Karar sonrası açıklama yapan çocuğun babası, sanığın hak ettiği cezayı aldığını belirterek, “Kızıma yaptığı iğrençlikler cezasız kalmadı. Kızımın hayal gücü olduğunu söyledi. Böyle bir şeyi 7 yaşındaki bir çocuk nasıl uydurabilir?” dedi. (yeni yaşam)
  • Sığındığı Almanya’da kendisini esir tutan IŞİD üyesiyle karşılaştığı için Irak’a dönen Ezidi Avşak Hacı Hamid’in yeniden Almanya’da döndüğü öğrenildi. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; 19 yaşındaki Avşak Hacı Hamid’in kendi isteğiyle Eylül ayı sonunda Almanya’dan Irak’a döndüğü ancak şu anda Almanya’da olduğu, psikolojik ve tıbbi destek gördüğü bilgisi verildi. Genç kadının Almanya’ya dönmesinin ardından Baden-Württemberg Eyalet Emniyet Teşkilatı’nda görevli polis memurları tarafından yeniden ifadesinin alındığı belirtildi. Haberde, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü kaydedildi. Avşak Hacı Hamid 2018 yılı Şubat ayında Schwaebisch Gmünd’de, annesi ve ağabeyleriyle yaşadığı mülteci kampında,Irak’ta kendisine aylarca cinsel saldırıda bulunan IŞİD üyesiyle karşılaştığını beyan etmiş, olay üzerine korktuğu için Irak’a dönmüştü. Genç kadın o dönem Alman Haber Ajansı’na (dpa) yaptığı açıklamada olayla ilgili soruşturma yürüten Alman güvenlik birimlerini eleştirmiş,Irak’a döndükten sonra polisin soruşturma ile ilgili olarak kendisini aramadığını belirtmişti. (yeni yaşam)
  • Yoğurtçu Kadın Forumu’ndan 5 kadın, geçtiğimiz günlerde çay bahçesinde karşılaştıkları erkek şiddetine, yaptıkları yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Kadıköy’de bulunan bir çay bahçesinde oturan kadınlar, 10 kişilik bir gruptan önce sözlü, daha sonra ise fiziki şiddetine maruz kaldıklarını söyleyerek yaşanan olayı anlattı. Bunun üzerine kadınlar yaşadıkları erkek şiddetine dikkat çekmek ve tepki göstermek amacıyla bugün saat 20.00’de, Moda Caddesi üzerinde, olayın yaşandığı Tek Büfe önünde buluşarak, “Geceleri de, meydanları da, sokakları da terk etmiyoruz” diyecek. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadına yönelik şiddetle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İçişleri Bakanı Soylu, soru önergesine verdiği cevapta 2017 yılında 133 bin 809 kadının, 2018 yılının ilk 7 ayında da 96 bin 417 kadının şiddete maruz kaldığını ve şiddete maruz kalan kadınlardan 393’ünün hayatını kaybettiğini belirtti. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • İHD İzmir Şubesi’nin açıkladığı 8 aylık rapora göre kadınlara ve çocuklara yönelik toplamda 163 hak ihlali yaşandı. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • Yargıtay kararına göre, N.A adlı kadın, kocası M.A sürekli erkek arkadaşlarını yemeğe davet ettiği ve şiddet uyguladığı gerekçesiyle iki yıl önce boşanma davası açtı. Gerze Asliye Hukuk Mahkemesi, davacı kadını haklı gördü ve çiftin boşanmasına karar verdi. Ayrıntı için bkz. Evrensel
  • Geçtiğimiz haftalarda Didem Soydan’ın paylaşımındaki “biseksüel” kelimesini sansürleyen Beyaz TV’de yayınlanan “Söylemezsem Olmaz” programının sunucuları bu sefer de Hakan Akkaya’nın görüntülerini “Çıplak erkekle skandal gecesi!” diyerek verdi. (Kaos GL)

3 Kasım 2018

  • Dünya genelinde yüzlerce Google çalışanı, yöneticilerin cinsel taciz olaylarında cinsiyetçi, ırkçı ve kontrolsüz tutumunu protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Ayrıntı için bkz. Yeni yaşam
  • Kayseri Kadın Dayanışma Derneği, Kayseri’de uzaklaştırma kararı olduğu halde eşi tarafından öldürülen Emine Akgül için adalet arayışını sürdüreceklerini açıkladı. Kayseri Kadın Dayanışma Derneği, bütün kadınları 4 Kasım günü Emine Akgül’ün öldürüldüğü AVM’nin önünde saat 13.30’da “Kadınların Kaderi Ölüm Değildir.” deme çağrısı yaptı. Ayrıntı için bkz. Evrensel

