Boğaziçi Üniversitesi’nde Kadın Şenliği

bukak6 Mart Pazartesi- 10 Mart Cuma

 Kadın Eserleri Kitap Sergisi

Yer: Özger Arnas Salonu (Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs)

Her yıl olduğu gibi bu yılda bü’de kadın şenliği kapsamında kadın yazınını görünür kılmak amacıyla düzenlediğimiz Kadın Eserleri Kitap Sergisi bu yılda 6-10 Mart tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Özger Arnas Salonu’nda açık olacaktır. Sergide kitapların yanı sıra kendi emeğimizle hazırladığımız çantaları, kitap ayraçları ve cüzdanları da sergileyeceğiz. Sergimizi hafta boyunca gezebilirsiniz. Düzenlediğimiz 8 Mart etkinliklerinden sonra da sergimiz açık olacaktır.

6 Mart Pazartesi

8 Mart Yürüyüşü ve 8 Mart Konseri

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Saat: 17.30

Yürüyüş için buluşma noktası: Güney Kapı

Yürüyüş kadınlara, LGBTİ+’lara ve LGBTİ-H+ kadınlara açıktır.

8 Mart Konseri: Güney Meydan Saat: 18.15

Boğaziçi Üniversitesi kulüpleri olarak bu yıl hep beraber kutlayacağımız 8 Mart Haftası etkinlikleri kapsamında Kilyos’ta başlattığımız 8 Mart yürüyüşüne 6 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüste devam edeceğiz. Güney Kampüste de şiddete, ayrımcılığa, baskıya ve homofobiye karşı hep beraber ses çıkaracağız. bü’de kadın şenliği kapsamında şarkılarla, alkışlarla ve sloganlarla hep beraber yürümek için 2 Mart Perşembe günü ardından 6 Mart’ta da Güney Kapıda buluşalım; kahkahalarımızla, sloganlarımızla ve isyanlarımızla hep birlikte ses çıkaralım!

Yürüyüş sonrasında Güney Meydan’da Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK) müzisyen kadınlar 8 Mart konseri gerçekleştirecektir.

6 Mart Pazartesi

Oyun: Zabel

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

 Saat: 20.00

Ermeni kadın yazar Zabel Yesayan’ın hayatından hareketle senaryosu yazılan ve iki yıl önce Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü’de (BÜKAK) çalışma yürüten tiyatrocu kadınlar tarafından sahnelenen Zabel adlı kadın oyunu bu yıl da Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (bgst) tarafından yeniden seyirciyle buluşacak. 6 Mart Pazartesi günü de oyunun ilk gösterimi gerçekleşecek. İki yıl önce izleyiciyle buluşan oyun Zabel’in çocukluk ve ilk gençlik yıllarını anlatıyordu. Bu kez Zabel’in gençlik yıllarından da kesitleri izleme imkanına sahibimiz. Daha derinlemesine, daha heyecanlı ve her zamanki gibi göz yaşartıcı sahneler…

 

7 Mart Salı

Söyleşi: Sema Kaygusuz

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

 Saat: 17.15

Her yıl 8 Mart haftası boyunca Kadın Eserleri Kitap Sergimizde sergi söyleşileri kapsamında çeşitli kadın yazarları ağırlayarak onlarla söyleşiler yapıyoruz. Sergi söyleşimizde bu yıl Sema Kaygusuz bizimle birlikte olacak. Edebiyat dünyasına öyküleriyle adım atan Sema Kaygusuz’un roman, oyun ve öykü türünde eserleri bulunuyor. Bu söyleşide, Sema Kaygusuz bizlere edebiyat yolculuğunu ve edebiyat ile arasındaki bağı anlatacak ve içinde bulunduğumuz politik ortamın edebi diline yansımalarından bahsedecek.

 

9 Mart Perşembe

Panel: “Yeni Türkiye” Yeni Eğitim

 Yer: Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu

Saat: 17.30

Eğitim “Yeni Türkiye”de yeni nesiller değiştirmek üzere önemli değişimler ve dönüşümler geçiren bir alan. Cinsiyetçiliğin sıklıkla karşımıza çıktığı yerlerden biri okullar da eğitimdeki bu dönüşümle beraber daha cinsiyetçi bir hal almakta; bir yandan da islami dönüşümlerle beraber öğrenciler imam hatiplere gitmeye teşvik edilmekte… 8 Mart etkinliklerimiz kapsamında eğitimdeki bu değişim ve dönüşümleri, eğitimin kadınlar için dönüştürücü gücünü ve akademide artan baskı ortamını konuşmak ve tartışmak üzere bir panel düzenleyeceğiz. Panelimizde Ayça Günaydın son dönem eğitim politikaları ve eğitimdeki dönüşümü, Fatma Gök eğitimin kadınlar için dönüştürücü gücünü ve Begüm Başdaş da akademide artan baskı ortamını panel sırasında bizlere anlatacaklar.