4 Kasım 2018

  • Kadıköy’de bir kafede yaşana tacize karşı kadınlar eylem yaptılar. Tacizin yaşandığı Reset Cafe’nin önünde yürüyüşe son veren kadınlar, bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan Cansu Okur, “Mekanlarda, mahallelerimizde fiziksel veya sözlü tacize, şiddete maruz kalabiliyoruz. Güvende olmamız bu mekanlara gitmememiz, makbul kıyafetler giymemiz ve bu mekanlarda her şeyi yapma özgürlüğü olduğunu hisseden erkekliğe ses çıkarmamamızdan geçmiyor! Kadınlar olarak kendisini dayatan erkekliğe itirazımız var” dedi. Geçtiğimiz hafta Reset Cafe’de otururken sözlü, fiziksel taciz ve şiddet girişimlerinde bulunan, karşılığında The Wall adlı mekandan bir erkek dayanışması bulanlara karşı mağdur değil, birer özne olarak durduklarının altını çizen Cansu Okur şunları dile getirdi: “Kadın dayanışması ile kendimizi, alanımızı savunduk. Onların nefretlerini körükleyen de, bizlere kadın düşmanı ve feminist düşmanı söylemlerde bulunmalarına sebep olan da kadınların birlikte güçlü duruşuydu. Mekan sahipleri, kadınları rahatsız eden erkekleri ya engellemekle ya da mekandan çıkarmakla sorumludur. Tacizcilere destek veren, göz yuman, sessiz kalan, önlem almayan mekanları ifşa edeceğiz.” Açıklamanın ardından eylem sona erdi. (yeni yaşam)
  • Fransa’nın Besançon şehrinde, 30 Ekim günü, Razia isimli Afgan bir kadın, ayrıldığı erkek tarafından katledilmişti. Bir yıldır Fransa’daki bir kadın hakları derneğinin koruması altında olan Razia için, önceki gün kadın kurumları tarafından anma etkinliği düzenlendi. Şiddete maruz kalan ve katledilen kadınlar için yapılan anma etkinliğinde, kadın katliamlarına karşı yeterli tedbirlerin alınmaması da protesto edildi. Her 3 günde bir kadının eşi veya arkadaşı tarafından katledildiği Fransa’da, yaşanan son cinayetin dikkat çeken bir diğer yanı ise, Razia’nın ayrıldığı erkekten birçok kez şikayetçi olması. Solidarité Femme adlı derneğin verdiği bilgiye göre; Razia, şiddet gördüğü erkekten tehdit aldığı için 7 kez yetkililere şikayette bulundu. Temmuz ayından bu yana yargı tarafından koruma kararı çıkarılan Razia’nın kendisini katleden erkekten 3 kez Marsilya’da, 4 kez de katledildiği Besançon’daki yetkililere başvurarak şikayetçi olduğu bildirildi. Diğer yandan, Razia’yı katleden erkeğin henüz yakalanamadığı öğrenildi. (yeni yaşam)
  • 21. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı 3-5 Kasım 2018 tarihlerinde Bodrum’da yapılıyor. Bu yıl 25 ilden kadın ve LGBTİ örgütlerinden, kamu kurumu ve belediyelerden 205 kadın katıldı. “Kadına Yönelik Erkek Şiddetiyle Mücadelede Değişen Devlet Politikaları”, “Kadına Yönelik Erkek Şiddeti ile Mücadelede Alanlarının Daraltılması ve Mücadele” ile “Cinsel Şiddet ve İstismar” başlıkları ele alındı. Feminist duruşun bir yaşam yarattığını ve her türlü yapıdan, kurumdan, siyasi yapılanmadan bağımsız kalarak kendini var ettiği söylenen kurultayda, “Feminist politikalar, kadına yönelik erkek şiddetini suç olarak tanımlayıp, yasalara dâhil ettirtti. Suç olarak kalmasını da bizim vereceğimiz mücadele ve savunacağımız politikalar belirleyecek. Bugün varız demekle yetinmeyip, var olacağımız günleri de inşa etmeliyiz” denildi. (yeni yaşam, sığınaksız bir dünya)
  • Bursa’da çalıştığı tekstil fabrikasında temizlediği elyaf makinesinin çalışması sonucu sol elini bileğinden kaybeden Fatma Küçükkafa (32) protez el takılması için yetkililerden yardım istedi. Yargılama süreci sonrası adil bir karar verileceğine inandığını söyleyen Küçükkafa’nın avukatı Furkan Koca, “İş kazası neticesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapacağı tahkikat süreci oldukça uzun sürmektedir. Özellikle organ ve uzuv kaybı gibi ağır derecede gerçekleşen ‘iş kazaları’ neticesinde zaten zor durumda olan vatandaşın mağduriyetine daha çok mağduriyet katılmaktadır. İş kazaları neticesinde kaza anından itibaren vatandaşa maddi ve manevi destek sağlanmalı ve hatta psikolojik tedavi uygulanmalıdır” dedi. (evrensel)
  • Eski eşi Hande Bermek’i ölümle tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına alınan sonra serbest bırakılan Murat Başoğlu’na Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yurtdışına çıkma yasağı konuldu. Yasağın kaldırılması için mahkemeye talepte bulunan Başoğlu, Amerika’da yeni bir hayat kurmak istiyor. (kazete)